(tak trochu iný)Gaštanový cheesecake

Som pyšná, že vám môžem predstaviť prenádherný cheesecake! 🙂 Obľubujem jednoduché veci a vždy ma prekvapí, keď aj niečo tak praobyčajné a rokmi prešpekulované, omieľané a tak populárne ako čízkejk môže byť zaujímavé nie tak pre jeho zovňajšok, ale pre tú penovo-krémovú konzistenciu a nevtieravú chuť, akú som vymyslela včera v noci. Tiež ma teší, že ho ochutná toľká kopa ľudí – pretože čím viac ľudí, tým viac koláčov a ešte viac úsmevov 🙂 Nech sa páči, gaštanový cheesecake z nesladeného, neutrálneho pyré a malých kúskov gaštanov vo vnútri. Potrebujete (24 cm forma): .400 g keksov (doma kupujem maslové, ale vzhľadom k tomu, že do keksového korpusu sa pridáva pomerne veľa masla, stačia aj klasické mliečne biele) .150 g masla .500 g ozaj hustého, tučného tvarohu (ja som kúpila tvaroh v poľskom obchode, nakoľko Škóti tento druh potraviny nepoznajú, samozrejme) .600 ml extra tučnej smotany na šľahanie (použila som double cream, ktorý mi zabezpečil ozaj že krémovú, nevysušenú, ale zároveň pevnú konzistenciu) .200 g gaštanového pyré (skúste zohnať nesladené s čo najvyšším obsahom gaštanov – viete, ostatok zväčša dopĺňa cukor a strukoviny) .100 g práškového cukru .3 celé vajcia .4 PL tmavého cukru (tu som si kúpila dark brown sugar, ktorý vyzerá, vonia a aj chutí ako karamel) .1 PL slaného karamelu (ak nemáte v zásobe ako ja, môžete ho vynechať) .2 PL kukuričného škrobu .10 ks varených/pečených jedlých gaštanov (podľa chuti aj viac) Ako na to: Keksy pomeľte a zmiešajte s roztopeným maslom. Zmesou vysteľte formu, ja som vystielala len jej dno. Kým pripravíte plnku, nechajte korpus zachladiť v chladničke. Na plnku spojte všetky ostatné suroviny a vypracujte hladkú kašu. Potom prstami rozdrolte gaštany na kúsky a zapracujte do plnky. Plnku vylejte na vychladený korpus, a celú formu rovnomerne zabaľte do alobalu, vrátane bokov až po ich okraj. Formu položte na plech s 1-2 cm vody a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 1,5 hodiny. Pečte pri 150°C. Ak ste zvyknutí, že cheesecake sa po upečení má prestať takmer úplne triasť, tento sa bude triasť aj po jeden a pol hodine. To vôbec nevadí, pretože ak si necháte pečenie na večer, kľudne koláč nechajte chladnúť vo vypnutej rúre až do rána a sľubujem vám, že keď ho ráno budete vkladať do chladničky, jeho povrch bude krásne rovný a bez prasklín 😉 Ja mám najradšej práve cheesecake s malinami alebo čokoládou. Avšak existujú určité príchute, ktoré si nevyžadujú čačkanie šľahačkou, ovocím alebo orechmi. Mne práve imponuje tá nenútenosť, vzdušnosť a niekedy aj skromnosť v zdobení, ktorú koláč, či jedlo ako také ponúka 🙂 Taký je aj tento zákusok.

Autor: Adriana Filkova

Pozri tiež

Výborné cviklové palacinky

Výborné a svieže Cviklové palacinky Hodnotienie: 6 Hodnotenie: 4.5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spísala …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.