Biele špaldové rohlíky
Biele špaldové rohlíky
Hodnotienie: 40
Hodnotenie: 4.13
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Trvalo mi naozaj dlho, kým som sa naučila pracovať so špaldovou múkou, pochopila ako pracuje a čo jej treba, aby bolo pečivo nadýchané ako pri pšeničnej 🙂 . Nikdy som nemyslela že upečiem klasické biele rožky zo špaldy, ktoré budú nadýchané a budú chutiť ako z obchodu..no a oni chutia ešte lepšie. Že toto spraví bravčová masť s cestom 😀 Neuveriteľné..Len mlčky sedíme, jeme a nevieme sa nabažiť. Verím, že bude chutiť aj vám :*
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Biele špaldové rohlíky
Biele špaldové rohlíky
Hodnotienie: 40
Hodnotenie: 4.13
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Trvalo mi naozaj dlho, kým som sa naučila pracovať so špaldovou múkou, pochopila ako pracuje a čo jej treba, aby bolo pečivo nadýchané ako pri pšeničnej 🙂 . Nikdy som nemyslela že upečiem klasické biele rožky zo špaldy, ktoré budú nadýchané a budú chutiť ako z obchodu..no a oni chutia ešte lepšie. Že toto spraví bravčová masť s cestom 😀 Neuveriteľné..Len mlčky sedíme, jeme a nevieme sa nabažiť. Verím, že bude chutiť aj vám :*
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: rohlíkov
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vody pridáme med a zamiešame. Rozmrvíme droždie, zamiešame a necháme „vzísť“ cca 10 min.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pridáme soľ a zamiešame. Pridáme masť, vzniknutý kvások a robotom 8-10 min vypracujeme nelepivé, elastické a na dotyk príjemné cesto podobné plastelíne. Každá múka saje inak, ak je cesto suché, pridajte ešte vodu. Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme dvomi utierkami a necháme kysnúť 45-60 min, podľa teploty v miestnosti – musí strojnásobiť objem. Pri sušených kvasniciach bude kysnutie trvať dvojnásobne dlhšie.
  3. Rúru si zapneme na 230 až 240 stupňov, závisí od toho, ako silno vám pečie. Ideálna teplota je 230 stupňov.
  4. Cesto si rozdelíme na 8-10 rovnakých kúskov, každý by mal vážiť 80-90 gramov. Každý diel si postupne rozvaľkáme do trojuholníka a od širšej strany zrolujeme do rohlíka. Pár krát ešte rukami porolujeme, aby sa spojili všetky vrstvy dokopy. Ukladáme na plech, pričom nechávame medzery. 5 rohlíkov na jednu stranu plechu, 5 na druhú. Plech s rohlíkmi zakryjeme hlbokým plechom, aby nám neobschli a necháme ešte vykysnúť 20-25 min, pokým sa vlastne rozhorúči rúra . Video ako zrolujete rohlíky pozrite tu : Motanie rohlíkov
  5. Keď sú rohlíky vykysnuté, poprášime ich rozprašovačom s vodou, posypeme semienkami, alebo makom a dáme piecť o jednu priečku nižšie ako je stred rúry na 7 minút. Po tomto čase rúru otvoríme, vyvetráme, rohlíky opäť postriekame vodou, zavrieme a dopekáme ešte 5-7 min dozlatova.
  6. Upečené rohlíky preložíme na mriežku, aby nám zospodu unikalo teplo a necháme úplne vychladnúť. Ak ich budete jesť ešte teplé, budú vnútri mokré a zadusia sa.
Poznámka k receptu

TIP : všetky múky z tohto receptu kúpite napríklad aj v Lidl, Tescu. Všetky múky je možné nahradiť za iné, musíte len doladiť konzistenciu cesta, malo by byť ako plastelína. Môžete použiť aj pšeničnú múku, cca 500 gramov dokopy.

Pôvodný recept pochádza od autora Martina Kubíka.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.