Domov / Recipe / Cviklový chlebík s vlašskými orechmi

Cviklový chlebík s vlašskými orechmi

zimný chlebík 🙂

Cviklový chlebík s vlašskými orechmi
Votes: 3
Rating: 4.33
You:
Rate this recipe!
Tlačiť recept
Cvikla - kráľovná zazimovanej zeleninky 😊 Chlebík celošpaldový, krásne nadýchaný a okatý, chrumkavý po vlašských orechoch a navyše veľmi jednoduchý, vhodný aj pre začiatočníkov 😉. Chutí výborne, vláčna striedka, chrumkavá kôrka 😋Cvikla je skutočne zázračná zelenina, pôsobí silno detoxikačne, naštartuje metabolizmus k látkovej výmene a aj ku chudnutiu 😉 Pre naše telo pôsobí ako silné antibiotikum a antiseptikum ☝️. Chráni naše telo najmä v zime a v čase chorôb
Servings Prep Time
1 kg chlieb 30 min
Cook Time Passive Time
20+40 min 90 min
Servings Prep Time
1 kg chlieb 30 min
Cook Time Passive Time
20+40 min 90 min
Cviklový chlebík s vlašskými orechmi
Votes: 3
Rating: 4.33
You:
Rate this recipe!
Tlačiť recept
Cvikla - kráľovná zazimovanej zeleninky 😊 Chlebík celošpaldový, krásne nadýchaný a okatý, chrumkavý po vlašských orechoch a navyše veľmi jednoduchý, vhodný aj pre začiatočníkov 😉. Chutí výborne, vláčna striedka, chrumkavá kôrka 😋Cvikla je skutočne zázračná zelenina, pôsobí silno detoxikačne, naštartuje metabolizmus k látkovej výmene a aj ku chudnutiu 😉 Pre naše telo pôsobí ako silné antibiotikum a antiseptikum ☝️. Chráni naše telo najmä v zime a v čase chorôb
Servings Prep Time
1 kg chlieb 30 min
Cook Time Passive Time
20+40 min 90 min
Servings Prep Time
1 kg chlieb 30 min
Cook Time Passive Time
20+40 min 90 min
Ingredients
Servings: kg chlieb
Instructions
  1. Cviklu si vcelku uvaríme vo vode 30-45 minút, závisí od veľkosti. Môžete si ju aj upariť v parnom hrnci. Do cvikly pichneme vidličkou a podľa toho zistíme, či už je hotová. Variť dajte viac 320-330 gram, varom stratí trochu na váhe a my potrebujeme 300 gram pyré. Keď sa cvikla uvarí, vodu zlejeme, cviklu ošúpeme a rozmixujeme na pyré. Vobchodoch je dostať už aj predvarená, tým si uľahčíte prácu a rovno ju len rozmixujete.
  2. Do vody si rozmrvíme droždie, pridáme med, zamiešame a necháme chvíľu postáť. Medzitým, si do misky navážime múku, pridáme soľ a zamiešame. Pridáme pyré z cvikly, olivový olej, orechy, vodu s kvasnicami a ručne zamiešame dokopy. Prikryjeme dvomi utierkami a necháme hodinu vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trochu poprekladáme, ako obálku, aby sa nelepilo a dáme späť do misky ešte pol hodinky podkysnúť.
  4. Medzitým si rozhorúčime rúru na 190 stupňov aj s nádobou, v ktorej chlebík budeme piecť. Ja som piekla v podlhovastej tortovej forme, môžete použiť aj jenskú misu. Nádoba musí byť rozhorúčená, aby sa nám cesto na ňu neprilepilo a chlebík sa dal krásne vyklopiť. Keď máme rúru vyhriatu a nádobu horúcu, opatrne ju vytiahneme a chlebík do nej vyklopíme, pofrkáme vodou, posypeme ovsenými, špaldovými, ľanovými, alebo akýmikoľvek obľúbenými semiačkami a dáme piecť na 40 min resp. pokým nezozlátne.
  5. Upečený chlebík vyklopíme z formy a dáme ho vychladnúť na mriežku, aby nám krásne aj zo spodnej strany chladol a nezadusil sa. Chlebík nekrájame až do úplného vychladnutia, ideálne 2 hodiny, aby sa nám nezadusilo vnútro. Najlepší je chuťovo na druhý deň 🙂
Recipe Notes

zdroj neznámy autor , internet

Share this Recipe

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Lupačkové škoricové osie hniezda

jemnučké s okatou striedkou 🙂 Lupačkové škoricové osie hniezda Votes: 3 Rating: 4.67 You: Rate …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *