Domáci parížsky šalát

tradične, no zdravšie

Domáci parížsky šalát
Domáci parížsky šalát
Hodnotienie: 13
Hodnotenie: 4.38
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Z času na čas robievam aj domáce šaláty s majonézou. Výhodou šalátu pripraveného doma je to, že si doň pridáte poctivé suroviny, ktoré máte radi. Môžete si ho odľahčiť, pripraviť zdravšie, výživnejšie a aj menej kaloricky. A asi všetci mi dáte za pravdu, že to, čo sa pripraví doma, proste chutí najlepšie. Tak páči sa, recept na môj parížsky šalát. Poctivý, neskutočne šťavnatý vďaka sladkokyslému nálevu, zľahka ozdravený no stále fantastický. Tak nech vám chutí.
Množstvo Príprava
6 porcií 30 min
Množstvo Príprava
6 porcií 30 min
Domáci parížsky šalát
Domáci parížsky šalát
Hodnotienie: 13
Hodnotenie: 4.38
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Z času na čas robievam aj domáce šaláty s majonézou. Výhodou šalátu pripraveného doma je to, že si doň pridáte poctivé suroviny, ktoré máte radi. Môžete si ho odľahčiť, pripraviť zdravšie, výživnejšie a aj menej kaloricky. A asi všetci mi dáte za pravdu, že to, čo sa pripraví doma, proste chutí najlepšie. Tak páči sa, recept na môj parížsky šalát. Poctivý, neskutočne šťavnatý vďaka sladkokyslému nálevu, zľahka ozdravený no stále fantastický. Tak nech vám chutí.
Množstvo Príprava
6 porcií 30 min
Množstvo Príprava
6 porcií 30 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcií
Postup prípravy
  1. Do kanvice si dáme zovrieť trochu vody.
  2. Do hrnca pridáme suroviny na nálev – vodu, ocot, med a soľ podľa chuti. Privedieme do varu, minútku povaríme, vypneme a necháme vychladnúť.
  3. Cibuľu ošúpeme a nakrájame úplne nadrobno. Dáme ju do sitka a prelejeme cez ňu vriacu vodu z kanvice, aby sa ľahšie trávila a šalát nám neskysol. Pokvapkáme ju citrónovou šťavou a osolíme.
  4. Šunku nakrájame na tenké pásiky a prekrojíme ju na tri časti, aby vznikli malé slíže. Zeler aj mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Uhorky nastrúhame nahrubo a pridáme hrášok, cibuľu, horčicu a worcesterskú omáčku.
  5. K zmesi pridáme aj tatársku omáčku, kyslú smotanu a jogurt, osolíme, okoreníme, pridáme trochu citrónovej šťavy a nasekanú petržlenovú vňať a zamiešame. Ochutnáme a ešte podľa chuti pridáme buď ocot, alebo šťavu z uhoriek, alebo soľ. Výborne chutí, ak postojí v chladničke.
Poznámka k receptu

TIP: Šalát môžete dochutiť aj kurkumou a mletou červenou paprikou. Ak nemáte sterilizovaný hrášok, mrazený povarte 4 minútky vo vode. Časť uhoriek môžete zameniť za sterilizovanú kapiu, krajšie a farebnejšie ukáže v šaláte.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Klíčkovanie klíčkov denník

Klíčky sú mikrorastlinky, ktoré vyrastú za pár dní z malých semienok. Obsahujú to najlepšie, čo môže v oblasti výživy dať mladá rastlinka zo semienka. Práve preto si nakličujeme semienka najmä v zime a v jarnom období, keď máme nedostatok vitamínov a chceme si posilniť imunitu a detoxikovať organizmus. Počas nakličovania sa v semienkach znásobujú živiny, vláknina, bielkoviny, vitamíny aj minerály. Klíčky obsahujú obrovské množstvo enzýmov, antioxidantov, aminokyselín, vitamínov aj minerálov, a to pri minimálnom množstve kalórií.

2 komentáre

  1. Oceňujem že je šunka 95% a nie -30% 😀

  2. A s tým nálevom čo? Nerozumiem.
    Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.