Netradičná jablkovo-orechová torta

Predstavujem vám trošku netradičnejšiu tortičku – z orechových plátov krehkého cesta preplnenú jablkami a škoricou! Čo potrebujete (pláty majú priemer 24 cm): .2,5 šálky hladkej múky .1 šálka zmesi mletých mandlí a lieskovcov (nemusia byť pomleté úplne najemno) .1,3 šálky strúhaného vychladeného masla (čo je asi 210 g) .1/2 šálky práškového cukru .5 žĺtok .štipka soli Na jablkové pyré: .1 kg ošúpaných a očistených jabĺk pokrájaných na stvrťky .šťava z jedného pomaranča a z jedného citróna .voda podľa potreby .cukor podľa chuti .1/2 ČL škorice Na krém: .400 g krémového syra .300 ml 40%-nej šľahačky (tu som kúpila double cream) .4 PL práškového cukru .šťava a kôra z jedného citróna .1/2 ČL škorice .slané karamel podľa chuti Ako na to: Všetky suroviny na prípravu plátov zmiešajte dokopy a mieste, kým sa všetky komponenty nespoja do hladkej nedrolivej zmesi (môže to trvať aj 20 minút, ale dajte tomu čas a nechajte si záležať). Potom cesto rozdeľte na 5 rovnakých častí a každú z nich rozgúľajte do kruhu s priemerom dna vašej formy. Jeden po druhom vkladajte do vopred vyhriatej rúry a pečte dozlatova, čiže približne 15 minút pri 180°C. Pláty nechajte voľne vychladnúť, ale POZOR – manipulujte s nimi veľmi opatrne, aby sa nepolámali. Popri pečení plátov uvarte jablkové pyré tak, že všetky ingrediencie hoďte do veľkého hrnca a redukujte, kým nezískate dobre známu konzistenciu detskej výživy. Pri rozmiešaní rozvarených jabĺk si pomôžte pomôckou na zemiakové pyré, alebo jednoducho mixérom. Ja som chcela mať v torte menšie kúsky jabĺk, tak som využila prvú možnosť. Nechajte úplne vychladnúť. Pripravte si krém zmiešaním smotany, syra, cukru, šťavy a škorice a rozdeľte ho na 5 rovnakých častí. Jablkovú hmotu rozdeľte na 4 časti. A teraz už ostáva len tortu poskladať – každý plát natrite po okraj bielou krémovou zmesou a naň umiestnite pyré 1 cm od okraja. Takto postupujte pri každej vrstve s tým, že posledný vrchný plát bude natretý len len bielym krémom. Ak máte doma slaný karamel, môžete ním tortu jemne pokvapkať a tým ju aj ozvláštniť 🙂

Autor: Adriana Filkova

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 5 Hodnotenie: …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.