Levanduľový sirup
Levanduľový sirup
Hodnotienie: 27
Hodnotenie: 3.59
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Celý týždeň sa mi po kuchyni rozvoniavala moja milovaná levanduľa <3 Šperkovala som náš rodinný recept na levanduľový sirup. A včera to klaplo :) Je mimoriadne jemný a podmanivý, zbavený horkosti levanduľovej silice. Pridala som mätu, limetku, ošetrila ho iba o pasterizáciu, čiže vitamíny zachované a aj napriek tomu, že som pridala trstinový cukor, farba mi vyráža dych <3 Ak chcete vedieť, v čom tkvie moje tajomstvo, viac v recepte :*
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Levanduľový sirup
Levanduľový sirup
Hodnotienie: 27
Hodnotenie: 3.59
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Celý týždeň sa mi po kuchyni rozvoniavala moja milovaná levanduľa <3 Šperkovala som náš rodinný recept na levanduľový sirup. A včera to klaplo :) Je mimoriadne jemný a podmanivý, zbavený horkosti levanduľovej silice. Pridala som mätu, limetku, ošetrila ho iba o pasterizáciu, čiže vitamíny zachované a aj napriek tomu, že som pridala trstinový cukor, farba mi vyráža dych <3 Ak chcete vedieť, v čom tkvie moje tajomstvo, viac v recepte :*
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Čo budeme potrebovať
Množstvo: litre
Postup prípravy
  1. Najprv si dáme prevariť vodu a necháme ju úplne vychladnúť. Precedíme cez gázu, aby sa nám zachytil vodný kameň, ktorý sa nám vytvoril na povrchu.
  2. Levanduľu aj mätu si opláchneme pod vodou a necháme odkvapkať. Kvety levandule aj listy mäty si odtrhneme zo stoniek a pridáme do prevarenej a vychladnutej vody. Vyžmýkame oba citróny aj limetku, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať na 24 hod do špajze.
  3. Cukor do sirupu kúpte čo najsvetlejší s minimom melasy, aby vám zostala pekná farba sirupu. Ja som použila tento, ktorý som kúpila v kauflande. Stál 99 centov pol kila. Môžete použiť aj xylitol – brezový cukor.
    Cukor do sirupu kúpte čo najsvetlejší s minimom melasy, aby vám zostala pekná farba sirupu. Ja som použila tento, ktorý som kúpila v kauflande. Stál 99 centov pol kila. Môžete použiť aj xylitol - brezový cukor.
  4. Vyluhovanú vodu s bylinkami si precedíme cez sitko. Odoberieme z neho deci tekutiny do mixéra, pridáme čučoriedky a poriadne rozmixujeme. Precedíme naspäť do sirupu, množstvo podľa vašej lubovôle a chuti, ja som pridala celé. Prisypeme cukor a kyselinu ascorbovú a v momente ako dosiahne sirup 75 stupňov, oheň úplne znížime a necháme povariť 3 minúty. Toto je proces pasterizácie, kedy sa vám nestratia zo sirupu cenné vitamíny, určite sirup neprevárajte ani dlhšie, ani na viac stupňoch, bolo by to škoda. Obsahuje kopec vitamínu C.
  5. Naplníme do dobre umytých a odkvapkaných fliaš. Počas celého procesu dodržiavame naozaj prísny sterilný režim. Nechutnajte sirup prstami, neolizujte lyžice, akonáhle áno, umyte pod vodou. Aby sa nám sirup nepokazil. Ja dokonca hrdlo flaše aj trochu vnútro prejdem s kozmetickým tampónom s našou domácou hruškovicou.
    Naplníme do dobre umytých a odkvapkaných fliaš. Počas celého procesu dodržiavame naozaj prísny sterilný režim. Nechutnajte sirup prstami, neolizujte lyžice, akonáhle áno, umyte pod vodou. Aby sa nám sirup nepokazil. Ja dokonca hrdlo flaše aj trochu vnútro prejdem s kozmetickým tampónom s našou domácou hruškovicou.
  6. Takto pripravený sirup vám vydrží v chladnejšej špajzi, pivnici, alebo chladničke aj rok.
    Takto pripravený sirup vám vydrží v chladnejšej špajzi, pivnici, alebo chladničke aj rok.
Poznámka k receptu

TIP : Namiesto čučoriedok môžete použiť aj jahody. S levanduľou fakt opatrne, silne koncentrované sirupy sa vám nevyplatia, sú prehnane aromatické, môžu spôsobiť až malátnosť či bolesti hlavy. Silný sirup bude horký.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.