Zapečená čakanka biela

V Holandsku a Belgicku je čakanka veľmi oblúbená. Robí sa na mnoho spôsobov. Toto je jeden z nich, ktorý som si tak trošku upravila 🙂 Potrebujeme: 6ks čakanka biela, 12ks šunky, 12ks plátkový syr, 250ml smotany na varenie, 400g domáceho pretlaku, 1,5kg zemiakov, 1KL dijonskej horčice, soľ, do pyré kúsok masla a trochu teplého mlieka. Postup: Zemiaky dáme variť obvyklým spôsobom v osolenej vode (cca 20min.). Čakanku umyjeme a očistíme od nepekných lístkov. Zo spodnej časti odrežeme kúsok (asi 1cm). Každú čakanku prekrojíme na polovicu a vyrežeme hlúbik, ktorý býva horký. Dáme do vriacej, osolenej vody a povaríme cca 4 minúty. Uvarené zemiaky scedíme, pridáme maslo, mlieko, dijonsku horčicu, soľ a vymixujeme pyré. Uložíme ho sklenenej nádoby. Čakanku po uvarení opatrne vyberieme a necháme vysušiť na servítke alebo odtiecť v cedidle. Postupne každú polovičku obalíme šunkou a syrom a položíme na pyré, až ho celé pokryjeme čakankou. Zalejeme zmiešaným pretlakom so smotanou a pečieme v rúre asi 1hod na 180°C. Po hodine odokryjeme a necháme dopiecť syr dozlatova. Zapiecť sa môže aj bez zemiakov, ktoré sa nahradia pri podávaní čerstvým šalátom. Dobrú chuť! Recept sa môže zdať zdĺhavý, ale vôbec to tak nie je, príprava je rýchla a sladkastá chuť čakanky s kyselkavým pretlakom je vynikajúca.

Autor: Diana

Pozri tiež

Výborné cviklové palacinky

Výborné a svieže Cviklové palacinky Hodnotienie: 6 Hodnotenie: 4.5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spísala …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.