jednoduché jedlo z tradičnej slovenskej kuchyne

Priznám sa vám, že prívarky ani omáčky nikdy neboli moje obľúbené jedlá, asi to boli ešte pozostatky spomienok zo školských čias. Ani v dospelosti som v nich nevidela veľký výživový význam, keďže to je vlastne jedlo múka s múkou. Múčna omáčka a knedľa z múky k tomu. Ale našla som si k nim cestu a začala som omáčky robiť zo zeleniny. Zamilovali sme si cuketu, tekvicu a v sezóne aj mega zdravú žihľavu. Tak som z toho vykúzlila takúto kombináciu, veď okoštujte, len aby nebolo málo
| Množstvo | Príprava |
| 4 porcie | 15 minút |
| Doba varenia |
| 60 min |
|
|
![]() | Priznám sa vám, že prívarky ani omáčky nikdy neboli moje obľúbené jedlá, asi to boli ešte pozostatky spomienok zo školských čias. Ani v dospelosti som v nich nevidela veľký výživový význam, keďže to je vlastne jedlo múka s múkou. Múčna omáčka a knedľa z múky k tomu. Ale našla som si k nim cestu a začala som omáčky robiť zo zeleniny. Zamilovali sme si cuketu, tekvicu a v sezóne aj mega zdravú žihľavu. Tak som z toho vykúzlila takúto kombináciu, veď okoštujte, len aby nebolo málo
|
Čo budeme potrebovať
- 10 ks zemiaky
- 1/3 ks pór
- 200 g cuketa alebo tekvica
- 10 ks čerstvá žihľava alebo 30 lístkov medvedí cesnak, špenát
- 4 ks vajcia
- 4 PL lučina
- Na dochutenie: celá rasca, olivový olej, drvená rasca, kurkuma, maslo, citrónová šťava, med, soľ, mletá červená paprika, čerstvá vňať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a dáme variť do vody spolu s celou rascou na cca 12 až 15 minút.
- Do panvice dáme olivový olej, pridáme nakrájaný pór, nastrúhanú cuketu, nasekanú žihľavu, posypeme drvenou rascou, pridáme kurkumu a podlejeme vodou. Varíme približne 5 – 8 minút a následne rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Vhodíme kus masla, Lučinu na zahustenie, dochutíme citrónovou šťavou, medom a soľou. Ak je omáčka príliš riedka, zahustite trochou zemiakového škrobu vo vode.
- Vajíčka rozklepneme na druhú panvicu na olivový olej a pripravíme si skvelé volské oká. Najchutnejšie sú tie, kde sa žĺtok rozteká. Osolíme a posypeme mletou červenou paprikou.
- Zemiaky zlejeme z vody, osolíme, pridáme kúsok masla a posypeme čerstvou vňaťou.
Poznámka k receptu
TIP: Do omáčky môžete pridať aj špargľu, prípadne cuketu nahradiť tekvicou. Ak nemáte žihľavu, výborne bude chutiť aj špenát alebo mangold. Namiesto vňaťky môžete použiť aj kôpor. Omáčka je veľmi lahodná aj s domácou knedľou, recept nájdete v mojej knižočke TRR1 alebo aj na mojej webovej stránke. Vodu zo zemiakov nemusíte vylievať, môžete ju dať do omáčky.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tinkine recepty Všetci, ktorí chcete zdravo variť, piecť, skúšať nové, ale aj osvedčené z tradičnej kuchyne a ochutnávať zážitkovú gastronómiu.
