Domov / Recept / Kvasená kapusta od svokričky

Kvasená kapusta od svokričky

najlepší odhánač bacilov

Kvasená kapusta od svokričky
Kvasená kapusta od svokričky
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 3
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Imunita začína v črevách, všetci vieme ? A najlepšie ju naštartujete probiotikami ? Samozrejme prírodnými bez kadejakých aróm, sladidiel či konzervantov. Jej veličenstvo kráľovná probiotík, tá najlepšia, najzdravšia a najlacnejšia - kvasená kapusta ? Sezóna začína, tak poďme si budovať imunitu ?
Množstvo
40 kg súdok
Množstvo
40 kg súdok
Kvasená kapusta od svokričky
Kvasená kapusta od svokričky
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 3
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Imunita začína v črevách, všetci vieme ? A najlepšie ju naštartujete probiotikami ? Samozrejme prírodnými bez kadejakých aróm, sladidiel či konzervantov. Jej veličenstvo kráľovná probiotík, tá najlepšia, najzdravšia a najlacnejšia - kvasená kapusta ? Sezóna začína, tak poďme si budovať imunitu ?
Množstvo
40 kg súdok
Množstvo
40 kg súdok
Čo budeme potrebovať
Množstvo: kg súdok
Postup prípravy
  1. Kapustu si očistíme a ručne, alebo robotom nastrúhame najemno. Cibuľu si ošúpeme, prekrojíme a nakrájame na tenké polkolieska. Jablká si prekrojíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na hrubšie pásiky. Soľ, korenie, rascu a bobkový list si každé dáme zvlášť do misky. Pripravíme si detskú vaničku, poriadne ju vyumývame. Zvlášť dbáme na sterilitu nádob aj rúk.
  2. Na dno vaničky si rozvrstvíme hrubšiu vrstvu kapusty. Posypeme cibuľou, jablkami, soľou, koreninami a bobkovým listom. Opäť pridáme hrubšiu vrstvu kapusty a opäť koreniny. Takto vrstvíme až po vrch vaničky a pokým sa nám neminú všetky suroviny. Rukami zľahka premiešame, zakryjeme a necháme 6 hodín postáť, aby sa suroviny a chute prepojili.
  3. Následne po postáti kapustu natlačíme skoro povrch do súdka. Na vrch dáme očistené dve drevá, na to čistý kameň, ktorý to zaťaží, pritlačíme, prikrijeme poklopom, do ktorého nalejeme vodu a necháme 2-4 týždne vykvasiť, ideálne v chladnejšom prostredí - pivnici. Ak nemusíme, neotvárame, aby sa tam nedostal vzduch. Počas kvasenia sa kapusta čistí, penu je dobré čistou utierkou utierať. Ak by sa voda zo žliabku vyparila, treba ju doliať.
  4. Takto vykvasená kapusta nám vydrží aj celú zimu, pokým z nej vždy čistým sáčkom, alebo inak sterilne odoberáte kapustu, nemá sa čo pokaziť.
Poznámka k receptu

TIP : recepty sú rôzne, mnohí do kapusty pridávajú aj koreňovú zeleninu, mrkvu, alebo červenú repu, prípadne si robia rôzne kvasené zeleninové zmesy.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Zelerový šalát

Pripravte si šalát zo zeleru, iba tak, alebo na očká, je fantastický, nikto vám neuverí, …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.