Kvašáky - starodávny recept bez chleba
Kvašáky – starodávny recept bez chleba
Hodnotienie: 43
Hodnotenie: 4.05
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Náš rodinný recept na kvašáky. Je unikátny v tom, že nepridávame chlieb, uhorky prejdu svojou vlastnou pomalšou prirodzenou fermentáciou a tým sú ešte prospešnejšie, nezaťažujú trávenie a vhodné aj pre „žalúdkárov“. Navyše, vydržia vám aj rok 🙂 Kombinácia listov, chrenu, cesnaku a rasce vytvorí unikátnu chuť, jemne chrumkavých a zároveň šťavnatých uhoriek 🙂
Množstvo
4 litrový pohár
Množstvo
4 litrový pohár
Kvašáky - starodávny recept bez chleba
Kvašáky – starodávny recept bez chleba
Hodnotienie: 43
Hodnotenie: 4.05
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Náš rodinný recept na kvašáky. Je unikátny v tom, že nepridávame chlieb, uhorky prejdu svojou vlastnou pomalšou prirodzenou fermentáciou a tým sú ešte prospešnejšie, nezaťažujú trávenie a vhodné aj pre „žalúdkárov“. Navyše, vydržia vám aj rok 🙂 Kombinácia listov, chrenu, cesnaku a rasce vytvorí unikátnu chuť, jemne chrumkavých a zároveň šťavnatých uhoriek 🙂
Množstvo
4 litrový pohár
Množstvo
4 litrový pohár
Čo budeme potrebovať
Množstvo: litrový pohár
Postup prípravy
  1. Na kvašáky používam stredné uhorky. Chutia oveľa lepšie ako klasické veľké. Kombinácia listov vytvorí úžasne delikátnu chuť. Vďaka chrenu zostanú chrumkavé a navyše konzervuje. Vďaka rasci budú ľahšie tráviť.
  2. Uhorky si poriadne vydrhneme kefkou, aby sme sa zbavili pichľavosti. Do každej uhorky pichneme 3x ihlicou do vrchnej časti, do stredu a do spodnej časti, aby nezostali mľandravé. Na spodok 4 litrového pohára dáme vínny list. Začneme vkladať uhorky. Medzitým pridáme višňový list, bobkový list, cesnak, chren, len tak vsunieme medzi uhorky. Navrch dáme kôpor a zelerový list.
  3. Pripravíme si nálev z vody, soli a rasce. Zamiešame a zalejeme uhorky až po úplný vrch hrdla. Zavíčkujeme a položíme niekde do špajze. Uhorky nemajú byť otvorené a nesmú byť na slnku. Pod zaváraninový pohár dajte tanierik, pretože ako budú kysnúť, bude pomaly voda vytekať. Necháme ich takto kysnúť 7-10 dní, v závislosti od teploty.
  4. Keď si ich chcete uchovať na celý rok, plňte do malých 7 decových pohárov. Počas kvasenia – fermentácie sa uhorky samovoľne zakonzervujú. Víčko sa úplne natlačí a akoby zavarí. Takto to potom uložíte do chladnejšej špajze alebo pivnici a otvoríte kedykoľvek v roku. Chren a soľ zabezpečí konzerváciu a tým, že tam nie je chlieb, tak sa tam nebudú tvoriť žiadne zárodky plesne.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.