Zdravé tuky

Zdravé tuky
Zdravé tuky
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Často ma prosíte o nákupný zoznam zdravých potravín. Zoznam robiť nebudem, mal by 300 položiek a buď by ste sa stratili, alebo by vás to prestalo baviť čítať. Preto Vám budem postupne postovať, ako sa orientovať v potravinách. Začneme veľmi dôležitou položkou a to tukmi. Dôležité je vedieť, čo nekupovať a to sú : rastlinné stužené tuky - margaríny, rastlinné stužené nátierky, pseudomaslinka či akékoľvek rafinované oleje. Práve tieto nezdravé tuky sú zodpovedné za problémy s cievami, kardiovaskulárnym systémom alebo vysokými hodnotami zlého cholesterolu. Nie som radikálna, preto v mojej kuchyni má svoje stabilné miesto viacero tukov a za zdravé tuky považujem tieto :
    Zdravé tuky
    Zdravé tuky
    Hodnotienie: 1
    Hodnotenie: 5
    You:
    Hodnotenie receptu
    Tlačiť recept
    Často ma prosíte o nákupný zoznam zdravých potravín. Zoznam robiť nebudem, mal by 300 položiek a buď by ste sa stratili, alebo by vás to prestalo baviť čítať. Preto Vám budem postupne postovať, ako sa orientovať v potravinách. Začneme veľmi dôležitou položkou a to tukmi. Dôležité je vedieť, čo nekupovať a to sú : rastlinné stužené tuky - margaríny, rastlinné stužené nátierky, pseudomaslinka či akékoľvek rafinované oleje. Práve tieto nezdravé tuky sú zodpovedné za problémy s cievami, kardiovaskulárnym systémom alebo vysokými hodnotami zlého cholesterolu. Nie som radikálna, preto v mojej kuchyni má svoje stabilné miesto viacero tukov a za zdravé tuky považujem tieto :
      Postup prípravy
      1. 1. Bravčová masť/husacia masť/kačacia masť – masti, ktoré sú nášmu telu najbližšie, sú lokálne, poznali ich už naši predkovia a majú výborné tepelné vlastnosti. Masť kupujte výlučne v skle, ideálne domácu, nakoľko, keď kúpite v umelej hmote, nesie si so sebou aj chémiu, ktorú umelina prepustí do masti, nakoľko sa do nej leje horúca.
      2. 2. Zastudena lisované slovenské lokálne oleje : tekvicový, repkový , slnečnicový, orechový či makový slovenský olej od Bezodpadu alebo Tekvicovejadierka.sk, ktoré na striedačku tiež používam. Som lokálny patriot a som presvedčená, že tieto oleje sú rovnako kvalitné ako akékoľvek zahraničné prímorské. Sú nerafinované, nefiltrované, bez akejkoľvek chemickej úpravy. Priaznivo pôsobia na srdcovo-cievny systém, na krvný tlak, na hladinu cholesterolu v krvi, na metabolizmus a trávenie, na pamäť, na správny vývin svalov, spomaľujú starnutie pokožky, posilňujú vlasy a nechty. Sú vysoko cenené najmä pre ideálny pomer hladiny omega 6 a 3 mastných kyselím a obsahu vitamínu E. Používam na studenú kuchyňu aj teplú kuchyňu do 180 stupňov (okrem tekvicového).
      3. 3. Zastudena lisovaný extra panenský olivový olej – už v starovekom grécku vedeli, že olivový olej je plný antioxidantov a chráni telo pred voľnými radikálmi. Vďaka kyseline olejovej, znižuje riziko cievnych ochorení. Má vysoké protizápalové a regeneračné schopnosti, preto sa využíva aj v kozmetike. Podporuje trávenie, zažívací trakt a pôsobí ako prevencia proti mŕtvici, cievnych a ischemických ochorení.
      4. 4. Maslo – poctivé, 82% tné a vyššie, ideálne lokálne a farmárske. Nedám naňho dopustiť. Výborné na studenú kuchyňu, prípadne do tepelne upravenej na záver, kvôli rýchlemu prepáleniu.
      5. 5. Kokosový olej – o tomto oleji sa popísalo veľa kladných aj záporných vlastností, ktoré zatiaľ úplne nie sú potvrdené. Je to dosť novodobá záležitosť, myslím si, že je v poriadku, ak sa strieda v kuchyni v rozumnom pomere aj s inými olejmi. Osobne ho mám rada do sladkého, na palacinky a do pečenia. Kupujte vždy v skle, nerafinovaný, nebielený ideálne raw/bio – tie v umelej hmote sú nekvalitné.
      6. 6. Maslo ghee – je to prepustené/pražené maslo, ktoré má svoje korene už v ayurvéde. Výborné je najmä pre ľudí, ktorí sú alergickí na BKM, ktoré ghee neobsahuje. Má dobré tepelné vlastnosti, neprepráža sa a chutí tak trochu ako karamel.
      Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

      Autor: Tinka Karmažín

      Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

      Pozri tiež

      Videoprezentácia mojich knižočiek

      Videoprezentácie mojich knižočiek. Prajem príjemné sledovanie

      Jeden komentár

      1. Dobrý deň Tinka,
        výborný článok, konečne sa viem v tukoch viac orientovať 😀
        Ale aj tak potrebujem poradiť. Keď robím cibuľkový základ a chcem piecť mäsko, ktorý tuk použiť? A napr. také palacinky môžem na kokosovom oleji? Niekde som čítala že sa dá aj na ghee masle.
        Ďakujeem 🙂

      Pridaj komentár

      Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

      Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.