Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu :
Púpavový med je výborný liek našich starých mám proti kašlu. Klasický púpavový med sa varí s cukrom, používam trstinový. Keď som ho varila s medom, tak úplne skaramelizoval a stuhol až natoľko, že som ho nevedela vybrať z hrnca. Med má síce výborné tepelné vlastnosti, ale varom stráca účinky, preto radšej robím z trstinového cukru.
Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu :
Púpavový med je výborný liek našich starých mám proti kašlu. Klasický púpavový med sa varí s cukrom, používam trstinový. Keď som ho varila s medom, tak úplne skaramelizoval a stuhol až natoľko, že som ho nevedela vybrať z hrnca. Med má síce výborné tepelné vlastnosti, ale varom stráca účinky, preto radšej robím z trstinového cukru.
Púpavu si nazbierame ideálne po daždi (deň, dva) keď je čistá a v čase od 12-14 h vtedy je najviac otvorená a má v sebe najviac živín. Púpavu zbierame ideálne z čistého prostredia, aby sme ju nemuseli umývať a nestratili tým cenný peľ.
Kvety si odtrhneme od stoniek. Citróny poumývame a nakrájame na plátky. Púpavy aj citróny dáme do hrnca a zalejeme vodou. Necháme zovrieť, vypneme a odložíme na 24 hodín odstáť.
Keď zmes odstojí, prelejeme cez sitko, alebo gázu a dôkladne vyžmýkame. Pridáme cukor a varíme na miernom ohni 90 minút do zhustnutia. Ešte horúci med lejeme do umytých pohárov, poriadne zavíčkujeme, otočíme hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme tak úplne vychladnúť.
Poznámka k receptu
Zdroj fotky : http://www.backcountrycanadatravel.com/wild-edible-plants/
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Dobrý deň Tinka Urobila som púpavový med podľa vášho postupu, ale zatiaľ mi neztuhol od včera poobedia 🙁 mám to hore dnom v deke a netuhne teda. Alebo teda nemám čakať, že to bude taká hustota 🙂
Pupavovy med nikdy nebude mať hustotu ako včelí… Správne by sa nemal ani nazývať medom ale sirupom. Ak by ste ho chceli hustejší je potrbné dlhšie varenie ( ktoré zabíja prospešné látky ) alebo viac cukru ( prídeme o chuť pupavy )
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Dobrý deň Tinka
Urobila som púpavový med podľa vášho postupu, ale zatiaľ mi neztuhol od včera poobedia 🙁 mám to hore dnom v deke a netuhne teda. Alebo teda nemám čakať, že to bude taká hustota 🙂
Pupavovy med nikdy nebude mať hustotu ako včelí… Správne by sa nemal ani nazývať medom ale sirupom. Ak by ste ho chceli hustejší je potrbné dlhšie varenie ( ktoré zabíja prospešné látky ) alebo viac cukru ( prídeme o chuť pupavy )
Dobrý deň Tinka, rada by som aj rada odpove tak isto som urobila všetko ako ste písali, ale nezhustol , čo mám robiť?
Dobry den. Ani mne nezhustol ?. Prosim, cim to moze byt?
Mne takisto nezhustol, som si neprecitala komentare pred varenim ale vidim, ze sme viacere, kde je chyba? Tiez som dala trstinovy cukor…