Bylinkové domáce sirupy
Bylinkové domáce sirupy
Hodnotienie: 99
Hodnotenie: 4.11
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Návod, ako si doma pripraviť zdravé sirupy, ktoré budú mať dobré zloženie a zachované všetky možné živiny. Spísala som Vám recepty od mojej maminky, ktorá tieto sirupy robí už roky a ja ich naozaj milujem <3 Môžete si pripraviť medovkový, žihľavový, medovkovo-žihľavový, bazovo-citrónový, mätový, či mätovo-zázvorový.
Bylinkové domáce sirupy
Bylinkové domáce sirupy
Hodnotienie: 99
Hodnotenie: 4.11
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Návod, ako si doma pripraviť zdravé sirupy, ktoré budú mať dobré zloženie a zachované všetky možné živiny. Spísala som Vám recepty od mojej maminky, ktorá tieto sirupy robí už roky a ja ich naozaj milujem <3 Môžete si pripraviť medovkový, žihľavový, medovkovo-žihľavový, bazovo-citrónový, mätový, či mätovo-zázvorový.
Postup prípravy
  1. Medovkový/Žihľavový/Medovkovo-žihľavový/Mätový/Mätovo-zázvorový/Bazový – postup je pri všetkých rovnaký. Do mätového nastrúhame 1 zázvor.
  2. Uvaríme si 5 litrov vody. Necháme úplne vychladnúť. Natlačíme zvolenú bylinku, koľko sa nám tam zmestí, aby bola zaliata. Ošúpeme si 2-3 citróny (môžete použiť aj kombináciu limetka/citrón), nakrájame na kolieska a pridáme k zmesi. Citróny môžete aj vyžmýkať ak nechcete šupku. Zamiešame. Necháme 12 hod luhovať, nie viac, aby neskysol. Precedíme a vylisujeme, pridáme 1,5-2 kg trstinového cukru, vyžmýkame ešte dva citróny a zahrievame na teplotu pasterizácie, čo je 74-80 stupňov cca 2 minúty. Odmeráme teplomerom a miešame, aby teplota nebola viac, aby sa nám nestratili vitamíny. Nakoniec pridáme 1 čajovú lyžičku kyseliny ascorbovej kvôli konzervácii. Prelejeme do umytých a vysušených patentných fliaš s uzáverom. Necháme vychladnúť a uskladňujeme v studenej pivnici, alebo v chladničke. Vydrží aj pol roka.
Poznámka k receptu

Sirupy si môžete pripraviť aj s medom, alebo iným sladidlom.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.