Šosovicová polievka tureckej nevesty

vynikajúca jesenno-zimná polievka

Šošovicová polievka tureckej nevesty
Šošovicová polievka tureckej nevesty
Hodnotienie: 18
Hodnotenie: 4.11
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept v z novej knižočky 3. V takomto sychravom počasí najlepšie zahreje teplé do bruška. Chuť je naozaj vynikajúca, spojenie šošovice a rôznych farieb paprík pridajú polievke nezameniteľnú chuť. Navyše strukoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín a preto aj naše babky, keď nemali po ruke mäso, siahli po fazuli alebo šošovici. Polievka je sýtejšia, stačí pridať kúsok chlebíka, alebo spraviť chlebové placky a z polievky sa stane zaraz hlavné jedlo. Ak ste aj vy polievkoví, tak v tejto knižočke ich nájdete veľa preveľa.
Množstvo Príprava
2 litre 10 min
Doba varenia
12 min
Množstvo Príprava
2 litre 10 min
Doba varenia
12 min
Šošovicová polievka tureckej nevesty
Šošovicová polievka tureckej nevesty
Hodnotienie: 18
Hodnotenie: 4.11
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept v z novej knižočky 3. V takomto sychravom počasí najlepšie zahreje teplé do bruška. Chuť je naozaj vynikajúca, spojenie šošovice a rôznych farieb paprík pridajú polievke nezameniteľnú chuť. Navyše strukoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín a preto aj naše babky, keď nemali po ruke mäso, siahli po fazuli alebo šošovici. Polievka je sýtejšia, stačí pridať kúsok chlebíka, alebo spraviť chlebové placky a z polievky sa stane zaraz hlavné jedlo. Ak ste aj vy polievkoví, tak v tejto knižočke ich nájdete veľa preveľa.
Množstvo Príprava
2 litre 10 min
Doba varenia
12 min
Množstvo Príprava
2 litre 10 min
Doba varenia
12 min
Postup prípravy
  1. Do rýchlovarnej kanvice si dáme zovrieť 2 litre vody.
  2. Cibuľu, papriky aj mrkvu nakrájame na drobno. Šošovicu a pšeno omyjeme pod vodou.
  3. Do hrnca pridáme olivový olej alebo bravčovú masť a postupne pridávame cibuľu, papriky a mrkvu. Každú z nich po pridaní do hrnca necháme cca 2 minútky restovať.
  4. Pridáme soľ, korenie, kurkumu, čili, drvenú rascu a mletú červenú papriku. Pridáme šošovicu s pšenom, pretlak a bobkový list, dolejeme vodou, zamiešame a varíme cca 20 minút. Chutnáme, či je zelenina už mäkká.
  5. Vyberieme bobkový list, vhodíme kus masla a zľahka rozmixujeme. Nie úplne, len tak trošku, aby sa „rozbila“ šošovica. Prípadne môžete aj 2 žufanky nabrať bokom, rozmixovať dohladka a pridať naspäť k polievke. Dochutíme čerstvou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou, dosolíme, prípadne ešte rozriedime vodou a zakvapkáme poriadne citrónovou šťavou.
Poznámka k receptu

TIP: Ak máte radi pikantnejšie a orientálne chute, do polievky sa chuťovo hodí aj kari alebo harisa korenie. Na začiatok môžete prelisovať aj kúsok cesnaku, alebo nastrúhať najemno čerstvý zázvor. Namiesto paradajkového pretlaku môžete v sezóne použiť aj čerstvé rajčiny, ktoré trochu povaríte, stiahnete z kože a prepasírujete cez hustejšie sitko. Pre ešte sýtejšiu chuť môžete do polievky nakrájať jeden zemiak.

Za recept ďakujem Lucke Valkovičovej a jej milej rodinke, ktorá nás ňou pohostila.

Inšpirácia receptu: bajecnavareska.sk

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Kokosová kari polievka

blesková, pikantná a úžasná Kokosová kari polievka Hodnotienie: 5 Hodnotenie: 4.2 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

3 komentáre

  1. Tinka, ďakujem za výborný recept na polievočku. Pochutila som si nielen ja, ale celá rodina, určite ju budem variť častejšie. A ako druhý chod som varila gulášik tiež podľa Tvojho receptu, aj ten chutil výborne.

  2. Zdravím. Ja som dala aj trochu hokaida…

  3. Tinka aj ja dakujem krasne za skvelu inspiraciu, vynikajuca polievocka. Akurat som ju dojedla 😀 Namiesto paprik som dala petrzlen a pridala som aj krupky aj zemiak. Vynikajuca naozaj ! Milujeme Vase polievocky a celkovo recepty 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.