Domov / Recept / Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi

Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi

jednoduché jedlo z tradičnej slovenskej kuchyne

Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi
Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Priznám sa vám, že prívarky ani omáčky nikdy neboli moje obľúbené jedlá, asi to boli ešte pozostatky spomienok zo školských čias. Ani v dospelosti som v nich nevidela veľký výživový význam, keďže to je vlastne jedlo múka s múkou. Múčna omáčka a knedľa z múky k tomu. Ale našla som si k nim cestu a začala som omáčky robiť zo zeleniny. Zamilovali sme si cuketu, tekvicu a v sezóne aj mega zdravú žihľavu. Tak som z toho vykúzlila takúto kombináciu, veď okoštujte, len aby nebolo málo 
Množstvo Príprava
4 porcie 15 minút
Doba varenia
60 min
Množstvo Príprava
4 porcie 15 minút
Doba varenia
60 min
Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi
Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Priznám sa vám, že prívarky ani omáčky nikdy neboli moje obľúbené jedlá, asi to boli ešte pozostatky spomienok zo školských čias. Ani v dospelosti som v nich nevidela veľký výživový význam, keďže to je vlastne jedlo múka s múkou. Múčna omáčka a knedľa z múky k tomu. Ale našla som si k nim cestu a začala som omáčky robiť zo zeleniny. Zamilovali sme si cuketu, tekvicu a v sezóne aj mega zdravú žihľavu. Tak som z toho vykúzlila takúto kombináciu, veď okoštujte, len aby nebolo málo 
Množstvo Príprava
4 porcie 15 minút
Doba varenia
60 min
Množstvo Príprava
4 porcie 15 minút
Doba varenia
60 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a dáme variť do vody spolu s celou rascou na cca 12 až 15 minút.
  2. Do panvice dáme olivový olej, pridáme nakrájaný pór, nastrúhanú cuketu, nasekanú žihľavu, posypeme drvenou rascou, pridáme kurkumu a podlejeme vodou. Varíme približne 5 – 8 minút a následne rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Vhodíme kus masla, Lučinu na zahustenie, dochutíme citrónovou šťavou, medom a soľou. Ak je omáčka príliš riedka, zahustite trochou zemiakového škrobu vo vode.
  3. Vajíčka rozklepneme na druhú panvicu na olivový olej a pripravíme si skvelé volské oká. Najchutnejšie sú tie, kde sa žĺtok rozteká. Osolíme a posypeme mletou červenou paprikou.
  4. Zemiaky zlejeme z vody, osolíme, pridáme kúsok masla a posypeme čerstvou vňaťou.
Poznámka k receptu

TIP: Do omáčky môžete pridať aj špargľu, prípadne cuketu nahradiť tekvicou. Ak nemáte žihľavu, výborne bude chutiť aj špenát alebo mangold. Namiesto vňaťky môžete použiť aj kôpor. Omáčka je veľmi lahodná aj s domácou knedľou, recept nájdete v mojej knižočke TRR1 alebo aj na mojej webovej stránke. Vodu zo zemiakov nemusíte vylievať, môžete ju dať do omáčky.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

BB cestoviny

bleskové bryndzovo-brokolicové cestoviny BB cestoviny Hodnotienie: 4 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spojenie …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.