ECLAIRS

Čo treba: 100 ml plnotučného mlieka 100 ml vody 80 g masla 1 lyžica trstinového cukru štipka soli 4 žĺtka 130 g hladkej múky trošku práškového cukru na posyp Na pastry cream: 4 žĺtka 60 g trstinového cukru 40 g kukuričného škrobu 450 ml plnotučného mlieka 1 lyžička vanilkového extraktu 1 lyžica masla Na posyp: 3 lyžice smotany na šľahanie 50 g bielej čokolády 100 g mletých mandlí Ako na to: Cesto na éclairs sa nazýva odpaľované. Ak s ním nemáte skúsenosti, nemusíte mať strach, ide to samo a jeho príprava nie je taká zložitá ako sa môže zdať. Do hrnca vylejte mlieko, vodu, prisypte cukor, soľ a pridajte maslo. Zmes ohrievajte na sporáku dovtedy, kým sa maslo nerozpustí. V tejto chvíli si zoberte do jednej ruky metličku a druhou rukou prisypte múku. Poriadne miešajte, až sa vytvorí hladká lepivá zmes. Tu už môžete postupne pridávať po jednom žĺtku. Po každom pridaní dobre premiešajte. Pripravené cesto umiestnite do sáčku s 1 cm špičkou a na plech vystlaný papierom ho nastriekajte do podoby cca 8-10 cm slížov. Hrúbka cca 2 cm. Poprášte troškou práškového cukru – to vám zabezpečí, že povrch éclairs ostane chrumkavý. Pečte vo vyhriatej rúre 40 min na 170°C. Posledných 10 minút pečenia nechajte dvierka na rúre pootvorené, ja som si pomohol drevenou špajdlou. Po upečení ňou pichnite do každého kúsku, aby unikla zvnútra prebytočná para a nechajte voľne vychladnúť. Hotové éclairs sa plnia tzv. pastry krémom. Je to jednoduchý krém pripomínajúci našu podobu práškových pudingov, avšak tento si pripravíte sami. Žĺtka s cukrom vyšľahajte do bledo žltej peny, pridajte škrob, mlieko a uvarte na hustú kašu=puding, pričom neustále miešajte, aby krém neprihorel. Po uvarení krému stačí jedna lyžička vanilkového extraktu, maslo a máme robotu hotovú. Ja som hrniec s krémom prikryl fóliou a nechal na parapete vychladnúť. Už stačí samotné éclairs naplniť – naplňte sáčok s veľmi tenučkou špičkou krémom a dierku v éclairs, ktorou unikala para trošku špajdlou zväčšite. Krém natlačte opatrne dovnútra. K chrumkavému povrchu budú celkom ladiť opražené mleté mandle. Čokoládu som rozpustil v teplej smotane, potrel ňou každý kúsok a posypal mandľami.

Autor: jzf

Pozri tiež

Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou

Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.