Domov / Recept / Tekvicovo – kôprová omáčka s rozmarínovými zemiakmi a pošírovaným vajíčkom

Tekvicovo – kôprová omáčka s rozmarínovými zemiakmi a pošírovaným vajíčkom

Začiatok leta bez smotanovej tekvicovej omáčky, ktorá zaváňa a chrumká kôprom, si neviem ani predstaviť. 🙂

Tekvicovo - kôprová omáčka s rozmarínovými zemiakmi a pošírovaným vajíčkom
Tekvicovo - kôprová omáčka s rozmarínovými zemiakmi a pošírovaným vajíčkom
Hodnotienie: 9
Hodnotenie: 4.22
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Kôpor poznáme najmä ako výrazný dochucovač - nakladač zeleniny. 😀 Využívame ho najmä pri jedlách z jedného hrnca, omáčok, polievok, rôznych slaných koláčov quiche (kišov), chlebov špeciálne ražných, ale aj do dipov, či smotanových dressingov a šalátov. Výborne podčiarkne chuť napríklad aj takému údenému lososovi. Ale dosť bolo slov, poďme si ho uvariť. 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
10 min
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
10 min
Tekvicovo - kôprová omáčka s rozmarínovými zemiakmi a pošírovaným vajíčkom
Tekvicovo - kôprová omáčka s rozmarínovými zemiakmi a pošírovaným vajíčkom
Hodnotienie: 9
Hodnotenie: 4.22
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Kôpor poznáme najmä ako výrazný dochucovač - nakladač zeleniny. 😀 Využívame ho najmä pri jedlách z jedného hrnca, omáčok, polievok, rôznych slaných koláčov quiche (kišov), chlebov špeciálne ražných, ale aj do dipov, či smotanových dressingov a šalátov. Výborne podčiarkne chuť napríklad aj takému údenému lososovi. Ale dosť bolo slov, poďme si ho uvariť. 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
10 min
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
10 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Najprv si nakrájame omyté zemiaky aj so šupkou na tretinky a posypeme rozmarínom, tymiánom a soľou. Pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a dáme v pekáči piecť do trúby na 180 stupňov cca 20-30 minút do zlatista.
  2. Na masle si speníme nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak dosklovita. Ak máte korenie tymián, pridajte, výborne podčiarkne chuť. Pridáme najemno nastrúhanú tekvicu, posekaný kôpor a zamiešame. 4 minútky podusíme.
  3. Prilejeme smotanu a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Zostane tak krásne hladká a jemná. Týmto krokom sa omáčka zahustí. Ak podľa vás nie je dostatočne hustá, v troche smotany si rozhabarkujeme asi 1 - 2 PL špaldovej múky, alebo lyžičku zemiakového škrobu. Vylejeme do omáčky a miešame pokým nezhustne. Ak je moc hustá, rozriedime vodou. Dochutíme soľou, octom, troškou cukru.
  4. Pripraviť pošírované vajce nie je žiadna veda. Najprv som sa toho bála, ale je to jednoduchšie, ako to vyzerá. Vajíčko si rozbijeme do misky. Dáme variť vodu. Keď už začnú ísť bublinky, ale ešte nevrie, pridáme poldeci octu. Opäť si počkáme na bublinky. Ak sa objavia, dáme hrniec bokom, spravíme polievkovou lyžicou v strede vír a rýchlo tam prelejeme vajíčko z misky. Začne sa nám obaľovať bielkom. Ak vír ustal, veľmi veľmi jemne po okrajoch ešte vodu trošku rozvírime. Hrniec dáme naspäť na sporák a varíme na malom ohni 3 minúty. Vajíčko vyberieme a servírujeme. Každé vajíčko varíme zvlášť.
    Pripraviť pošírované vajce nie je žiadna veda. Najprv som sa toho bála, ale je to jednoduchšie, ako to vyzerá. Vajíčko si rozbijeme do misky. Dáme variť vodu. Keď už začnú ísť bublinky, ale ešte nevrie, pridáme poldeci octu. Opäť si počkáme na bublinky. Ak sa objavia, dáme hrniec bokom, spravíme polievkovou lyžicou v strede vír a rýchlo tam prelejeme vajíčko z misky. Začne sa nám obaľovať bielkom. Ak vír ustal, veľmi veľmi jemne po okrajoch ešte vodu trošku rozvírime. Hrniec dáme naspäť na sporák a varíme na malom ohni 3 minúty. Vajíčko vyberieme a servírujeme. Každé vajíčko varíme zvlášť.
Poznámka k receptu

TIP: Namiesto kôpru pridajte nakrájaný medvedí cesnak, alebo mladú žihľavu. So žihľavou minútku povarte. Namiesto pečených zemiakov si môžete zemiaky alebo batáty uvariť a pošírované vajíčko nahradiť volským okom.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Šampiňónový paprikáš s knedľou

bezmäsitá bleskovka 🙂 Šampiňónový paprikáš s knedľou Hodnotienie: 2 Hodnotenie: 4 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

4 komentáre

  1. Tinka, mohla by sa pouxit namiest tekvice cuketa? Alebo je cuketa prilis vodova a “nezahustí” dostatocne?

  2. Vyborne. Dnes k obedu..

  3. Vyborna je aj obmena miesto tymianu dat jednu kavovu lyzicku celeho kminu ??

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.