Mrkvové kari so šošovicou a ryža
Mrkvové kari so šošovicou a ryža
Hodnotienie: 17
Hodnotenie: 4.29
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Naozaj milujem vegetariánske jedlá, ktoré ma svojou vôňou a prepojením chutí dostanú do kolien. A pritom z obyčajných, dostupných a lacných ingrediencií. Navyše, keď chutí aj mäsožravcom, to je pre mňa naozajstné zadosťučinenie. Je to bezlepkove jedlo a viete si ho pripraviť aj bez láktózy či kazeínu.
Množstvo Príprava
3 porcie 15 min
Doba varenia
25 min
Množstvo Príprava
3 porcie 15 min
Doba varenia
25 min
Mrkvové kari so šošovicou a ryža
Mrkvové kari so šošovicou a ryža
Hodnotienie: 17
Hodnotenie: 4.29
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Naozaj milujem vegetariánske jedlá, ktoré ma svojou vôňou a prepojením chutí dostanú do kolien. A pritom z obyčajných, dostupných a lacných ingrediencií. Navyše, keď chutí aj mäsožravcom, to je pre mňa naozajstné zadosťučinenie. Je to bezlepkove jedlo a viete si ho pripraviť aj bez láktózy či kazeínu.
Množstvo Príprava
3 porcie 15 min
Doba varenia
25 min
Množstvo Príprava
3 porcie 15 min
Doba varenia
25 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Najprv si dáme zovrieť vodu do kanvice (robím to pre urýchlenie a zovretie jedla). 4 Mrkvičky si ošúpeme, prekrojíme napoly a nakrájame na polkolieska. 1 mrkvu si ošúpeme a nastrúhame najemno. Ryžu si premyjeme pod vodou.
  2. Do hrnca si dáme trochu olivového oleja, pridáme nastrúhanú mrvku a pol minútky opražíme. Pridáme premytú ryžu a spolu ešte pol minútky opražíme. Zalejeme vriacou vodou centimeter nad, prikryjeme a dusíme na úplne stiahnutom ohni domäkka cca 10 min. Keď sa voda vyparí, vypneme a necháme ešte pod pokrievkou dôjsť 5 min. Pred podávaním posolíme, pridáme kus masla (alebo ghee) a zamiešame.
  3. Cibuľky si nakrájame nadrobno a speníme dve minútky na olivovom oleji (bravčovej masti, alebo kokosovom oleji – čo preferujete) dosklovita. Medzitým si nakrájame nadrobno cesnak a pridáme k restovanej zmesi. Necháme prevoňať cca pol minútky. Pridáme drvenú rascu, indické korenie (alebo kari korenie – oboje sú zmes orientálneho korenia), pokrájanú mrkvu, dijon horčicu a zalejeme vodou z kanvice asi centimeter nad. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme 15-20 min, pokiaľ bude mrkva mäkká.
  4. Následne pridáme šošovicu, dolejeme ešte trochu vodou a už odokryté varíme cca 7 min. Na záver už podľa chute, alebo intolerancie zahustíme maslom, prípadne trochou šlahačkovej smotany, alebo bezlaktózovej smotany, alebo kokosovým mliekom a necháme zredukovať, prípadne zahustíme trochou vody a trochou škrobu. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Poznámka k receptu

TIP : ak máte radi orientálne pikantné chute, kľudne pridajte najemno nastrúhaný zázvor, kayenské korenie alebo mierne chilli.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.