Kebab v pite s coleslaw salatom
Kebab v pite s coleslaw salatom
Hodnotienie: 8
Hodnotenie: 4.38
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Keď som dnes upiekla pitu chlieb, preniesla som sa o vyše 20 rokov v čase a pripomenula som si, ako úžasne chutila v Izraeli, kde som ho prvýkrát ochutnala. Placka bola tenká, jemná a chrumkavá, naložená zeleninou a falafelom chutila úžasne. Prezradím vám recept, zo špaldovej múky a ovsených vločiek, ako si tento zdravší street food pripraviť doma 🙂 Príprava je rýchla a naozaj nenáročná.
Množstvo Príprava
5 placiek 40 min
Doba varenia
10 min
Množstvo Príprava
5 placiek 40 min
Doba varenia
10 min
Kebab v pite s coleslaw salatom
Kebab v pite s coleslaw salatom
Hodnotienie: 8
Hodnotenie: 4.38
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Keď som dnes upiekla pitu chlieb, preniesla som sa o vyše 20 rokov v čase a pripomenula som si, ako úžasne chutila v Izraeli, kde som ho prvýkrát ochutnala. Placka bola tenká, jemná a chrumkavá, naložená zeleninou a falafelom chutila úžasne. Prezradím vám recept, zo špaldovej múky a ovsených vločiek, ako si tento zdravší street food pripraviť doma 🙂 Príprava je rýchla a naozaj nenáročná.
Množstvo Príprava
5 placiek 40 min
Doba varenia
10 min
Množstvo Príprava
5 placiek 40 min
Doba varenia
10 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: placiek
Postup prípravy
  1. Najprv si zarobíme cesto, bude nám odpočívať. Do misky od robota si vlejeme teplú vodu z vodovodu, pridáme kvasnice, zamiešame a počkáme 10 min. Kvasnice nám vzídu na povrch v podobe malých fliačkov. Vsypeme hladkú špaldovú múku, soľ a necháme zapracovať robotom asi minútku. Pridáme celozrnnú múku, vločky a necháme vypracovať cesto. Cesto sa lepí, čiže prisypávajte ešte pomaly múku navyše asi tak jednu-dve hrsti hladkej špaldovej múky. Stroj vypneme, poriadne si pomúčime ruky aj cesto a vyberieme ho na dosku. Cesto musí byť veľmi veľmi vláčne a jemné. Je to dôležité, kvôli konzistencii a chuti. Budete potrebovať na všetko múku, na ruky, ktoré poriadne a viackrát pomúčite, dosku, valček, najmä aby cesto zostalo vnútri elastické a vláčne (je naozaj veľmi vláčne) no zároveň zvonku nelepilo.
  2. Cesto si rozdelíme na 5 kúskov veľkých ako dlaň, vyvaľkáme na také 3-4 milimetre a vyvaľkáme do jemného oválu. Prikryjeme dvoma utierkami a necháme podkysnúť 30 min. Z cesta si môžete urobiť aj žemle. Rozdeľte ho na 4 časti a vyvaľkajte nahrubšie na 5 milimetrov.
    Cesto si rozdelíme na 5 kúskov veľkých ako dlaň, vyvaľkáme na také 3-4 milimetre a vyvaľkáme do jemného oválu. Prikryjeme dvoma utierkami a necháme podkysnúť 30 min. Z cesta si môžete urobiť aj žemle. Rozdeľte ho na 4 časti a vyvaľkajte nahrubšie na 5 milimetrov.
  3. Medzitým si pripravíme marinádu na mäsko. Mäsko si nakrájame na menšie kúsky alebo slížiky, pridáme kečup, dijon, sójovku, vajce, koreniny a zamiešame. Ak nemáte korenie na kebab, pridajte granulovaný cesnak (čerstvý), mletú papriku, drvenú racsu, oregano a rozmarín. Odložíme do chladničky. Minimálne na 20 min až na 48 hodín. Čím dlhšie bude v chlade tým lepšie.
  4. Kapustu, mrkvu a petržlen si buď nastrúhame, alebo nasekáme najemno, pridáme trochu cukru/medu a premiešame. Pridáme aj tatarku, smotanu, soľ, citrón šťavu, podľa chuti dosolíme, okoreníme a necháme postáť.
  5. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov bez ventilátora aj s plechom. Podkysnuté pita chleby si podberačkou podoberieme a vhadzujeme na vrelý plech. Keď pitu podoberiete, na plech ju prehoďte tak, aby vrchná strana ako kysla išla dole. (dajte pozor, aby ste sa nepopálili). Pečieme 10-11 min. Necháme mierne vychladnúť a naplníme. Pity skladujeme v uzavretej nádobe, na vzduchu by nám veľmi vyschli. Žemle pečieme 14-15 min.
    Rúru si predhrejeme na 220 stupňov bez ventilátora aj s plechom. Podkysnuté pita chleby si podberačkou podoberieme a vhadzujeme na vrelý plech. Keď pitu podoberiete, na plech ju prehoďte tak, aby vrchná strana ako kysla išla dole. (dajte pozor, aby ste sa nepopálili). Pečieme 10-11 min. Necháme mierne vychladnúť a naplníme. Pity skladujeme v uzavretej nádobe, na vzduchu by nám veľmi vyschli. Žemle pečieme 14-15 min.
  6. Ak chcete mať pita chlieb úplne tenký, napuchnutý a chrumkavý, rozdelte cesto na 6 kúskov a vyvaľkajte úplne natenko na také 2 milimetre.
    Ak chcete mať pita chlieb úplne tenký, napuchnutý a chrumkavý, rozdelte cesto na 6 kúskov a vyvaľkajte úplne natenko na také 2 milimetre.
  7. Cesto vyvaľkané na 3-4 milimetre.
    Cesto vyvaľkané na 3-4 milimetre.
  8. Cesto vyvaľkané na 5 milimetrov – žemla. Do žemle treba pred pečením 3x špáratkom pichnúť, aby mala kam unikať para.
    Cesto vyvaľkané na 5 milimetrov - žemla. Do žemle treba pred pečením 3x špáratkom pichnúť, aby mala kam unikať para.
  9. A robená na suchej panvici. Najprv si panvicu vypeckujeme, vhodíme placku a znížime na stredný plameň. 5 min z jednej a 5 z druhej.
    A robená na suchej panvici. Najprv si panvicu vypeckujeme, vhodíme placku a znížime na stredný plameň. 5 min z jednej a 5 z druhej.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.