Domov / Recept / Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup

Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup

vynikajúci sirup proti kašlu

Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup
Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup
Hodnotienie: 7
Hodnotenie: 3.86
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Sirup, ktorý sa nevarí, prekvasený, veľmi dobrý a účinný v chorobe. Pripravuje sa rovnako ako smrečky, naložením do cukru alebo medu. Skorocel je výborný na astmu, zápaly priedušiek a pľúc, na vykašliavanie, spolu s púpavou výborný na trávenie, na črevá. Púpava obsahuje vit. A,B,C,D, kremík, draslík, vápnik, železo, púpava je okrem trávenia výborná aj na angínu a bolesti v hrdle.
Množstvo Príprava
4 decový pohár 30 min
Čas na oddych počas varenia
2-4 týždne
Množstvo Príprava
4 decový pohár 30 min
Čas na oddych počas varenia
2-4 týždne
Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup
Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup
Hodnotienie: 7
Hodnotenie: 3.86
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Sirup, ktorý sa nevarí, prekvasený, veľmi dobrý a účinný v chorobe. Pripravuje sa rovnako ako smrečky, naložením do cukru alebo medu. Skorocel je výborný na astmu, zápaly priedušiek a pľúc, na vykašliavanie, spolu s púpavou výborný na trávenie, na črevá. Púpava obsahuje vit. A,B,C,D, kremík, draslík, vápnik, železo, púpava je okrem trávenia výborná aj na angínu a bolesti v hrdle.
Množstvo Príprava
4 decový pohár 30 min
Čas na oddych počas varenia
2-4 týždne
Množstvo Príprava
4 decový pohár 30 min
Čas na oddych počas varenia
2-4 týždne
Čo budeme potrebovať
Množstvo: decový pohár
Postup prípravy
  1. Kvety skorocelu aj púpavy zozbierame ideálne dva dni po daždi a ďaleko od cesty. Keď púpavu neumyjeme, získame dôležitý peľ. Následne necháme rozložené na papiery, aby povychádzali chrobáčiky.
  2. Príprava sirupu je veľmi jednoduchá. Púpavové kvety si pomiešame so skoroceľovými listami a vrstvíme do aspoň 4 litrového zaváraninového pohára - vrstva kvetov, vrstva cukru (alebo medu), opäť vrstva kvetov a takto až tesne pod hrdlo pohára. Posledná vrstva, ktorou končíme je vrstva cukru (medu).
  3. Na pohár dáme celofán, ktorý pár krát hore poprepichujeme a upevníme gumičkou. Položíme na parapetu na slnko za sklo a necháme fermentovať 2-3 týždne. Cukor alebo med sa nám bude pomaly premieňať na sirup. Sirup sa bude usadzovať v dolnej casti pohára a do hornej sa budú tlačiť bylinky. Preto je potrebné, každý deň aj 2-3x denne ich stláčať naspäť do sirupu... V opačnom prípade môžu začať na povrchu plesnivieť a nedôjde k dostatočnému vylúhovaniu.
  4. Po 14 dňoch zlejeme, poriadne vyžmýkame, prelejeme do pohára a skladujeme v chladničke. Ked zlejeme do pohárov a uložíme do chladničky môže nám sirup ešte dokvasiť a bude sa nám postupne čistiť. Usadenina na spodku pohára nie je na závadu, ale po čase môžme sirup znovu prefiltrovať. V čase choroby dávkujeme dospelí : 3x denne čajovú lyžičku, pre deti polovičnú dávku a pre veľmi malé deti tretinovú. V chlade vydrží aj pol roka až rok.
  5. Pri fermentácii pozor na sterilitu, neoblizovať, nechytať, ísť do masy len čistou lyžičkou, aby nám nezačala kaziť.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Jánsky orechový likér / orechovica

svätojánsky orechový likér Jánsky orechový likér / orechovica Hodnotienie: 3 Hodnotenie: 4.33 You: Hodnotenie receptu …

3 komentáre

  1. Tinka, ako prve mas napisane v postupe, ze kvety skorocelu a pupavy…. asi si chcela listy skorocelu 🙂

  2. skorocelové listy sa možu zberat už teraz, nie len počas kvitnutia?

  3. Tinka,kolko odhadom nazbierat?az doma pri plneni neziatim, zr mam malo.dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.