najlepší odhánač bacilov
Imunita začína v črevách, všetci vieme. A najlepšie ju naštartujete probiotikami. Samozrejme prírodnými bez kadejakých aróm, sladidiel či konzervantov. Jej veličenstvo kráľovná probiotík, tá najlepšia, najzdravšia a najlacnejšia - kvasená kapusta. Sezóna začína, tak poďme si budovať imunitu.
Množstvo |
40 kg súdok |
|
Imunita začína v črevách, všetci vieme. A najlepšie ju naštartujete probiotikami. Samozrejme prírodnými bez kadejakých aróm, sladidiel či konzervantov. Jej veličenstvo kráľovná probiotík, tá najlepšia, najzdravšia a najlacnejšia - kvasená kapusta. Sezóna začína, tak poďme si budovať imunitu.
|
Čo budeme potrebovať
- 45 kg biela kapusta
- 1 sáčok celé čierne korenie
- 10 ks nové korenie
- 1 sáčok bobkový list
- 1 sáčok celá rasca
- 1/2 kg biela cibuľa
- 5-8 ks jablká
- 1 kg soľ
Množstvo: kg súdok
Postup prípravy
- Kapustu si očistíme a ručne, alebo robotom nastrúhame najemno. Cibuľu si ošúpeme, prekrojíme a nakrájame na tenké polkolieska. Jablká si prekrojíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na hrubšie pásiky. Soľ, korenie, rascu a bobkový list si každé dáme zvlášť do misky. Pripravíme si detskú vaničku, poriadne ju vyumývame. Zvlášť dbáme na sterilitu nádob aj rúk.
- Na dno vaničky si rozvrstvíme hrubšiu vrstvu kapusty. Posypeme cibuľou, jablkami, soľou, koreninami a bobkovým listom. Opäť pridáme hrubšiu vrstvu kapusty a opäť koreniny. Takto vrstvíme až po vrch vaničky a pokým sa nám neminú všetky suroviny. Rukami zľahka premiešame, zakryjeme a necháme 6 hodín postáť, aby sa suroviny a chute prepojili.
- Následne po postáti kapustu natlačíme skoro povrch do súdka. Na vrch dáme očistené dve drevá, na to čistý kameň, ktorý to zaťaží, pritlačíme, prikrijeme poklopom, do ktorého nalejeme vodu a necháme 2-4 týždne vykvasiť, ideálne v chladnejšom prostredí - pivnici. Ak nemusíme, neotvárame, aby sa tam nedostal vzduch. Počas kvasenia sa kapusta čistí, penu je dobré čistou utierkou utierať. Ak by sa voda zo žliabku vyparila, treba ju doliať.
- Takto vykvasená kapusta nám vydrží aj celú zimu, pokým z nej vždy čistým sáčkom, alebo inak sterilne odoberáte kapustu, nemá sa čo pokaziť.
Poznámka k receptu
TIP : recepty sú rôzne, mnohí do kapusty pridávajú aj koreňovú zeleninu, mrkvu, alebo červenú repu, prípadne si robia rôzne kvasené zeleninové zmesy.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dobry den,ja davam 2g soli na 1 kg kapusty ,na dno sudka ppri tej velkosti ide 1 ks nakladač Deko zakryjem ho listim kapusti
postup ten isty .Nakoniec ked zatazim kapustu tak stavu doplnim SUCHYM VINOM na toto množstvo 1 L Vina -možno ochutnat 1dl ci vino nie je zle.Nedavat nič iba sol a trochu cibule 1ksna 10kg+čierne korenie+rasca+bobkovy list zo zahrady,
Dobru chut,
Frajeri to robia aj s červenym Vinom