letné, lahodné a krémové
Záhrada plná rajčín a cukiet a ja som mala chuť na niečo lahodné z nich. A v tom ma napadlo toto krémové rizotko. Rajčiny mu odovzdali úžasnú chuť, cuketa tam nežne chrumká a podmanivá krémová chuť vďaka parmezánu a lučine si vás okamžite získa. Malý mi zjedol dva taniere a ja tiež. Máte radi talianske rizotá? Prídete si na svoje.
Množstvo | Príprava |
3 porcie | 15 min |
Doba varenia |
30 min |
|
|
Záhrada plná rajčín a cukiet a ja som mala chuť na niečo lahodné z nich. A v tom ma napadlo toto krémové rizotko. Rajčiny mu odovzdali úžasnú chuť, cuketa tam nežne chrumká a podmanivá krémová chuť vďaka parmezánu a lučine si vás okamžite získa. Malý mi zjedol dva taniere a ja tiež. Máte radi talianske rizotá? Prídete si na svoje.
|
Čo budeme potrebovať
- 1/3 ks pór
- 6 ks čerstvé bazalkové lístky
- 1/2 ks mrkva
- 1 šálka ryže carneloni alebo arbori, šálka 300 ml
- 0,5 deci ružové suché víno alebo biele suché
- 300 ml rajčinový pretlak
- 1 veľká mäsitá rajčina väčšia ako dlaň (býčie srdce odroda)
- 1/2 ks malá cuketa
- 2 PL lučina alebo iný krémový syr
- na dochutenie maslo, soľ, muškátový oriešok, pecorino alebo parmezán, med
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Do kanvice si dáme zovriať vodu, budeme ním podlievať rizoto pokým sa bude variť.
- Pórik si prekrojíme dokríža a nakrájame na jemno. Do hrnca si dáme kus masla a speníme na ňom pórik. Priamo do hrnca pridáme nakrájané bazalkové lístky, nastrúhame najemno mrkvu a chvíľu popražíme.
- Ryžu si pod vodou premyjeme a pridáme k zmesi. Zalejeme vínkom, rajčinovým pretlakom a chvíľku zredukujeme. Akonáhle sa tekutina vyparí, vždy dolejeme trochu vriacej vody. Každé dve tri minútky pomiešame, aby sa neprihorelo. Toto talianske rizoto sa varí odokryté a často sa mieša.
- Rajčinu si ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Taktiež cuketu si nakrájame na drobné kocky (nešúpeme). Po 10 minútach pridáme polovicu z rajčiny a cuketu. Opäť pokračujeme vo varení, že postupne dolievame vodu a miešame.
- O ďalších 10 minút pridáme zvyšné rajčiny a ešte 5-10 minút povaríme. Podĺa toho, akú ryžu máte radšej či chrumkavejšiu - tzv. al dente alebo mäkkú rozvarenú.
- Na záver do rizota pridáme kus masla, nastrúhame hojne parmezánu, osolíme, struhneme muškátový oriešok, pridáme asi 1 čl medu, lučinu a zamiešame. Ak chcete mať rizoto krémovejšie, môžete priliať ešte vodu.
Poznámka k receptu
TIP: Ak máte radi výraznejšie chute, prelisujte k mrkve jeden strúčik cesnaku. Ak nemáte rajčinový pretlak, použite rajčiny, ktoré predtým narežete dokríža, obaríte vriacou vodou a ošúpete kožu. Ideálne sú tie veľké mäsité rajčiny, tie netreba pasírovať, lebo nemajú veľa malých zrniečok. Ak vám to nevadí, môžete použiť aj klasické rajčiny. Namiesto lučiny na záver môžete na tanier rozmrviť syr feta. Rizoto dostane kontrastnú slankavú chuť. 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.