pretlak všetkých pretlakov
Čo budeme potrebovať
- 3 kg rajčiny
- 2 ks červená cibuľa
- 3 strúčik cesnak
- 8 lístkov čerstvá bazalka
- 2 PL trstinový cukor
- 1 PL sójová omáčka
- 1 ks bobkový list
Množstvo: litre
Postup prípravy
- Poháre si poriadne umyjeme aj s víčkami v umývačke riadu, alebo ručne.
- Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame).
- Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte.
- Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, poriadne zatiahneme víčkom, obrátime hore dnom a prikryjeme dvomi kuchynskými utierkami. Necháme až do úplného vychladnutia. Ja už nesterilizujem, vydrží mi bez pokazenia. Ak sa bojíte, môžete ešte vysterilizovať.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
uzasny pretlak, treba vyskusat 🙂
Ja som ho akurat robila len nie je husty, to taky ma byt?
Asi áno, tiež ho mám riedky
Mnamka, pre mna top pretlak, velmi chutny. Dnes zo 6 kg, zajtra pokracujem :))
Ta cibula a cesnak sa tam uz potom nedava? Teda nerozmixovat ju s ostatnym?
Akurát som ho dala variť, verím že bude skvelý. Akurát si neviem predstaviť ako by som tú rozvarenú cibuľu odtiaľ vyťahovala, takže bude aj s ňou.
Dovarené, je dobrý, po prepasírovaní som ho dala ešte do pekárničky na program džem kde krásne zhustol.
Na zahustenie dávam rozvarenú,rozmixovanú cukinu. Tak je famózny.
Môj prvý pretlak, mňamka veľká.
Dnes opäť pretlak, skutočne chutný a rýchly, už druhý krát aj lúpané paradajky ale tie len na skušku zatiaľ
Vôbec tam nejde soľ?
Minuly rok som robila – výborný bol, tento rok prvý krát robim tak, ze som pardajky prehnala cez šnekový odšťavovač – prevarim už len hustú dreň.
Nič som nevybral zmixoval som všetko, čo tam bolo cesnak, cibuľa, a potom precedil, dostalo to úplne inú chuť ako keď som všetko vybral a potom mixoval. Super recept
Podaril sa mi, je neskutočne dobrý. Dala som „okoštovať“ za lyžičku môjmu drahému …. a skončilo to tak, že zostal prázdny pohár. :)))
výborný recept, ja som pridala jednu cviklu a bolo to dokonalé
Je famózny už ho varím z 2 dávky
Tinka, dakujem za recept, skusala som prvy krat!pochybujem ze vydrzi celu zimu, pretoze chuti vynikajuco 💯👍 tak ocakavam ze do zimy neprecka 🤣 ja som este pridala 2ks cervenej repy (cviklu), pred rozmixovanim vyberala len bobkovy list. Receptik ukladam a pozdravujem z Holandska 🙋♀️
Myslím si ,že tá cibula a cesnak tam sú zbytočné,za pol hodinu nemajú šancu sa uvariť,tak som ich tam prestal dávať a zahusťujem agarom.
Je super, varím dlhšie, redukujem tak „vodu“ mixujem všetko okrem bobkového listu. Po prepasírovaní je super konzistencia, ak sa mi zdá riedky ešte povarím. Fakt famózny.
Tinka, prvýkrát v živote som robila pretlak a vybrala som si tento recept, lebo mi pripadal zaujímavý. Lepšie som si zvoliť ani nemohla,je skutočne famózny. Určite nerobím posledný raz. Srdečne ďakujem. Tak ako píšu ostatní aj ja som rozmixovala všetky ingrediencie okrem bobkového listu.