Maková bábovka s citrónovým coulis
Maková bábovka s citrónovým coulis
Hodnotienie: 15
Hodnotenie: 3.6
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Bábovka je vôňa, chuť a spomienky z detstva. Vynikajúca, rýchla, bez väčsej námahy a ešte aj zdravá. Tentokrát som mala chuť na jemnú bábovku rozplývajúcu sa na jazyku s chrumkajúcim makom pod zubami. K maku mi neodmyslitelne patrí aj chuť citrónu, ktorá ju celú osvieži. Ochutnáte? 🙂 Bez cukru, celošpaldová :*
Množstvo Príprava
1 bábovková forma 15 min.
Doba varenia
45 min.
Množstvo Príprava
1 bábovková forma 15 min.
Doba varenia
45 min.
Maková bábovka s citrónovým coulis
Maková bábovka s citrónovým coulis
Hodnotienie: 15
Hodnotenie: 3.6
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Bábovka je vôňa, chuť a spomienky z detstva. Vynikajúca, rýchla, bez väčsej námahy a ešte aj zdravá. Tentokrát som mala chuť na jemnú bábovku rozplývajúcu sa na jazyku s chrumkajúcim makom pod zubami. K maku mi neodmyslitelne patrí aj chuť citrónu, ktorá ju celú osvieži. Ochutnáte? 🙂 Bez cukru, celošpaldová :*
Množstvo Príprava
1 bábovková forma 15 min.
Doba varenia
45 min.
Množstvo Príprava
1 bábovková forma 15 min.
Doba varenia
45 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: bábovková forma
Postup prípravy
  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov bez ventilátora.
  2. Do robota si dáme 3 celé vajcia, med a necháme šľahať 10 min. do riadne hustej peny. Medzitým si v miske odvážime múku. Mak som použila pol na pol biely s modrým. Ak nemáte biely môžete len modrý. Pol dávky maku pomelieme s trochou múky v elektrickom kávovom mlynčeku. Meliem tak na 3x po 10-15 sek., aby bol krásne pomletý. Zvyšok maku pridáme v celosti. Mak s múkou premiešame, nastrúhame kôru z jedného citróna, pridáme prášok do pečiva a poriadne zamiešame. Keď sú vajcia napenené, prilejeme šľahačkovú smotanu a postupne po častiach pridávame sypkú zmes. Necháme poriadne minútku zapracovať. Bábovkovú formu si vymastíme olejom a vysypeme špaldovou múkou. Masu nalejeme do formy.
  3. Bábovku pečieme 30 minút, potom teplotu zvýšime na 180 stupňov a pečieme ešte 15-20 min. Kontrola špajlou, ak ešte nie je suchá, necháme v trúbe dopiecť. Vyberieme z trúby a necháme 10 minút postáť a až potom vyklopíme. Bábovku necháme aspoň hodinu vychladnúť, až potom ju krájame.
  4. Citrónové coulis si urobíme nad parou nasledovne: na plyn si dáme vyšší hrniec, doňho trochu vody. Keď začne voda vrieť, znížíme oheň a nad hrniec dáme nádobu buď hlinenú, alebo smaltovú. Do nádoby dáme žĺtok, med, šťavu z citróna, vodu a pomaly miešame metličkou, aby sa nám nespravila praženica, cca 3 min. by mala byť hustá. Ak je moc hustá, prilejeme ešte trochu vody.
  5. Vychladnutú bábovku polejeme citrónovým coulis a posypeme makom.
    Vychladnutú bábovku polejeme citrónovým coulis a posypeme makom.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.