Štedrá vianočka
Štedrá vianočka
Hodnotienie: 28
Hodnotenie: 4.18
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Skrýva v sebe všetky štedré chute vianoc : orechy, mandle, mak aj med. Dokonalá na sviatočné ráno aj štedrú večeru, z kvalitných a zdravých múk, obohatená o ovsené vločky, výživná, vláčna a neskutočne chutná <3
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Štedrá vianočka
Štedrá vianočka
Hodnotienie: 28
Hodnotenie: 4.18
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Skrýva v sebe všetky štedré chute vianoc : orechy, mandle, mak aj med. Dokonalá na sviatočné ráno aj štedrú večeru, z kvalitných a zdravých múk, obohatená o ovsené vločky, výživná, vláčna a neskutočne chutná <3
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: vianočka
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások. Mlieko si dáme do hrnca aj s cukrom a medom a jemne zohrejeme, aby sa nám rozpustil cukor. Pozor mlieko musí byť teplé, ak bude moc horúce, zabijeme kvasnice. Do teplého mlieka rozmrvíme kvasnice, zamiešame a necháme ich vzísť cca 10 min.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky (meliem na elektrickom kávovom mlynčeku), pridáme soľ a zamiešame. Nasypeme orechy, hrozienka a mak. Pridáme vajce a vzídený kvások. Maslo dáme do hrnca kde bol kvások a na malom plyne ho rozpustíme. Pridáme k ostatným surovinám a necháme robotom vypracovať vláčne, mierne lepivé cesto. Trvá to cca 5 minút. Ak sa cesto moc lepí, že sa nevypracoval bochník, pridajte ešte trochu múky.
  3. Pripravíme si dosku, alebo podložku, ktorú pomúčime. Pomúčime si aj ruky a vyberieme cesto z misky na podložku. Trochu rukami zapracujeme – poprekladáme akoby chcete z papiera urobiť obálku. Cesto z krajov prekladáme dostredu. Rukou upravíme do bochníka. Misku si pomúčime, vložíme do nej cesto, prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo hodinu vykysnúť. Nešvindľujte a nechajte naozaj hodinu, musí strojnásobiť objem.
    Pripravíme si dosku, alebo podložku, ktorú pomúčime. Pomúčime si aj ruky a vyberieme cesto z misky na podložku. Trochu rukami zapracujeme - poprekladáme akoby chcete z papiera urobiť obálku. Cesto z krajov prekladáme dostredu. Rukou upravíme do bochníka. Misku si pomúčime, vložíme do nej cesto, prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo hodinu vykysnúť. Nešvindľujte a nechajte naozaj hodinu, musí strojnásobiť objem.
  4. Po vykysnutí si cesto rukou oddelíme od misky po celom obvode a prenesieme ho na pomúčenú podložku. Rozdelíme na 7 rovnakých dielov. Kúsky cesta po jednom berieme do rúk. Každé jedno si trochu rukami zapracujeme a ručne vyvaľkáme na hrubší valček – akoby pizza paličku s dĺžkou 35 cm. Prvé štyri takto prenesieme na plech s pečiacim papierom a upletieme z nich spodný diel vianočky, podľa obrázka nižšie. Začiatok a koniec zahneme.
    Po vykysnutí si cesto rukou oddelíme od misky po celom obvode a prenesieme ho na pomúčenú podložku. Rozdelíme na 7 rovnakých dielov. Kúsky cesta po jednom berieme do rúk. Každé jedno si trochu rukami zapracujeme a ručne vyvaľkáme na hrubší valček - akoby pizza paličku s dĺžkou 35 cm. Prvé štyri takto prenesieme na plech s pečiacim papierom a upletieme z nich spodný diel vianočky, podľa obrázka nižšie. Začiatok a koniec zahneme.
  5. Z troch kúskov cesta, čo nám zostali, vypracujeme vrchný vrkoč úplne klasicky, podľa obrázka vyššie. Položíme na spodný diel vianočky. Prikryjeme a necháme ešte 30 min vykysnúť. Žĺtko, 1 čl vody a 1 čl rumu si zmiešame.
  6. Medzitým si zapneme rúru na 170 stupňov bez ventilátora. Pripravovanou zmesou vajíčka si potrieme celú vianočku. Posypeme plátkami mandlí a kokosovými chipsami. Finálne vykysnutú vianočku dáme do spodnej časti rúry (nie dostredu, ale o 1 mriežku nižšie) a pečieme približne 20 minút – dozlatova a pokým nám začne voňať. Ak by vám vrch príliš rýchlo hnedol, prikryte vianočku ešte jedným papierom na pečenie.
    Medzitým si zapneme rúru na 170 stupňov bez ventilátora. Pripravovanou zmesou vajíčka si potrieme celú vianočku. Posypeme plátkami mandlí a kokosovými chipsami. Finálne vykysnutú vianočku dáme do spodnej časti rúry (nie dostredu, ale o 1 mriežku nižšie) a pečieme približne 20 minút - dozlatova a pokým nám začne voňať. Ak by vám vrch príliš rýchlo hnedol, prikryte vianočku ešte jedným papierom na pečenie.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.