Domov / Recept / Šosovicová polievka tureckej nevesty

Šosovicová polievka tureckej nevesty

vynikajúca jesenno-zimná polievka

Šošovicová polievka tureckej nevesty
Šošovicová polievka tureckej nevesty
Hodnotienie: 5
Hodnotenie: 4.6
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept v z novej knižočky 3. V takomto sychravom počasí najlepšie zahreje teplé do bruška. Chuť je naozaj vynikajúca, spojenie šošovice a rôznych farieb paprík pridajú polievke nezameniteľnú chuť. Navyše strukoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín a preto aj naše babky, keď nemali po ruke mäso, siahli po fazuli alebo šošovici. Polievka je sýtejšia, stačí pridať kúsok chlebíka, alebo spraviť chlebové placky a z polievky sa stane zaraz hlavné jedlo. Ak ste aj vy polievkoví, tak v tejto knižočke ich nájdete veľa preveľa.
Množstvo Príprava
2 litre 10 min
Doba varenia
12 min
Množstvo Príprava
2 litre 10 min
Doba varenia
12 min
Šošovicová polievka tureckej nevesty
Šošovicová polievka tureckej nevesty
Hodnotienie: 5
Hodnotenie: 4.6
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept v z novej knižočky 3. V takomto sychravom počasí najlepšie zahreje teplé do bruška. Chuť je naozaj vynikajúca, spojenie šošovice a rôznych farieb paprík pridajú polievke nezameniteľnú chuť. Navyše strukoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín a preto aj naše babky, keď nemali po ruke mäso, siahli po fazuli alebo šošovici. Polievka je sýtejšia, stačí pridať kúsok chlebíka, alebo spraviť chlebové placky a z polievky sa stane zaraz hlavné jedlo. Ak ste aj vy polievkoví, tak v tejto knižočke ich nájdete veľa preveľa.
Množstvo Príprava
2 litre 10 min
Doba varenia
12 min
Množstvo Príprava
2 litre 10 min
Doba varenia
12 min
Postup prípravy
  1. Do rýchlovarnej kanvice si dáme zovrieť 2 litre vody.
  2. Cibuľu, papriky aj mrkvu nakrájame na drobno. Šošovicu a pšeno omyjeme pod vodou.
  3. Do hrnca pridáme olivový olej alebo bravčovú masť a postupne pridávame cibuľu, papriky a mrkvu. Každú z nich po pridaní do hrnca necháme cca 2 minútky restovať.
  4. Pridáme soľ, korenie, kurkumu, čili, drvenú rascu a mletú červenú papriku. Pridáme šošovicu s pšenom, pretlak a bobkový list, dolejeme vodou, zamiešame a varíme cca 20 minút. Chutnáme, či je zelenina už mäkká.
  5. Vyberieme bobkový list, vhodíme kus masla a zľahka rozmixujeme. Nie úplne, len tak trošku, aby sa „rozbila“ šošovica. Prípadne môžete aj 2 žufanky nabrať bokom, rozmixovať dohladka a pridať naspäť k polievke. Dochutíme čerstvou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou, dosolíme, prípadne ešte rozriedime vodou a zakvapkáme poriadne citrónovou šťavou.
Poznámka k receptu

TIP: Ak máte radi pikantnejšie a orientálne chute, do polievky sa chuťovo hodí aj kari alebo harisa korenie. Na začiatok môžete prelisovať aj kúsok cesnaku, alebo nastrúhať najemno čerstvý zázvor. Namiesto paradajkového pretlaku môžete v sezóne použiť aj čerstvé rajčiny, ktoré trochu povaríte, stiahnete z kože a prepasírujete cez hustejšie sitko. Pre ešte sýtejšiu chuť môžete do polievky nakrájať jeden zemiak.

Za recept ďakujem Lucke Valkovičovej a jej milej rodinke, ktorá nás ňou pohostila.

Inšpirácia receptu: bajecnavareska.sk

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Tradičná novoročná kapustnica

tradičná slovenská kuchyňa ľahšie Tradičná novoročná kapustnica Hodnotienie: 1 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

Jeden komentár

  1. Tinka, ďakujem za výborný recept na polievočku. Pochutila som si nielen ja, ale celá rodina, určite ju budem variť častejšie. A ako druhý chod som varila gulášik tiež podľa Tvojho receptu, aj ten chutil výborne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.