z fantastickej ruskej kuchyne
Medzi moje najobľúbenejšie zimné polievky patrí boršč a kapustnica. Viete si predstaviť moju radosť, keď som zistila, že sa dajú spojiť v jednu polievku. Len si predstavte tú plnú chuť zeleniny s kyselkavým podtónom a celé to zjemnené troškou šľahačky. Úžasná chuť. Tak chutí ruská "šči" polievka a v mojej kuchyni sa okamžite zaradila do pravidelnej ponuky.
Množstvo | Príprava |
8 porcií | 20 min |
Doba varenia |
40 min |
|
|
Medzi moje najobľúbenejšie zimné polievky patrí boršč a kapustnica. Viete si predstaviť moju radosť, keď som zistila, že sa dajú spojiť v jednu polievku. Len si predstavte tú plnú chuť zeleniny s kyselkavým podtónom a celé to zjemnené troškou šľahačky. Úžasná chuť. Tak chutí ruská "šči" polievka a v mojej kuchyni sa okamžite zaradila do pravidelnej ponuky.
|
Čo budeme potrebovať
- 1 ks červená cibuľa
- 1 ks biela cibuľa
- 500 gram hovädzie mäso
- 1/3 ks pór
- 2 ks mrkva
- 2 ks petržlen
- 1 ks cvikla
- kúsok zeler
- 2 ks hnedé šampiňóny alebo lesné huby
- 1 hrsť kyslá kapusta
- 1 deci šťava z kyslej kapusty
- 1 ks zemiak
- 250 ml 33% šľahačková smotana
- na dochutenie 4 druhy korenia, 1 ks bobkový list, kačacia masť, drvená rasca, soľ, maslo, celá rasca, kurkuma, šlahačková smotana
Množstvo: porcií
Postup prípravy
- Do kanvice si dáme zovrieť vodu.
- Obe cibule si ošúpeme nadrobno. Do tlakového hrnca pridáme kačaciu alebo bravčovú masť a speníme na nej 3 minútky cibule. Mäsko vcelku pridáme k cibuľke a necháme zatiahnuť z každej strany. Dochutíme mletou rascou, osolíme, okoreníme, vhodíme bobkový list, dolejem vriacou vodou tak, aby bolo mäsko zaliate. Zavrieme tlakový hrniec a od bodu pískutia varíme 30 minút.
- Medzitým si v panvici pripravíme zeleninový základ. Pór prekrojíme napoly a nakrájame na polkolieska. Do panvice dáme kus masla, pór a minútku orestujeme. Medzitým ošúpeme mrkvu, petržlen, cviklu a nakrájame na malé kúsky. Malé kúsky v polievke chutia výborne. Pridáme k póriku a necháme spolu restovať. K zelenine nastrúhame najemno kúsok zeleru, krásne nám ju zaromatizuje. Aj šampiňóny si nakrájame na menšie kúsky a pridáme k zelenine. Kyslú kapustu si na doske trochu prekrájame nožom a dáme do panvice. Dochutíme celou rascou, kurkumou, osolíme, prilejeme šťavu z kapusty, vriacu vodu, prikryjeme pokrievkou a necháme variť cca 20 minút.
- Zemiaky, ktoré nám zostali dáme variť zvlášť, pretože v kyslom prostredí by sa neuvarili dobre. Nakrájame ich na rovnako malé kúsky ako zeleninu, pridáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou trošku nad a uvaríme domäkka cca 10-15 min.
- Keď je mäsko uvarené, vyberieme ho aj bobkový list a šťavu rozmixujeme ponorným mixérom. Variacu zeleninu, zemiaky aj túto šťavu, všetko spolu spojíme do jedného hrnca. Mäsko môžete nakrájať a dať naspäť do polievky, alebo ho použiť na druhý chod s chrenom a knedlíkom napríklad. Stačí odobrať trochu z tej šťavy, rozmixovať ju s čerstvých chrenom a zahustiť škrobom - tak sme to mali my.
- Polievku dochutíme soľou, ak je treba pridáme ešte mletú červenú papriku, prípane ocot ak je málo kyslá. Na každý tanier pridáme trochu šlahačkovej smotany a zamiešame.
Poznámka k receptu
TIP: Namiesto šampiňónov môžete použiť aj lesné hríby. Namočte ich do mlieka aspoň na hodinu predtým, ako ich budete variť. Ak nemáte tlakový hrniec, musíte rátať na mäsko asi aj 1,5 až 2 hodiny, pokým bude mäkké.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dnes som varila podľa Vášho receptu polievku z redkvičiek s haluškami. Je výborná. Odteraz budem vyhľadávať Vaše recepty. Ďakujem za nápad.
Dobrý deň,
ďakujem aj za tip na chrenovku..robil som ju 1.x
a celkom som si pochutil)))
Dobrý večer
Polievku som varila pretože ju syn máva často v školke,tak ma zaujímali či ju uvarím lepšie ako kuchárka v škôlke,vraj hej :-D.
Ďakujem