Chrumkavý biskupský chlebíček
Chrumkavý biskupský chlebíček
Hodnotienie: 18
Hodnotenie: 2.89
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Mám veľmi rada takéto chrumkavé záležitosti. K vínu, k telke, alebo len tak 🙂 Veľa bielkovín v sebe, kopec „dobrých“ tukov v podobe orechov, mandlí, dosladené hrozienkami, proste mňam. U nás tento sladký snack proste nesmie chýbať. A ešte aj spotrebujete bielka, ktoré sa vám popri lineckých nakopia 🙂 Recept si treba rozvrhnúť na dva dni, ale nie je s ním skoro žiadna robota. Nedávajte kandinzované ovocie, radšej prírodné sušené ovko, nesírené, nepricukrované.
Množstvo Príprava
50 kusov 15 min.
Doba varenia
30+60 min.
Množstvo Príprava
50 kusov 15 min.
Doba varenia
30+60 min.
Chrumkavý biskupský chlebíček
Chrumkavý biskupský chlebíček
Hodnotienie: 18
Hodnotenie: 2.89
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Mám veľmi rada takéto chrumkavé záležitosti. K vínu, k telke, alebo len tak 🙂 Veľa bielkovín v sebe, kopec „dobrých“ tukov v podobe orechov, mandlí, dosladené hrozienkami, proste mňam. U nás tento sladký snack proste nesmie chýbať. A ešte aj spotrebujete bielka, ktoré sa vám popri lineckých nakopia 🙂 Recept si treba rozvrhnúť na dva dni, ale nie je s ním skoro žiadna robota. Nedávajte kandinzované ovocie, radšej prírodné sušené ovko, nesírené, nepricukrované.
Množstvo Príprava
50 kusov 15 min.
Doba varenia
30+60 min.
Množstvo Príprava
50 kusov 15 min.
Doba varenia
30+60 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: kusov
Postup prípravy
  1. Rúru si rozohrejeme na 160 stupňov bez ventilátora.
  2. Bielka si začneme šľahať so štipkou soli. Šľahám v robote a vždy začnem na trochu menších otáčkach (mám 4-stupňový rýchlostný robot, tak šľahám na 3-ke). Keď už bielka začnú robiť „stopu“ a začnú sa nám vytvárať bublinky (cca 2-3 minúty), tak zvýšime obrátky na maximum a po lyžičiach pridávame cukor a med, štýlom pridáme lyžicu, počkáme 15 sekúnd, aby sa zapracoval cukor a znova, až pokým sa nám neminie. Necháme vyšľahať až do lesklej hmoty, keď sa tvoria akoby špičky. Trvá to cca 3-5 minút. Ak ste si nie istí, zastavte robot a vyskúšajte potiahnuť bielka, ak zostane pevný akoby cencúľ, ktorý nesplasne naspäť, je hotovo 🙂 Do zmesi vysypeme celú múku naraz a necháme len veľmi krátko a na najvyššom rýchlostnom stupni zapracovať. Fakt len 5-10 sekúnd, aby sa nám múka zapracovala, no zároveň nám bielka „nepadli“. Samozrejme zapracovaním múky stratia objem, no nebojte sa, je to v poriadku. Robot vypneme, pridáme orechy, hrozienka a zľahka zamiešame dokopy.
  3. Obdĺžnikovú formu si vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto. Dáme piecť na 25-30 minút. Vyskúšajte špajdlou. Vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť. Teraz je vonku zima, čiže to máte raz-dva. Vychladnutý bochník zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odstáť 10-24 hodín. Ja nechávam z večera do rána.
  4. Na druhý deň si upečený bochník odbalíme a natenko ostrým nožom nakrájame. Nakrájané plátky položíme na plech s pečiacim papierom a sušíme v rúre na 100 stupňoch od 30 do 60 minút, podľa toho, aké tvrdé ich chcete mať. Čím dlhšie, tým tvrdšie. Odporúčam po 30 minútach 1 kus vytiahnuť, nechať 5 min. vychladnúť a okoštovať. Podľa toho sa zariadiť.
    Na druhý deň si upečený bochník odbalíme a natenko ostrým nožom nakrájame. Nakrájané plátky položíme na plech s pečiacim papierom a sušíme v rúre na 100 stupňoch od 30 do 60 minút, podľa toho, aké tvrdé ich chcete mať. Čím dlhšie, tým tvrdšie. Odporúčam po 30 minútach 1 kus vytiahnuť, nechať 5 min. vychladnúť a okoštovať. Podľa toho sa zariadiť.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.