Huspenina podľa babičky

najlepší kolágen na svete je huspenina

Huspenina podľa babičky
Huspenina podľa babičky
Hodnotienie: 13
Hodnotenie: 4.08
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Priznám sa, že k huspenine som v minulosti nejaký blízky vzťah nemala. Chute človeka sa ale rokmi menia až som dostala chuť ju vyskúšať aj ja. Tradičný recept od babky som si trošku upravila k svojim chutiam a spravila diétnejšiu verziu s morčacím mäskom a na odporúčanie kamarátky pridala mrkvu a vajíčko do taniera. Také príjemné oživenie v chuti vyskúšajte.
Množstvo Príprava
8 malých misiek (cca 6 hlbokých tanierov) 30 min
Doba varenia
4-6 hodín
Množstvo Príprava
8 malých misiek (cca 6 hlbokých tanierov) 30 min
Doba varenia
4-6 hodín
Huspenina podľa babičky
Huspenina podľa babičky
Hodnotienie: 13
Hodnotenie: 4.08
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Priznám sa, že k huspenine som v minulosti nejaký blízky vzťah nemala. Chute človeka sa ale rokmi menia až som dostala chuť ju vyskúšať aj ja. Tradičný recept od babky som si trošku upravila k svojim chutiam a spravila diétnejšiu verziu s morčacím mäskom a na odporúčanie kamarátky pridala mrkvu a vajíčko do taniera. Také príjemné oživenie v chuti vyskúšajte.
Množstvo Príprava
8 malých misiek (cca 6 hlbokých tanierov) 30 min
Doba varenia
4-6 hodín
Množstvo Príprava
8 malých misiek (cca 6 hlbokých tanierov) 30 min
Doba varenia
4-6 hodín
Čo budeme potrebovať
Množstvo: malých misiek (cca 6 hlbokých tanierov)
Postup prípravy
  1. Paprčky si dobre pod vodou umyjeme, aj kefkou poriadne vykefujeme. Môžeme im spraviť aj manikúru ak nemajú 😀 Ak sa nachádzajú medzi paprčkami chĺpky vyrežeme ich. Každú paprčku si narežeme na viacerých miestach aj 7 krát. Zarežeme pokiaľ nás kosť pustí, tak aby boli narezané, ale aby sa neprerezali úplne. Dáme ich do hrnca.
  2. Kože si tiež poriadne "opucujeme" ako babka hovorieva. Kefkou ich poriadne "vyšurujeme", nakrájame na menšie kúsky a prídáme do hrnca k paprčkám.
  3. Morčacie stehná stiahneme z kože, neurobila by tam dobrú chuť, umyjeme a pridáme k paprčkám aj spolu s kosťami. Zalejeme studenou vodou tak aby bolo všetko zaliate a necháme zovrieť. Medzitým si necháme zovrieť vodu v kanvici.
  4. Keď nám už voda v hrnci zovrie a na vrchu máme nečistoty z mäsa, celú ju vylejeme. Paprčky, kože aj mäsko pod teplou vodou umyjeme, hrniec vyutierame kuchynskou utierkou a dáme mäsko naspäť. Zalejeme vriacou vodou z kanvice ja som dala 9 litrov. Ak tú prvú vodu zlejete, huspenina bude mať oveľa lepšiu chuť aj vôňu. Vytiahne aj takú silnú chuť údeného ak ho použijete.
  5. Do variacej zmesi pridáme všetky suroviny na dochutenie, čiže korenia, bobkový list, rascu a dobre osolíme. Prikryjeme pokrievkou tak, aby bola na 1/3 odchýlená a necháme variť na úplne stiahnutom ohni 2-3 hodinky.
  6. Následne si ošúpeme zeleninu mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, cibuľu, cesnaky, pór a pomaly spúšťame do vývaru, kde je miesto. Varíme ďalšie 2-3 hodinky prikryté na 3/4 na malom ohni.
  7. Uvarenú huspeninu precedíme cez sitko. Mäsko oberieme, môžete ho nechať vcelku a dať do stredu taniera, alebo natrhať, alebo nakrájať na menšie kúsky a pokryť ním dno taniera. Keď máme pekné kože, nakrájame aj tie na malé kúsky a kde tu posypeme na mäsko. Mäsko a jemné chrupavky môžete obrať aj z paprčiek. Pekne ukáže keď posypeme kde-tu nadrobno nakrájanou mrkvou a do stredu taniera dáme prekrojené uvarené vajíčko. Pripravené misky zalejeme pomaly tekutou časťou. Misky necháme pomaly vychladnúť, ideálne v chladnejšej špajzi, nie hneď do chladničky.
  8. A nezabudnite, keď chceme, aby sa kolagén do tela dobre vstrebal, je potrebné ho konzumovať s vitamínom C. Čiže buď pokvapkať huspeninu citrónovou šťavou, alebo zapiť vodou s citrónom, prípadne užiť tabletkový vitamín c.
Poznámka k receptu

TIP: Huspeninu môžete variť aj 10-12 hodín. Pridať môžete aj kúsok údeného mäska.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Šťavnaté trhané mäsko alá „pulled pork“

fantastické mäsko z pekáča Šťavnaté trhané mäsko alá "pulled pork" Hodnotienie: 22 Hodnotenie: 4.27 You: …

Jeden komentár

  1. Výborně recepty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.