Zaváraná červená repa (cvikla)

Zaváraná červená repa (cvikla)
Zaváraná červená repa (cvikla)
Hodnotienie: 20
Hodnotenie: 3.8
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Výborné a chutné spracovanie cvikle na zimu.
Zaváraná červená repa (cvikla)
Zaváraná červená repa (cvikla)
Hodnotienie: 20
Hodnotenie: 3.8
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Výborné a chutné spracovanie cvikle na zimu.
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Gramáže v recepte sú mierne orientačné. Vždy zaváram tak, že si pripravím cviklu do pohárov a potom idem variť až nálev, lebo závisí akým spôsobom si tú cviklu nakrájate. Do pohára s objemom 370ml asi 90ml nálevu. Do pohárov 720ml ide asi 180ml nálevu.
  2. Cviklu dobre umyjeme, poškodené časti vykrojíme a varíme so šupou vo vode pri 100stupnoch Celzia dovtedy, kým nie je v strede mäkká (vyskúšame pichnutím vidličky).
  3. Cviklu nožom ošúpeme (ide to ľahko) a nastrúhame na hrubom strúhadle na pásiky alebo na kolieska, alebo kocky, ako máte radi. Na dno pohára dáme pár kúskov semienka feniklu, alebo ho pomelieme a zamiešame do cvikly (ja dávam celé na dno pohára). Na 1kg nastrúhanej cvikly dáme 4g feniklu asi 1zarovnanú KL. Cviklu naplníme cca do 3/4 pohára.
  4. Uvaríme si nálev a horúcim nálevom zalejeme cviklu. Zavrieme víčkom a sterilizujeme. Sterilizácia: Necháme zovrieť vodu na 100 stupňov Celzia a sterilizujeme 5-7min. ak sme zaliali cviklu horúcim nálevom. Ak bola cvikla tvrdšia sterilizujeme dlhšie. Ak sme použili studený nálev sterilizujeme dlhšie od bodu varu 10-15min.. Teplota v pohári musí dosiahnúť 80 stupňov Celzia.
  5. Výborná kombinácia je aj červená repa s chrenom, ktorého pridáme z množstva asi 10-20%. Čerstvý chren si nastrúhame najemno, aby nepôsobil rušivo pri jedle a zmiešame s nastrúhanou cviklou. Chren dodá korenistú chuť zemitej cvikle, pôsobí antibakteriálne, zvyšuje imunitu a je vhodnou prevenciou proti zimnym chorobám, chrípke a prechladnutiu spolu s cviklou.
Poznámka k receptu

zdroj obrázka : http://www.1millionwomen.com.au

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Pravidlá súťaže na Facebooku

Účasť v súťaži je možná len pre obyvateľov Slovenska, ktorí majú platný Facebook účet. Súťažiaci …

3 komentáre

  1. Veronika Veľká

    Ahoj,je mozne podla tohto receptu cviklu nastruhat aj na jemno ? 🙂 dakujem

  2. Cvikla už pomaly dozrieva … idem pomaly chystať na zavárania.
    Dávate aj chren ako tu: http://www.foodfest.sk/zavarana-cvikla/
    Či ho treba kúpiť alebo nie 🙂

  3. Urobila som podľa pokynov. Ďakujem

Napísať odpoveď pre Mirka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.