Špaldové fánky s tvarohom
Špaldové fánky s tvarohom
Hodnotienie: 4
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
U nás v rodine bola tradícia na fašiangy vždy robiť fánky ? Milovala som ich, vnútri nafúknuté ako balónik a na povrchu neskutočne chrumkavé ? Expresne pripravené, bez droždia či kysnutia ? Recept od mojej nebohej babky, s jemnou obmenou, ktorá bola jedna úžasná dáma a vedela aj neskutočne variť ? Babi posielam ti do neba modlitbu, verím, že sa pozeráš a máš z nás radosť ?❤️
Množstvo Príprava
cca 100 ks 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
60 min 0-24 hodín
Množstvo Príprava
cca 100 ks 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
60 min 0-24 hodín
Špaldové fánky s tvarohom
Špaldové fánky s tvarohom
Hodnotienie: 4
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
U nás v rodine bola tradícia na fašiangy vždy robiť fánky ? Milovala som ich, vnútri nafúknuté ako balónik a na povrchu neskutočne chrumkavé ? Expresne pripravené, bez droždia či kysnutia ? Recept od mojej nebohej babky, s jemnou obmenou, ktorá bola jedna úžasná dáma a vedela aj neskutočne variť ? Babi posielam ti do neba modlitbu, verím, že sa pozeráš a máš z nás radosť ?❤️
Množstvo Príprava
cca 100 ks 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
60 min 0-24 hodín
Množstvo Príprava
cca 100 ks 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
60 min 0-24 hodín
Postup prípravy
  1. Všetky ingrediencie okrem kokosového oleja a trstinového cukru si zmiešame dokopy a vypracujeme ručne alebo robotom v mierne lepivé cesto. Ak sa bude veľmi lepiť, trochu pomúčime. S cestom môžete pracovať ihneď, ale ak ich dáte odležať na 24 hodín do chladničky, budú chutiť lepšie.
  2. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske. Ak by sa vám zvrchu lepilo na valček, pomúčte. Vyvaľkáme naozaj na tenko na 3-5 milimetrov, veľkosti pizze. Radielkom prejdeme po ceste zhora nadol a vytvoríme tak pásiky. Následne prejdeme aj dokríža a vytvoríme tak kosoštvorce o veľkosti 3-4 centimetre.
    Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske. Ak by sa vám zvrchu lepilo na valček, pomúčte. Vyvaľkáme naozaj na tenko na 3-5 milimetrov, veľkosti pizze. Radielkom prejdeme po ceste zhora nadol a vytvoríme tak pásiky. Následne prejdeme aj dokríža a vytvoríme tak kosoštvorce o veľkosti 3-4 centimetre.
  3. Do menšieho hrnca s pevnejším dnom si dáme rozhorúčit kokosový olej alebo masť na výšku asi pol centimetra. Je lepší hrniec ako panvica, netreba potom použiť toľko oleja. Olej neprepalujte, držte na takej polovičnej teplote a vkladajte kosoštvorce. Pozor na to, aby sa vám nepripálili hotové sú naozaj expresne rýchlo. V momente ako sa nafúknu hore sú z tej strany hotové, otočíme a opečieme na druhej. Opečieme dozlatova za pár sekúnd z oboch strán a dáme na papierovú utierku, aby odtiekol tuk a ihneď posypeme pomletým trstinovým cukrom.
    Do menšieho hrnca s pevnejším dnom si dáme rozhorúčit kokosový olej alebo masť na výšku asi pol centimetra. Je lepší hrniec ako panvica, netreba potom použiť toľko oleja. Olej neprepalujte, držte na takej polovičnej teplote a vkladajte kosoštvorce. Pozor na to, aby sa vám nepripálili hotové sú naozaj expresne rýchlo. V momente ako sa nafúknu hore sú z tej strany hotové, otočíme a opečieme na druhej. Opečieme dozlatova za pár sekúnd z oboch strán a dáme na papierovú utierku, aby odtiekol tuk a ihneď posypeme pomletým trstinovým cukrom.
Poznámka k receptu

TIP : do cesta môžete pridať aj trochu rumu 🙂 cesto po odstáti v chlade zostane mierne sivé, je to v poriadku, to len zoxidovala sóda bicarbóna 🙂

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.