osviežujúci koláčik k víkendovej kávičke
Spojenie pavučinkovej piškóty, šťavnatého skaramelizovaného ovocia a šlahačky rozplývajucej sa na jazyku, hmmm. To je spojenie, ktoré má vždy úspech. Ja nerada dlho vypekám, takže príprava opäť blesková a jednoduchá. Koláčik je krásne variabilný a zo surovín, ktoré máte zväčša bežne doma. Spravte si k víkendovej kávičke tieto jemne kyselkavé exotické rezy Honolulu.
Množstvo | Príprava |
26 cm forma | 20 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
40 min | 20-30 min |
|
|
Spojenie pavučinkovej piškóty, šťavnatého skaramelizovaného ovocia a šlahačky rozplývajucej sa na jazyku, hmmm. To je spojenie, ktoré má vždy úspech. Ja nerada dlho vypekám, takže príprava opäť blesková a jednoduchá. Koláčik je krásne variabilný a zo surovín, ktoré máte zväčša bežne doma. Spravte si k víkendovej kávičke tieto jemne kyselkavé exotické rezy Honolulu.
|
Čo budeme potrebovať
- 1 ks čerstvý ananás
- 2 ks kiwi
- 3 ks vajcia
- 5 PL trstinový cukor
- 60 gram špaldová hladká múka T 630
- 50 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 250 ml 33% šľahačková smotana
- kôra z 1 citróna, pravá vanilka
Množstvo: forma
Postup prípravy
- Rúru si predhrejeme na 160-170 stupňov bez ventilátora.
- Do mixéra si dáme celé vajcia s 5 PL trstinového cukru a necháme 10 minút šľahať do krémovej peny.
- Medzitým si na kolieska nakrájame ananás, očistíme ho od šupy a vyrežeme stred. Nakrájame na menšie kúsky. Kiwi si ošúpeme, prekrojíme, vyrežeme stred a nakrájame tiež na menšie kúsky. Pripravíme si suchú zmes. Do nádoby si navážime múky, postrúhame najemno kôru z citróna, pridáme vanilku a zamiešame.
- Formu si vymažeme nahrubšie maslom (môžete aj postrúhať) a vysypeme celozrnnou múkou. Múku ešte posypeme 1 PL trstinového cukru a vysypeme ananás a kiwi. Uhladíme.
- Mixér znížime v otáčkach a do napenených vajíčok vysýpame suchú zmes. Necháme asi 20 sekúnd zapracovať. Cesto vylejeme na ovocie, uhladíme a dáme piecť na 30 minút.
- Po 30 tich minútach navrch tortovej formy položíme alobal, alebo papier na pečenie, aby sa nepripálil a pečieme zakryté ešte 10 min. Upečený koláč necháme vychladnúť a následne vyklopíme hore dnom. Ak sa nám ovocie trochu prilepilo nevadí, pomôžeme si pri oddelení nožom. Navrch si vyšľaháme šlahačku. Ak máte radi sladšie, pridajte do šlahačky pomletý trstinový cukor.
Poznámka k receptu
Namiesto ananásu môžete použiť aj jablká, hrušky, marhule či broskyne.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dobry den
mozem pouzit aj ananas z konzervy? samozrejme odteceny
Dnes som skúšala koláčik. Chcem sa spýtať nechýba v recepte nejaká „mokrá“ ingrediencie? Mlieko olej alebo čokoľvek? Ďakujem za odpoveď