Suroviny na 2 stredne veľké ciabatty: 250 g hladkej múky (ja som použil špaldovú) 125 ml teplej vody 1/2 balíčka sušeného droždia 70 ml olivového oleja 1 žĺtok 1 ČL soli 1/2 ČL trstinového cukru 10-15 zelených olív cca 5 ks väčších sušených paradajok 1/2 červenej cibule 1 ČL ghí Postup: Z teplej vody, cukru a droždia pripravte na teplom mieste kvások. Múku, žĺtok, soľ, olivový olej nachystajte do misky, do ktorej potom vylejete vopred pripravený kvások. Zmes treba poriadne miesiť, aspoň 5-7 minút. Ja to mám v robote ľahké, ale dá sa to zvládnuť aj ručne. Cesto nechajte aspoň 30 minút kysnúť na teplom mieste s utierkou navrchu. Potom nakrájajte na polovičky olivy, na malé kúsky paradajky a cibuľku zpražte na prepustenom mase ghí. Po vykysnutí cesta ručne primiešajte ostatné suroviny a rozdeľte dobre pomúčené cesto na dve polovice. Vytvarujte dve bagety, pričom každú chytíte za jeden aj druhý koniec a stočíte v protismere do špirály tak, ako to ciabatta dovolí bez roztrhnutia. Pečte v rúre na 220°C približne pol hodiny. Treba sledovať, môže to byť aj kratšie.
Pozri tiež
Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.