Domov / Recept / Tinkina talianska pizza

Tinkina talianska pizza

ako z pravej talianskej pizzerie

Tinkina talianska pizza
Tinkina talianska pizza
Hodnotienie: 5
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Táto pizza predčila všetky moje očakávania. Pri jej vychutnávaní sa prenesiete niekde na juh talianska do malej pizzerie v útulnej uličke a už sa len necháte unášať talianskou hudbou, šťavnatou pizzou a chrumkavými krajmi. Chutí tak, akoby vám ju pripravili v tej nakvalitnejšej peci. Nech vám chutí moji milí.
Množstvo
3 pizze
Množstvo
3 pizze
Tinkina talianska pizza
Tinkina talianska pizza
Hodnotienie: 5
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Táto pizza predčila všetky moje očakávania. Pri jej vychutnávaní sa prenesiete niekde na juh talianska do malej pizzerie v útulnej uličke a už sa len necháte unášať talianskou hudbou, šťavnatou pizzou a chrumkavými krajmi. Chutí tak, akoby vám ju pripravili v tej nakvalitnejšej peci. Nech vám chutí moji milí.
Množstvo
3 pizze
Množstvo
3 pizze
Čo budeme potrebovať
Množstvo: pizze
Postup prípravy
  1. Z nášho kvásku odoberieme 100 gramov. Ak nemáme toľko kvásku, pripravíme si rozkvas. Z kvásku odoberieme, pridáme vodu, rozmiešame a dosypeme múkou. Pomer je 1:0,5:1. Z cesta vytvarujeme guličku, narežeme vrch do kríža, dáme do 7 decového pohára, postriekame vodou a priložíme viečko. Keď za 4-6 hodín vyrastie, tak odoberieme požadované množstvo do cesta a zvyšok dokŕmime rovnakým spôsobom opäť na guličku.
    Z nášho kvásku odoberieme 100 gramov. Ak nemáme toľko kvásku, pripravíme si rozkvas. Z kvásku odoberieme, pridáme vodu, rozmiešame a dosypeme múkou. Pomer je 1:0,5:1. Z cesta vytvarujeme guličku, narežeme vrch do kríža, dáme do 7 decového pohára, postriekame vodou a priložíme viečko. Keď za 4-6 hodín vyrastie, tak odoberieme požadované množstvo do cesta a zvyšok dokŕmime rovnakým spôsobom opäť na guličku.
  2. Pripravíme si cesto. Do misky navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou premiešame. Soľ sa tak dobre zapracuje a múky sa prevzdušnia. Pridáme kvások, med, vodu a robotom necháme 5 minút vypracovať cesto. Vypneme, necháme 5 minút oddychovať a opäť zapneme na 5 minút. Cesto má byť plastelínové, jemne lepivé. Nádobu si vymažeme olejom a položíme do nej cesto. Uzavrieme, aby sa nedostal vzduch buď vrchnákom, alebo kúpacou čiapkou či sáčkom. Cesto necháme kysnúť buď v chladničke 24 hodín, alebo vonku pri izbovej teplote cca 3 hodiny.
  3. Následne cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, poprekladáme ho z krajov do stredu a spravíme bochníčky. Preložíme ich na naolejovaný plech, alebo do obdĺžnikovej nádoby, opať uzavrieme a dáme do chladničky na 24 hodín, alebo necháme na linke podkysnúť 2 hodinky.
  4. Rúru si vyhrejeme aj s plytkým plechom na pečenie na 250 stupňov režim hore a dole. Ak vám pečie slabšie, môžete si pomôcť s ventilátorom. Plech dajte nahriať do vrchnej časti rúry, asi o 1 vyššie ako je stred. S cestom musíme pracovať rýchlo, inak sa nám bude lepiť a trhať. Ak ste ho mali v chladničke, necháme ho ohriať pri izbovej teplote 30 minút.
  5. Dosku si jemnúčko pomúčime celozrnnou alebo hrubou múkou (taliani používajú semolinu). Môžete si ju aj naolejovať, prípadne aj ruky. Z každého bochníka bruškami prstov jemne zatláčame do cesta a rozťahujeme pizzu smerom do kruhu. Kraje necháme vyššie, tie nebudeme obkladať, zostanú krásne chrumkavé a nadýchané. Na dosku si pripravíme papier na pečenie. Cesto rýchlo prehodíme na papier na pečenie. Prebytočný papier okolo, môžete dokola odstrihnúť, stačí ak zostane okolo pizze cca 5 cm. A môžeme obkladať. Pizzu potrieme domácim kečupom podľa môjho receptu, alebo rajčinovou passatou - ideálne aby nebola príliš riedka. Výbornú chuť v rajčinovej omáčke pridá pizza korenie, alebo čerstvá bazalka, oregano. Do rajčinového základu natrháme čerstvú mozzarellu v náleve a obložíme podľa chuti. Zvyknem dávať aj čerstvé lístky bazalky a navrch nastrúhať tvrdý syr alebo parmezán. Nakoniec na vrch kvapneme trochu olivového oleja. Pomocou dosky pizzu zošuchneme aj s papierom na rozhorúčený plech a pečieme 4,5 minútky, respektíve dozlatova. Tú prvú vždy sledujeme. Pre lepšie objasnenie postupu, si ho môžete pozrieť tu vo videu, len to prosím nerobte v tej kope múky, to sa mi nepodarilo. Doska musí byť len jemnučko poprášená múkou, tak ako píšem vyššie, lebo inak jej budete mať v ústach každé sústo. Video tu: príprava pizze
  6. A takto by vám po upečení mala chrumkať kôrka: chrumkavá kôrka Ako vyzerá čerstvo upečená pizza uvidíte v tomto videu: upečená pizza
  7. Z tohto cesta si môžete urobiť aj pizza paličky/tyčinky. Postup ako na to, nájdete tu: pizza tyčinky
  8. Recept na môj domáci kečup od maminky nájdete tu: kečup od maminky
Poznámka k receptu

TIP: Pre kvasnicovú verziu, namiesto kvásku pridajte 1/2 balíčka sušeného droždia. Postup je rovnaký, kysnutia sa vám skrátia v 1 fáze asi o 1.5 hodiny a v druhej o hodinu. Uvidíte podľa toho, koľkonásobne cesto zväčší objem. Ak nemáte celozrnnú múku, odporúčam kúpiť, dodá cestu výbornú chuť a elasticitu. Môžete ju nahradiť aj hladkou. Pizzu môžete rukami roztlačiť celú, ku krajom dať nahrubo nastrúhaný syr a kraje zavinúť - takto budete mať kraje plnené syrom.

Zdroj inšpirácie, pôvodný recept: Gennaro Contaldo/Jamie Oliver

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Gazdovský chlebík s pivom a so skaramelizovanou cibuľkou (kváskový)

poctivý chutný a jemne aromatický po cibuľke Gazdovský chlebík s pivom a so skaramelizovanou cibuľkou …

Jeden komentár

  1. Prosím Vás, ako na pizzu, keď mám ražný kvások? Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.