Domov / Recept / Francúzske zemiaky – FIT verzia

Francúzske zemiaky – FIT verzia

Výborná odľahčená a FIT verzia klasických zapekaných zemiakov.

Francúzske zemiaky - FIT verzia
Francúzske zemiaky - FIT verzia
Hodnotienie: 18
Hodnotenie: 3.72
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Veľmi rada mám túto (slovenskú?!) klasiku. Párky však z prozaických dôvodov neuznávam, ani nemienim kupovať. Klobáska ešte nie je vhodná, nakoľko máme malé bejby, preto vždy robím zemiaky s mletým morčacím alebo hovädzím mäskom. Je to šťavnatejšie, ľahšie stráviteľné a pri tej úžasnej chuti plnej korenín zjemnenej smotanou, si na žiadnu klobásu ani nespomeniete 😀 Vyskúšajte, budete milo prekvapení 🙂
Množstvo Príprava
Zapekacia miska 27x16 (cca 3 porcie) 20 min.
Doba varenia
50-60 min.
Množstvo Príprava
Zapekacia miska 27x16 (cca 3 porcie) 20 min.
Doba varenia
50-60 min.
Francúzske zemiaky - FIT verzia
Francúzske zemiaky - FIT verzia
Hodnotienie: 18
Hodnotenie: 3.72
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Veľmi rada mám túto (slovenskú?!) klasiku. Párky však z prozaických dôvodov neuznávam, ani nemienim kupovať. Klobáska ešte nie je vhodná, nakoľko máme malé bejby, preto vždy robím zemiaky s mletým morčacím alebo hovädzím mäskom. Je to šťavnatejšie, ľahšie stráviteľné a pri tej úžasnej chuti plnej korenín zjemnenej smotanou, si na žiadnu klobásu ani nespomeniete 😀 Vyskúšajte, budete milo prekvapení 🙂
Množstvo Príprava
Zapekacia miska 27x16 (cca 3 porcie) 20 min.
Doba varenia
50-60 min.
Množstvo Príprava
Zapekacia miska 27x16 (cca 3 porcie) 20 min.
Doba varenia
50-60 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: 27x16 (cca 3 porcie)
Postup prípravy
  1. Predhrejeme si trúbu na 160 stupňov.
  2. Zemiaky nepredváram. Kto má čas sa s tým babrať 😀 Dávam surové, na tenko pokrájané. Čiže ošúpeme si zemiaky, nakrájame ich a naukladáme na dno misky.
  3. Ošúpeme si a nakrájame nadrobno 2 cibule. Pripravíme si panvicu, nalejeme trochu olivového oleja, rozpálime a dosklovita opečieme cibuľku. Cca 5 minút. Pridáme mäsko, poriadne premiešame s cibuľkou, pridáme rascu, korenie a miešame. Ak máte, dajte korenie na mleté mäsá. Je fantastické. Ku koncu pridáme mletú červenú papriku, aby nezhorkla. Vypneme a navrstvíme na zemiaky.
    Ošúpeme si a nakrájame nadrobno 2 cibule. Pripravíme si panvicu, nalejeme trochu olivového oleja, rozpálime a dosklovita opečieme cibuľku. Cca 5 minút. Pridáme mäsko, poriadne premiešame s cibuľkou, pridáme rascu, korenie a miešame. Ak máte, dajte korenie na mleté mäsá. Je fantastické. Ku koncu pridáme mletú červenú papriku, aby nezhorkla. Vypneme a navrstvíme na zemiaky.
  4. Pridáme ďalšiu vrstvu zemiakov. Teraz zvyknem dávať uvarené, pokrájané vajíčko a nakladané hríby, ale keďže som ich tentokrát nemala, použila som sušené, nadrobno nakrájané rajčiny. A na to som dala vrstvu zemiakov.
  5. Ručne, s habarkou si rozmiešame smotanu, vajká, domácu vegetu, petržlenovú vňať a vylejeme rovnomerne na zemiaky. Dáme zapiecť na 20 minút. Potom teplotu zvýšime na 180 stupňov a zapekáme ďalších 20-30 minút, resp. pokým nám vrchné zemiaky nezačnú zlatavieť.
  6. Zemiaky vyberieme a navrch nastrúhame syr. Ja na syr ešte najemno nastrúham mrkvu. Pekne to ukáže na tanieri 🙂 Dáme zapiecť na cca 15 min. Vyberieme, necháme cca 10 min postáť, aby sa nám to dalo krájať a podávame s kyslou kapustou alebo uhorkou.
Poznámka k receptu

TIP : Nebojte sa kombinácií a použite suroviny, ktoré máte radi, alebo čo špajza dala 🙂 Už som robila aj s tuniakom, ružičkovým kelom alebo som jedno poschodie zemiakov zamenila za plátky cukety, atď.  🙂

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Šťavnatá pečená krkovička na pive a horčici a chrumkavé americké pučené zemiaky

Výborný recept z tradičnej slovenskej kuchyne Šťavnatá pečená krkovička na pive a horčici a chrumkavé …

14 komentárov

  1. Vyborna chut, lahke travenie, vhodne aj pre deti ???? ja som pouzila hovadzie a namiesto susenych paradajok som dala varene vajicka ?

  2. Velmi chutne, malemu neskutocne chutilo 😉
    Dakujem za receptik

  3. V akom jazyku sa vyjadruješ?
    5-6 ks zemiaky
    Po slovensky: 5-6 zemiakov
    400 gram mletê mäso
    Po slovensky: 400 g mletého mäsa
    atď.
    Ty si Slovenka, alebo Čîňanka?
    Oprav to, ak chceš aspoň trochu vyzerať
    ako civilizovaný človek a nie Hotentót!

    • A vy ste kto???nezapajajte sa ked nemate co povedat…Sova nadava vrabcovi ze ma velku hlavu……

      Tinka,recept idem vyskusat:)

    • Jožo choď sa vyspať.
      Recept 5*****

    • To nie je tinka na vine ale stur. Predpokladam, ze je to zahranicna sablona stranky a ako vieme eng sa neskloňuje. Aj ja mam podobne problemy na stranke. S vyjadreniami by som sa jozko preto miernil.

    • Mily pan Jozef, nechapem ludi ktori venuju svoj cas a energiu na podobne komentare. My co Tinku sledujeme uz roky vieme, ze ingrediencie v zakladnom tvare slova pise zamerne kvoli nasmu komfortu pri vyhladavani receptu. Do vyhladavaca totiz pisete tiez pravdepodobne slovo v zakladnom tvare napr. zemiaky, maso, atd…

  4. Olá professor tudo certo? A mudança é sempre muito bom, ainda mais na internet! Gostaria de deixar aqui a sua disposição meus coeencimhntos na arquitetura de informação, usabilidade e design de interfaces digitais. Caso necessitar de ajuda, entre em contato por email João, será um imenso prazer ajudá-lo e o mínimo que posso fazer em troca das informações oferecidas por aqui.Grande abraço

  5. Nutella desserts include No Bake Nutella Cheesecake, Nutella Fudge,  Nutella No Bake Cookies, and Nutella Biscotti. Can you tell how much John loves

  6. benim aklıma bir soru takıldı. önümüzde 300.000 yol olduğunu düşünelim.elimize bir fener alalım ve bu fenerin ışığının 300.000km/sn hızla gittiğini varsayalım.sn de 300.000 km hızla koşalım.Ne olur? fenerden ışık çıkar mı

  7. Superb information here, ol’e chap; keep burning the midnight oil.

  8. Oasis skriver:Bevakningen kring HIF överhuvudtaget har varit under all kritik de senaste Ã¥ren. Vi snackar NV-SkÃ¥nes i särklass största idrottsnyhet. Det borde finnas nÃ¥got att skriva om i stort sett varje dag under pÃ¥gÃ¥ende Allsvenska och iaf ett par ggr i veckan under vintern. Som inbiten supporter nöjer man sig för fan en artickel om vart man köpt mÃ¥len pÃ¥ Olympia ifrÃ¥n. SÃ¥ länge man kan relatera det till HIF är det läsvärt…

  9. Mnaaaaaaaaaam??? vyborna chut, proste dokonalé?

  10. Ďakujem za výborný recept. Robila som s čerstvými paradajkami a baklažánom. Len by som sa chcela opýtať na tie hríby… Nemalo by sa s nimi počkať aspoň do 3 rokov?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.