Tradičný zemiakový šalát
Tradičný zemiakový šalát
Hodnotienie: 20
Hodnotenie: 3.45
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vianočný zemiakový šalát, z ktorého nie je ťažko, chutí naozaj skvelo a je neskutočne štavnatý ? Žiadny ofajč, poctivý, pekne so zemiakmi, náš rodinný recept, robievame ho na vianoce aj veľkú noc ?
Množstvo
4 porcie
Množstvo
4 porcie
Tradičný zemiakový šalát
Tradičný zemiakový šalát
Hodnotienie: 20
Hodnotenie: 3.45
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vianočný zemiakový šalát, z ktorého nie je ťažko, chutí naozaj skvelo a je neskutočne štavnatý ? Žiadny ofajč, poctivý, pekne so zemiakmi, náš rodinný recept, robievame ho na vianoce aj veľkú noc ?
Množstvo
4 porcie
Množstvo
4 porcie
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Zemiaky si umyjeme a vcelosti ich dáme variť aj so šupkou do hrnca na cca 30-40 minút, závisí od veľkosti. Overíme vidličkou, či sú už mäkké. Dáme ich vychladnúť von.
  2. Medzitým si mrkvu ošúpeme, nakrájame na krúžky a dáme variť do cca 2 deci vody s octom a medom a soľou domäkka. Varte na menšom ohni prikryté. (šťavu, ktorá vám zostane z varu nevylievať!). Výborne v šaláte chutí aj paštrnák, môžete jeden pridať a uvariť spolu s mrkvou. Dodá šalátu jemný nádych sladkastej chuti.
  3. Medzitým si pripravíme domácu majonézu, recept tu : domáca majonéza Surového žĺtka sa nemusíte báť, sú to len aminokyseliny. Použite čerstvé vajíčka. V prípade si môžete vyrobiť aj z mlieka a oleja, alebo kúpiť bezéčkovú tatarku, ja mám dobré skúsenosti s Hellmanskou.
  4. Vychladnuté zemiaky ošúpeme, prekrojíme napoly a a pretlačíme cez zemiakové sitko do misky. Uhorky si nastrúhame na hrubom strúhadle. Uvarenú a vychladnutú mrkvu si tiež pretlačíme cez zemiakové sitko. Uhorky aj mrkvu šupneme k zemiakom a pridáme majonézu, smotany, horčicu, trochu šťavy z uhoriek, šťavu z varenej mrkvy, osolíme, dochutíme korením a premiešame. Ak je tomu ešte niečo treba, dolejte šťavy, dochuťte podľa seba.
    Vychladnuté zemiaky ošúpeme, prekrojíme napoly a a pretlačíme cez zemiakové sitko do misky. Uhorky si nastrúhame na hrubom strúhadle. Uvarenú a vychladnutú mrkvu si tiež pretlačíme cez zemiakové sitko. Uhorky aj mrkvu šupneme k zemiakom a pridáme majonézu, smotany, horčicu, trochu šťavy z uhoriek, šťavu z varenej mrkvy, osolíme, dochutíme korením a premiešame. Ak je tomu ešte niečo treba, dolejte šťavy, dochuťte podľa seba.
Poznámka k receptu

TIP: Šťavu z uvarenej mrkvy nevylievajte, keď šalát vpije tekutinu na druhý deň, môžete doliať. Vynikajúce je pridať aj trochu chilli, trocha pomletých ľanových semiačok, alebo psylium pre lepšie trávenie. Do šalátu môžete pridať aj nadrobno nakrájané kapary, pár kusov. Potom ale uberte soli, respektíve už vôbec nesoľte.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.