Cigánska v domácej zemli

Na žemle potrebujeme: 500 g hladkej bielej špaldovej múky jedno vajko deco oleja lyžicu soli 250 ml vody jedno balenie sušených kvasníc vodu so soľou na potretie a sezam na posypanie Z vlažnej vody a všetkých surovín si vypracujeme cesto a necháme asi hodinu kysnúť. Po hodine preklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme asi na 3 cm a väčším pohárom povykrajujeme naše žemle, poukladáme na plech, potrieme soľou rozpostenou vo vode, posypeme sezamom, necháme podkysnúť a šup do rúry na 180 stupňov, pečieme asi 25 minút, ale treba dávať pozor, každá rúra je iná ? Na cigánsku potrebujeme: toľko plátov mäska, koľko nás je ? ja som mala 5 ks bravčového stehna dijonsku horčicu 2 strúčiky cesnaku soľ, korenie, červenú papriku olej dve veľké cibule rajčiny, uhorky, papriky ako príloha ? horčicu, alebo tatarku Mäso si pripravíme buď deň vopred, alebo keď sa nedá, aspoň, nech nám pár hodín odleží ? mäso si vyklepeme, osolíme, okoreníme, opaprikujeme, každé namažeme horčicou a potrieme pretlačeným cesnakom, hodíme do misky, pridáme pár lyžičiek oleja a poriadne premiešame ? keď je odležané, mäso opečieme z oboch strán, nakoniec vo výpeku opečieme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu tak, aby bola krásne hnedá a mäkká, samozrejme nezabudnime osoliť ? Žemle si prekrojíme napoli, natrieme tatarkou, alebo horčicou, uložíme mäsko, opečenú cibuľku, nakrájanú zeleninku a môžme papať ? samozrejme k cigánskej ide také fajné pivko ?

Autor: Michaela Rybnikarova

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 5 Hodnotenie: …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.