výborná detská torta nielen na oslavy
Fantastická tortička plná čokolády a tvarohu. Nadýchaný korpus, ktorý sa rozplýva na jazyku s plnou chuťou kakaa, potretý lahodným šípkovým džemom dodáva ten správny šmrnc. Zdravý krém plný bielkovín, ktorý vám zanechá na jazyku pravú nefalšovanú chuť poctivého tvarohu. Symfónia chutí, ktoré spolu tak krásne ladia. Nech vám chutí.
Množstvo | Príprava |
26 cm torta pre 16-18 ľudí | 60 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
20 min | 30 min |
|
|
Fantastická tortička plná čokolády a tvarohu. Nadýchaný korpus, ktorý sa rozplýva na jazyku s plnou chuťou kakaa, potretý lahodným šípkovým džemom dodáva ten správny šmrnc. Zdravý krém plný bielkovín, ktorý vám zanechá na jazyku pravú nefalšovanú chuť poctivého tvarohu. Symfónia chutí, ktoré spolu tak krásne ladia. Nech vám chutí.
|
Čo budeme potrebovať
- na korpus
- 5 ks vajcia
- 6 PL kopcovité trstinový cukor
- 3 PL kokosový olej
- 3 PL kopcovité špaldová hladká múka vhodné od T550 do T850
- 1 PL kopcovité špaldová hladká celozrnná múka
- 2 PL kopcovité holandské kakao
- 1/2 ks bezfosfátový prášok do pečiva
- plnka
- 500 gram jemný tvaroh tučný
- 500 gram jemný termizovaný tvaroh
- 200 gram maslo
- 8 PL kopcovité pomletý trstinový cukor prípadne viac podla chuti
- 1 PL citrónová šťava
- 1 ks pravá vanilka
- na polevu
- 100 gram čokoláda na varenie min 52%
- 1 PL maslo
- 1 PL kokosový olej
- 1 PL mlieko
- na ozdobenie
- 1 ks šípkový džem
- 10 ks čerstvé jahody
- 1 hrsť lyofilizované jahody
Množstvo: cm torta pre 16-18 ľudí
Postup prípravy
- Veľmi dôležitým bodom pri pečení tejto torty sú vajíčka izbovej teploty (aspoň 20 min vonku) a tvarohy aj maslo rovnakej izbovej teploty (aspoň 30 minút vonku, až 60 minút). Ak by nemali rovnakú teplotu zrazia sa dokopy.
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov hore a dole. Ak máte slabšiu rúru, dajte teplovzduch.
- Oddelíme si žĺtka od bielok. Bielka so štipkou soli dáme šlahať do mixéra. Keď sa nám z nich spraví už tuhší sneh, začneme po lyžiciach pridávať postupne cukor. Necháme zapracovať na lesklú hmotu. Medzitým si múky, kakao a prášok do pečiva metličkou ručne spolu premiešame.
- Do lesklých bielkov postupne pridávame žĺtka a každé po jedno necháme pár sekúnd zapracovať. Pridáme olej a vypneme robot. Suchú zmes zľahka na 3x špatulou pomaly a ľahunko vmiešame do cesta. Na dno pečiacej formy si zacvikneme papier na pečenie, boky potrieme maslom, vysypeme múkou a vylejeme cesto. Formu ponakláňame, aby bolo rovnomerne, a pobúhame dvakrát o stôl, aby sa cesto urovnalo a zmizli vzduchové bubliny. Dáme piecť na cca 20 min. Každá rúra pečie inak, skontrolujeme špajlou. Zväčša keď zavonia, je 🙂 Korpus necháme úplne vychladnúť.
- Krém si pripravíme veľmi jednoducho, maslo s pomletým trstinovým cukrom si chvíľu našlahamé dokopy , pridáme všetky tvarohy, vanilku, citrónovú šťavu a krátko spolu zašľaháme.
- Ingrediencie na polevu si dáme do misky a nad parou úplne roztopíme. Mlieko môžete vynechať, mne sa však v polevách osvedčilo. A teraz ten fígeľ, poleva musí vychladnúť, nemá byť na dotyk teplá, ani moc liata, ani tuhá a tak ju budeme nanášať na tortu, aby sa nám spravili pekné stekajúce kvapky.
- Vychladnutý korpus si prerežeme napoly a obe časti zvrchu potrieme šípkovým džemom. Krém si rozdelíme na dve časti a rovnomerne ich rozotrieme na korpus. Korpusy spojíme a uhladíme.
- Pripravíme si stekajúcu polevu. Z mierne vychladnutej čokolády urobíme obruč po okraji po celej torte. Lyžičkou dávkujeme čokoládu po okrajoch a necháme stiecť. Ak chceme dlhšie cencúle, dáme viac čokolády, ak menšie, menej. Keď to máme hotové, zvyšok čokolády nalejeme dostredu torty a uhladíme cukrárskym nožom, alebo príborovým nožom, aby sme spojili tie obruče po krajoch. Vrch torty ešte môžeme ozdobiť podľa seba s krémom, ktorý nám zostal a dozdobiť lyofilizovanými jahodami, tak že ich rozmrvíme a spraví nám to taký prach. Krásne ukážu aj prerezané jahody.
- Keď budeme krájať tortu, nôž si zakazdý ponoríme do horúcej vody, prekrojíme, utrieme a znova. Takto zostane poleva krásna. Táto poleva sa nepraská.
Poznámka k receptu
TIP: Ak chcete mať bezlepkovú verziu, múku nahraďte ryžovou hladkou aj celozrnnou múkou. Ak máte radi výraznejši chute, môžete časť múky zameniť aj za pohánkovú múku. Prípadne dajte viac kakaa. Tortičku môžete spraviť aj jednoposchodovú a navrch krém. V tomto prípade Vám treba polovičné ingrediencie. Polevu si môžete pripraviť aj ganache čokopolevu, stačí ak si 100 ml šľahačkovej smotany dáte zovrieť na bod varu a nalámete do nej 100 gramov čokolády. Zamiešate a poleva je hotová 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.