Môj chlebík (kváskový)
Môj chlebík (kváskový)
Hodnotienie: 11
Hodnotenie: 4.36
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chlebíkov som sa už veru napiekla. Ražných, špaldových, semienkových. Tento je ich kombináciou, najlepšie z najlepšieho 🙂 Kôrka je tak neskutočne chrumkavá, že vám doslova praská pod nožom, keď ho krájate 🙂 Doplnený o semienka a orechy, ktoré mu dodajú výsledný šmrnc. Je to úžasný základný hrnčekový recept, s ktorým sa dá krásne pracovať. A je kváskový. Neviete čo je kvások? Kuk nižšie na TIP pod receptom.
Množstvo
menšia oválna jenská misa
Doba varenia
45 min.
Množstvo
menšia oválna jenská misa
Doba varenia
45 min.
Môj chlebík (kváskový)
Môj chlebík (kváskový)
Hodnotienie: 11
Hodnotenie: 4.36
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chlebíkov som sa už veru napiekla. Ražných, špaldových, semienkových. Tento je ich kombináciou, najlepšie z najlepšieho 🙂 Kôrka je tak neskutočne chrumkavá, že vám doslova praská pod nožom, keď ho krájate 🙂 Doplnený o semienka a orechy, ktoré mu dodajú výsledný šmrnc. Je to úžasný základný hrnčekový recept, s ktorým sa dá krásne pracovať. A je kváskový. Neviete čo je kvások? Kuk nižšie na TIP pod receptom.
Množstvo
menšia oválna jenská misa
Doba varenia
45 min.
Množstvo
menšia oválna jenská misa
Doba varenia
45 min.
Postup prípravy
  1. Najprv si z večera do rána pripravíme kvások. Do zaváraninového pohára pridáme vodu, ražnú múku, starý kvások a spolu premiešame umelohmotnou (drevenou) vareškou. Prikryjeme utierkou a necháme na kuchynskej linke 8-12 hodín. Závisí od toho, akú máte teplotu v byte. Musí zdvojnásobiť objem.
  2. Ráno si pridáme do robota všetky ostatné ingrediencie, aj s vykysnutým kváskom (nezabudnite si z neho odložiť) a necháme cca 2-3 minútky vymiešať cesto. Cesto je lepivé a mokré. Tak to má byť. Pomúčime a necháme kysnúť 2 hodiny. Po 1 hodine ho vareškou poprekladáme z bokov do stredu. Nádobu okolo cesta môžeme trochu naolejovať, aby sa nám cesto tak nelepilo. Znova vrch aj boky pomúčime a necháme dokysnúť.
  3. Po dvoch hodinách cesto vyškrabeme vareškou na poriadne pomúčenú pracovnú dosku. Viacmenej sa vám bude liať a bude mokré. Tak to má byť, je vysoko hydratované. Cesto vareškou trochu poprekladáme a zvrchu po celom obvode vyváľame v múke, aby sa nám nelepilo, no vnútri bude stále liate a nebude držať tvar. Obalené v múke preložíme do poriadne vysypanej misky krajšou a rovnejšou stranou nadol, prikryjeme a necháme finálne dokysnúť ešte 2 hodiny.
  4. Rúru si predhrejeme aj s jenskou miskou na 250 stupňov cca 20-30 min. Keď je vyhriata, opatrne vyberieme jenské sklo, dáme dole poklop a z nádoby do nej vareškou zosunieme chlebík. Prikryjeme, dáme naspäť do rúry, znížime teplotu na 230 stupňov a pečieme cca 30 minút. Po tomto čase rúru otvoríme, trochu vyvetráme a poklop z misky dáme dole. Znížime teplotu na 200 stupňov a dopekáme ešte 15 minút. Po upečení chlebík vyberieme, necháme na mriežke vychladnúť (aby para a teplo unikalo aj z dola) a pofrkáme vodou. Krájame až po vychladnutí! Ideálne hodina, dve, inak sa vám zadusí a potrhá. Treba to vydržať 🙂
    Rúru si predhrejeme aj s jenskou miskou na 250 stupňov cca 20-30 min. Keď je vyhriata, opatrne vyberieme jenské sklo, dáme dole poklop a z nádoby do nej vareškou zosunieme chlebík. Prikryjeme, dáme naspäť do rúry, znížime teplotu na 230 stupňov a pečieme cca 30 minút. Po tomto čase rúru otvoríme, trochu vyvetráme a poklop z misky dáme dole. Znížime teplotu na 200 stupňov a dopekáme ešte 15 minút. Po upečení chlebík vyberieme, necháme na mriežke vychladnúť (aby para a teplo unikalo aj z dola) a pofrkáme vodou. Krájame až po vychladnutí! Ideálne hodina, dve, inak sa vám zadusí a potrhá. Treba to vydržať :)
Poznámka k receptu

TIP : Čo je kvások? Kvások je cesto na prípravu pečiva, ktoré je zvyčajne trvalo fermentované kyslo-mliečnymi baktériami a kvasinkami. Na rozdiel od bežného droždia a sušených kvasníc, ktoré vznikajú alkoholovým kvasením, je to zdravší variant. Baktérie v kvásku produkujú látky posilňujúce našu črevnú mikroflóru, je ľahšie stráviteľný, počas kysnutia ďalej dochádza k rozkladu bielkovín na aminokyseliny. Množstvo minerálnych látok sa tým stáva pre človeka využiteľných.

Zdroj informácií : http://www.fuudy.sk/magazin/obilie-a-pekarstvo/kvasok-je-srdce-zdraveho-chleba

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.