raz za čas človek potrebuje svoju dávku cukru 🙂 samozrejme trstinového 🙂
Na chuť domácej grilážky sa nechytá žiadne kupované kondenzované mlieko. Vôňa a poctivá chuť tradičného karamelu si vás získa od momentu, kedy zacítite jeho vôňu, až po chuť prvého zahryznutia <3 Grilážky vôbec nie sú presladené, sánka vám tentokrát nestŕpne :D Sú príjemne sladké so štedrou nádielkou chrumkavých orechov a kyslastým podtónom malín. Dokonale vyvážená chuť. Tieto malinové vám vydržia dva-tri dni, ale bez malín aj celé sviatky :*
Príprava |
30 min |
|
Na chuť domácej grilážky sa nechytá žiadne kupované kondenzované mlieko. Vôňa a poctivá chuť tradičného karamelu si vás získa od momentu, kedy zacítite jeho vôňu, až po chuť prvého zahryznutia <3 Grilážky vôbec nie sú presladené, sánka vám tentokrát nestŕpne :D Sú príjemne sladké so štedrou nádielkou chrumkavých orechov a kyslastým podtónom malín. Dokonale vyvážená chuť. Tieto malinové vám vydržia dva-tri dni, ale bez malín aj celé sviatky :*
|
Čo budeme potrebovať
- 3 ks tortových oblátok
- 250 gramov trstinový cukor
- 20 gramov maslo
- 210 ml šlahačkový smotana
- 100 gram pomleté/posekané orechy podľa chuti/množstva
- 150 gramov maliny čestvé alebo mrazené
Množstvo:
Postup prípravy
- Na panvici si upálime cukor na karamel. Na uplne malom ohni upalujeme aj 10-15 minút, pomaly, aby nám neprihorel. Sem tam pomiešame.
- Keď je už liaty, tak vhodíme 20 gramov masla a poriadne zamiešame. Šlahačkovú smotanu si medzitým zohrejeme na bod varu. Smotanu primiešame do karamelu a začneme ozlomkrky miešať. Zmes veľmi peni, nebojte sa, to sa ustáli a krásne spojí.
- Zmes vypneme a pridáme pomleté/posekané orechy. Dajte podľa chuti, my máme radi viacej a nahusto. A ideme vrstviť : spodná oblátka, na to mierne vychladnutá griláž zmes, na to ďalšia oblátka, pritlačíme, opäť vrstva karamelu a maliny. Ak dávate čerstvé tak rozrežte na polovicu, ak mrazené, tak odkvapkané vcelku. Vrchnú oblátku už len jemne priložiť, nepritláčať moc, aby sa nám maliny neroztiekli a tým sa oblátka nerozmočila. Necháme pol hodinu až cez noc postáť. Čím dlhšie budú grilážky stáť, tým budú stuhnutejšie. Malinové grilážky sú vhodné na rýchly konzum, ideálne do 2 dní. Klasické vydržia dlhšie.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Prave som dorobila a kolacik je vynikajuci. Presne podla receptu a vysiel bez problemov. Akurat som zvolila verziu bez malin, kvoli trvanlivosti.
ake to je jednoduche a mislim si že vynykajuce chutne!
Podľa pravopisu sa asi ťažko podarili ?
Práve som sa bavila na tom pravopise. Nina ??
Ospravedlňujem sa za môj pravopis, ne som slovachka, preto ne viem dobre slovenský jazyk:) pravopis len učim:)
grilážky boli dobre:)
Nad tym sa vobec netrapte…..ospravedlnovat sa vobec nemusite…tesim sa s Vami…mne tiez krasne vyslo…
Dosť trápny komentár.
Dosť trápny komentár, Julka 😉
jediný trápny komentár je ten váš…by som povedal, až primitívny..ako vaša osoba
Sú proste waauuuu? ďalší z Tvojich rceptov schovaných v pivnici. Pekne si lebedia na poličke v medovníkmi, vanilkovými rožkami, lineckým a šuhajdami?
Sú úžasne. Čerstvé maliny som nahradila mrazom sušenými a je to super aj vydržia dlho (teda keď sa nezjedia :-)).
Robila som ich bez malín aj s malinami a sú fantastické. Ďakujem za skvelý recept.
Ženy ako dlho teda vydržia bez malín prosím? Uchovávate v chladnicke? Ďakujem
Prave dokoncene, chutne?s tym cukrom to trochu nie je pravda, pretoze aky cukor sa usetri zo Salka, taky je nahradeny vacsim mnozstvom v karameli
Dobrý deň, maslo dávate 20g? Príde mi to malo, nemá tam ísť 200g? 🙂 Ďakujem
Veľmi prízemný komentár, Nina a Gabi.