Vínny kameň verzus prášok do pečiva

V mojom nedávnom príspevku ste sa ma pýtali, čo je to vínny kameň a prečo nepoužívam prášok do pečiva. Čiže jedno malé múdre okienko 😀

VÍNNY KAMEŇ je prírodný vedľajší produkt pri výrobe vína. Má výborné kypriace schopnosti a navyše NESKUTOČNE pracuje so špaldovou múkou. Niekedy mám pocit, že sú tí dvaja prepojení 😀 Odkedy ho používam, najmä v spojení so špaldovou múkou, sú koláče, piškóty či iné pečené nadýchané a krehké. Jeho použitie spôsobuje prirodzené nakyprenie cesta bez použitia fosfátov. V drvivej väčšine neobsahuje lepok, len sódu bikarbónu, vínny kameň a kukuričný škrob.

PRÁŠOK DO PEČIVA obsahuje fosfáty, ktoré neprospievajú nášmu tráveniu (napr. ľudom senzibilným na pálenie záhy), obsahuje ťažké kovy (hliník) a taktiež stopy po pšeničnej múke, čiže nie je vhodný pre bezlepkových.

Vínny kameň kupujem v DM drogerie markt Slovensko​, alebo bioshopoch, už som videla aj Dr. Oetker bezfosfátový (Pečieme s láskou​). Čiže žiadny strach a veselo 🙂 Hľadajte, nájdete, je to zdravá varianta 🙂

ZDROJE : http://www.laco.lead1.eu/index.php?include=detail&id=68

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vinn%C3%BD_k%C3%A1men

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Klíčkovanie klíčkov denník

Klíčky sú mikrorastlinky, ktoré vyrastú za pár dní z malých semienok. Obsahujú to najlepšie, čo môže v oblasti výživy dať mladá rastlinka zo semienka. Práve preto si nakličujeme semienka najmä v zime a v jarnom období, keď máme nedostatok vitamínov a chceme si posilniť imunitu a detoxikovať organizmus. Počas nakličovania sa v semienkach znásobujú živiny, vláknina, bielkoviny, vitamíny aj minerály. Klíčky obsahujú obrovské množstvo enzýmov, antioxidantov, aminokyselín, vitamínov aj minerálov, a to pri minimálnom množstve kalórií.

2 komentáre

  1. Ja som videla vo viecarých anglických videách na youtube ako rôzny odborníci vinný kameň odporúčajú. Vyzerá to ako fakt skvelá vec oproti prášku do pečiva. Musím sama vyskúšať ale očakávam od toho veľkú zmenu. Vôbec som nevedela že prášok do pečiva obsahuje ťažko kovy :O :O (hliník) … dúfam že ho tam je čo najmenej aspoň

  2. Rada by som vedela viac o vašom varenî,dnes som našla dobrù radu miesto prãšku do pečiva -vínny kameň,prepáčte samé sa mi to podčiarklo, mám histamínovú diagnózu a musîm dosť dietne jesť,som aj na facebooku

Napísať odpoveď pre Anna Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.