Púpavový med
Púpavový med
Hodnotienie: 25
Hodnotenie: 3.96
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu :
púpava lekárska
Púpavový med je výborný liek našich starých mám proti kašlu. Klasický púpavový med sa varí s cukrom, používam trstinový. Keď som ho varila s medom, tak úplne skaramelizoval a stuhol až natoľko, že som ho nevedela vybrať z hrnca. Med má síce výborné tepelné vlastnosti, ale varom stráca účinky, preto radšej robím z trstinového cukru.
Množstvo Príprava
2×7 dc pohár 30 min
Doba varenia
90 min
Množstvo Príprava
2×7 dc pohár 30 min
Doba varenia
90 min
Púpavový med
Púpavový med
Hodnotienie: 25
Hodnotenie: 3.96
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu :
púpava lekárska
Púpavový med je výborný liek našich starých mám proti kašlu. Klasický púpavový med sa varí s cukrom, používam trstinový. Keď som ho varila s medom, tak úplne skaramelizoval a stuhol až natoľko, že som ho nevedela vybrať z hrnca. Med má síce výborné tepelné vlastnosti, ale varom stráca účinky, preto radšej robím z trstinového cukru.
Množstvo Príprava
2×7 dc pohár 30 min
Doba varenia
90 min
Množstvo Príprava
2×7 dc pohár 30 min
Doba varenia
90 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: pohár
Postup prípravy
  1. Púpavu si nazbierame ideálne po daždi (deň, dva) keď je čistá a v čase od 12-14 h vtedy je najviac otvorená a má v sebe najviac živín. Púpavu zbierame ideálne z čistého prostredia, aby sme ju nemuseli umývať a nestratili tým cenný peľ.
  2. Kvety si odtrhneme od stoniek. Citróny poumývame a nakrájame na plátky. Púpavy aj citróny dáme do hrnca a zalejeme vodou. Necháme zovrieť, vypneme a odložíme na 24 hodín odstáť.
  3. Keď zmes odstojí, prelejeme cez sitko, alebo gázu a dôkladne vyžmýkame. Pridáme cukor a varíme na miernom ohni 90 minút do zhustnutia. Ešte horúci med lejeme do umytých pohárov, poriadne zavíčkujeme, otočíme hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme tak úplne vychladnúť.
Poznámka k receptu

Zdroj fotky : http://www.backcountrycanadatravel.com/wild-edible-plants/

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.