Jahodový a marhuľový džem

domáci, bez konzervantov a bieleho cukru

Jahodový a marhuľový džem
Jahodový a marhuľový džem
Hodnotienie: 49
Hodnotenie: 3.76
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chcete si doma urobiť jahodový či marhuľový džem z ovocia zdravo? Bez kíl bieleho cukru či gelfixu? Prezradím Vám zdravý recept mojej maminky <3 Netreba žiadny konzervant, ani želírujúci cukor, ani želírujúci gél. Džem sa nepokazí a je prírodný aj chuťou po ovocí.
Jahodový a marhuľový džem
Jahodový a marhuľový džem
Hodnotienie: 49
Hodnotenie: 3.76
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chcete si doma urobiť jahodový či marhuľový džem z ovocia zdravo? Bez kíl bieleho cukru či gelfixu? Prezradím Vám zdravý recept mojej maminky <3 Netreba žiadny konzervant, ani želírujúci cukor, ani želírujúci gél. Džem sa nepokazí a je prírodný aj chuťou po ovocí.
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Umyté, suché zavarovacie poháre (najlepšie výživové) aj víčka si pripravíme vopred. Následne poutierame, aby boli sterilné.
  2. Jahody umyjeme. Zrelé a umyté ovocie večer zasypeme cukrom podľa sladu ovocia aj podľa toho, aký sladký chceme mať džem. Keď sú menšie, necháme celé, keď sú veľké, prepolíme napoly, alebo len trošku rozpučíme. Džem je dobrý, ak máme v ňom kúsky ovocia. V prípade marhúľ používame na džem úplne zrelé a make. Také sa varením rozvaria. Necháme odležať do rána, alebo do druhého dňa, kým sa cukor na ovocí rozpustí. Občas premiešame. Čím mám zrelšie a sladšie ovocie, tým menej cukru dame. Džem nemusí byť presladený. Jahody sú sladké, marhule kyslejšie.
  3. Džem varíme na sporáku v malých dávkach, aspoň na dvoch panviciach, aby bol rýchlejšie hotový. Týmto spôsobom úpravy džem nemusíme dlho variť, nestmavne a nestratí farbu. Do každej panvici si dame 2 naberačky z odstáteho ovocia s cukrom a pomaly necháme odpariť. Miešame. Netrvá to dlho, asi do 10 min. Kým sa voda z ovocia odparí a začne džem hustnúť, začnú sa tvoriť bubliny a začne sa lepiť na panvicu. Vtedy ihneď zlejeme do zavarovacieho pohárika. Keď je pohárik plný, zavíčkujeme, otočíme hore dnom a zabalíme do deky. Necháme vychladnúť. Netreba žiadny konzervant, ani želírujúci cukor, ani želírujúci gé.. Džem sa nepokazí a je prírodný aj chuťou po ovocí.
Poznámka k receptu

Foto ilustračné, zdroj : https://pixabay.com/sk/jahodov%C3%BD-d%C5%BEem-jahody-ovocie-%C4%8Derven%C3%A1-1329431/

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Pravidlá súťaže na Facebooku

Účasť v súťaži je možná len pre obyvateľov Slovenska, ktorí majú platný Facebook účet. Súťažiaci …

22 komentárov

  1. Tinka, myslis, ze by to slo aj s ceresnami? Neviem co s nimi…
    Mozno pred varenim vymixovat ponornym mixerom. Asi to aj tak vyskusam 😉

  2. V texte je napísané že bez cukru a v návode je zrazu trinový cukor až 500 gramov na 1000 gramov ovocia.
    Čiže nie že je džem bez cukru, ale naopak – až polovicu hmotnosti džemu po odparení je cukor – či repný, alebo trstinový, je to stále len cukor….

    • Milan, v texte sa jasne pise, ze bez KIL BIELEHO CUKRU a to mnozstvo je od-do. Nechapem, preco rypete?

      • Zuzana nemyslim si, ze Milan rypal, recept moze na prvy pohlad naozaj posobit ako dzem bez pouzitia cukru. To, ze ste tam dali slovicko „bieleho“ je sice pekne, ale je to jeden z velmi oblubenych trikov ake pouzivaju obchodne retazce.
        Nieco podobne by bolo napr. „varenie bez slnecnicoveho oleja“ a v recepte by bol pouzity olej repkovy …
        Suhlasim s Milanom, je to proste klasicky cukrovy recept na dzem.

  3. Tinka, tento recept mozem pouzit na akekolvek ovocie? Konkretne slivky ma zaujimaju. Dakujem

  4. Tinuš..môžem použiť aj xilitol..? Dík ☺

  5. Tinka marhule lupete alebo ich nechavate aj so slupkou?

  6. Tuti-fruti recept,cukru davam minimum,odvara sa to fajne,uz mame doma marhulovy,cucoriedkovy aj slivkovy. Mnam?

  7. chybami presnejsi postup.napriklad kde tu zmesskladujeme – v chlade ci izbova teplota?kolko sklicok dzemu z toho pripravime?

    • Tak toto su najlepsie otazky, aké som citala ….:-))) ….a čo sú to sklíčka? Sklíčka, sklíčka, odrazové sklíčka…

    • Ema, ked niekto robi dzem prvykrat, tak take informacie su dost dolezite. Mna by to tiez zaujimalo, kde tu zmes skladovat a kolko sklicok dzemu z toho vyjde. Nikdy som dzem nerobila, takze naozaj neviem. A to aj napriek tomu, ze viem, co su to sklicka 😀

  8. Zkousela jsem dzem podle vaseho receptu a je moc dobre. Holky vyzkousejte i malinový džem s medovkou https://www.dotankoch.sk/najlepsie-dzemy-prvej-polovice-leta/ ten je taky moc dobry 🙂

  9. Tinka džemik vyšiel úžasné, este som priamo na panvici jahody popucila nech je kasovitejsi 🙂 a pre info ešte dodám ze na jedno kilo ovocia rátajte cca 5 ks 2 decovych zavaracich pohárikov ✌️

  10. Janka Gabaniova

    Dzem je chutovo vynikajuci, na cca 3 kg marhul som dala 900 gramov trstinoveho cukru( 300 g na 1 kg marhul), marhule staci pokrajat na male kusky,mne z toho vyslo 6 dzemovych poharov ( 250 ml),po otvoreni v chladnicke vydrzi 2-3 tyzdne a celkovo v spajzi vyse roka …ci dlhsie neviem lebo ich pojeme:-)

  11. Citrónovú šťavu netreba dat? aby bol kyselkavy
    Robim marhulovy
    Ďakujem pekne

    • Ja som tiez prave vcera robila marhulovy:). Na 4 kg sladkych makkycb marhul som pouzila iba 900g cukru. Tiez som riesila,ci bude kyselkavy,a je! Netreba citron.
      Sterilizovala som ale aj v rure,kedze som dala tak menej cukru a nasledne vychladli pohare do rana hore dnom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.