Štavnatá treska na vode, batátovo-šošovicové pyré, špargľa a holandská omáčka
Štavnatá treska na vode, batátovo-šošovicové pyré, špargľa a holandská omáčka
Hodnotienie: 4
Hodnotenie: 4.5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Úprava tresky na vode je moja najobľúbenejšia. Od malička mi ju takto pripravovala moja maminka. Je nuskutočne šťavnatá, chutná a navyše diétna. Ideálna aj pre najmenších. Maslovú chuť rybky krásne dopĺňa batátovo-šošovicové pyré, osvieži cukrová chuť špargle a zjemní holandská omáčka. Keď rutinu z varenia a jedenia povýšite na siedme gurmánske nebo 🙂 30 minútovka vrátane mrazenej ryby 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 15 min
Doba varenia
15 min
Množstvo Príprava
2 porcie 15 min
Doba varenia
15 min
Štavnatá treska na vode, batátovo-šošovicové pyré, špargľa a holandská omáčka
Štavnatá treska na vode, batátovo-šošovicové pyré, špargľa a holandská omáčka
Hodnotienie: 4
Hodnotenie: 4.5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Úprava tresky na vode je moja najobľúbenejšia. Od malička mi ju takto pripravovala moja maminka. Je nuskutočne šťavnatá, chutná a navyše diétna. Ideálna aj pre najmenších. Maslovú chuť rybky krásne dopĺňa batátovo-šošovicové pyré, osvieži cukrová chuť špargle a zjemní holandská omáčka. Keď rutinu z varenia a jedenia povýšite na siedme gurmánske nebo 🙂 30 minútovka vrátane mrazenej ryby 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 15 min
Doba varenia
15 min
Množstvo Príprava
2 porcie 15 min
Doba varenia
15 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Rybu ak máte zamrazenú necháme ju rozmraziť. Ja ju vždy dám do nádoby aj s obalom s najteplejšou vodou, aká ide z kohútika a do 10 min je rozmrazená.
  2. Medzitým si ošúpeme batáty a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme do hrnca spolu so šošovicou, zalejeme vriacou vodou z kanvice a varíme 10 minút.
  3. Pripravíme si holandskú omáčku. Do hrnca si dáme zovrieť vodu, keď začne vrieť, znížime plyn a pridáme navrch kovovú alebo hlinenú misku. Pridáme žĺtka, vodu, ocot, citrónovú šťavu a soľ. Šľaháme ručne metličkou nad parou cca 3-5 minút, pokým nám zhuste a stane sa z nej krém. Nakoniec postupne prilievame rozpustené maslo, stále miešame. Naozaj opatrne na malom ohni a miešať, aby sa Vám z toho nespravila praženica. Dochutíme ešte muškátovým orieškom, prípadne soľou alebo citrónovou šťavou. Kto má rád môže pridať aj kôpor.
  4. Rozmrazené, alebo polorozmrazené kocky rybky si dáme na panvicu a zalejeme asi deci-deci a pol vody. Voda by mala byť do prvej 1/3 rýb, čiže menej ako polovica, len taká jemná vrstva na panvici. Posolíme, posypeme celou rascou a z každej strany po zovretí vody varíme 3 minútky. Pridáme maslo, vyžmýkame trochu šťavy z citrónu a necháme ešte minútku zredukovať na šťavu. Nasekáme čerstvú petrželku.
  5. Zelená špargľa sa nešúpe, odrežú sa len drevnaté konce – cca 1 cm. Medzitým, ako sa nám pripravuje rybka si do variacich zemiakov pridáme vcelku špargle a varíme 3 minútky. Špargle vyberieme, zlejeme vodu zo zemiakov, pridáme kus masla (môžete aj mlieko), trochu citrónovej šťavy, soľ, a pučítkom popučíme na kašu.
  6. Servírujeme s preliatou holandskou omáčkou.
Poznámka k receptu

filé z tresky preferujem nowaco – výborné, mäsité, bez konzervantov či vody

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.