bleskové, nadýchané a šťavnaté
Bleskové perníkové muffinky. Vnútri nadýchané, plné chrumkavých orechov a ovocia, zvonku šťavnatý džem a neodoľateľná oriešková nátierka. Hrnčekové, z jednej misky, budú vám vyskakovať z košíkov, tak krásne narastú. Vychutnajte si ich.
Množstvo | Príprava |
9 veľkých muffinov | 10 min |
Doba varenia |
15 min |
|
|
Bleskové perníkové muffinky. Vnútri nadýchané, plné chrumkavých orechov a ovocia, zvonku šťavnatý džem a neodoľateľná oriešková nátierka. Hrnčekové, z jednej misky, budú vám vyskakovať z košíkov, tak krásne narastú. Vychutnajte si ich.
|
Čo budeme potrebovať
- na cesto
- 1 šálka špaldová hladká múka a celozrnná múka 3/4 hrnčeka hladká a po okraj dosypte celozrnnou
- 1/2 šálka trstinový cukor alebo kokosový
- 1/2 šálka mlieko 3,5%
- 1/3 šálka olivový olej alebo kokosový
- 1/3 šállka brusnicový džem alebo iný džem s kúskami ovocia
- 1 ks vajce
- 2 PL raw kakao
- 1 hrsť mandle alebo iné orechy
- 1 hrsť sušené jablká alebo iné sušené ovocie
- 1 čl perníkové korenie
- 1 čl bezfosfátový prášok do pečiva vínny kmeň
- na špičku lyžičky sóda bicarbóna
- na dokončenie: brusnicový džem, oriešková nátierka slowtella, mandle
Množstvo: veľkých muffinov
Postup prípravy
- Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov horný a dolný ohrev. Orechy a jabĺčka nasekáme nožom na menšie kúsky. Šálka ma objem 300 ml.
- Do misky si postupne pridáme všetky suroviny na cesto: múky, cukor, mlieko, olej, džem, vajíčko, kakao, orechy, jabĺčka, perník korenie, prášok do pečiva a sódu. Poriadne ručne zamiešame metličkou na vláčne cesto. Ak je moc hutné, dolievajte pomaly ešte trochu mlieka. Konzistencia by mala byť akurát, ani hustá ani riedka.
- Do muffinovej formy dáme papierové košíčky a rozlejeme do každého cesto kúsok pod okraj. Dáme piecť do rúry na cca 13 - 15 minút.
- Vychladnuté muffiny navrchu potrieme trochou džemu a polejeme orieškovou nátierkou slowtellou, alebo madľovým maslom - krémom a posypeme posekanými mandľami.
Poznámka k receptu
TIP: Ak nemáte orieškovú nátierku, alebo mandľový krém, dajte do hrnčeka trochu šľahačkovej smotany a ohrejte ju na bod varu. Nalámte do nej čokoládu a miešajte, pokým sa úplne rozpustí a zostane z nej čokoládová nátierka.
Zdroj inšpirácie: obieddlataty
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Sú úžasné 😄
Vyborne, mnam! Miesto orechov som nasekala cokoladu a dala som slivkovy lekvar. Piekla som vsak ovela dlhsie, asi mam slabsiu ruru.
Dnes som ich skusala, na vrch som ich posypala piniovymi orechami a poliala horkou cokolodou. Su skvele a hlavne jednoduche ❤️
super šťavnate…🧁