Domov / Blog / Vínny kameň verzus prášok do pečiva

Vínny kameň verzus prášok do pečiva

V mojom nedávnom príspevku ste sa ma pýtali, čo je to vínny kameň a prečo nepoužívam prášok do pečiva. Čiže jedno malé múdre okienko 😀

VÍNNY KAMEŇ je prírodný vedľajší produkt pri výrobe vína. Má výborné kypriace schopnosti a navyše NESKUTOČNE pracuje so špaldovou múkou. Niekedy mám pocit, že sú tí dvaja prepojení 😀 Odkedy ho používam, najmä v spojení so špaldovou múkou, sú koláče, piškóty či iné pečené nadýchané a krehké. Jeho použitie spôsobuje prirodzené nakyprenie cesta bez použitia fosfátov. V drvivej väčšine neobsahuje lepok, len sódu bikarbónu, vínny kameň a kukuričný škrob.

PRÁŠOK DO PEČIVA obsahuje fosfáty, ktoré neprospievajú nášmu tráveniu (napr. ľudom senzibilným na pálenie záhy), obsahuje ťažké kovy (hliník) a taktiež stopy po pšeničnej múke, čiže nie je vhodný pre bezlepkových.

Vínny kameň kupujem v DM drogerie markt Slovensko​, alebo bioshopoch, už som videla aj Dr. Oetker bezfosfátový (Pečieme s láskou​). Čiže žiadny strach a veselo 🙂 Hľadajte, nájdete, je to zdravá varianta 🙂

ZDROJE : http://www.laco.lead1.eu/index.php?include=detail&id=68

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vinn%C3%BD_k%C3%A1men

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Smrekový sirup – smrečky

Jeden komentár

  1. Ja som videla vo viecarých anglických videách na youtube ako rôzny odborníci vinný kameň odporúčajú. Vyzerá to ako fakt skvelá vec oproti prášku do pečiva. Musím sama vyskúšať ale očakávam od toho veľkú zmenu. Vôbec som nevedela že prášok do pečiva obsahuje ťažko kovy :O :O (hliník) … dúfam že ho tam je čo najmenej aspoň

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *