jednoduchá, chutná, zdravá a sýta kuchyňa

Zeleninku mám veľmi rada a pripravujem ju doma naozaj denne. Najviac sa teším, ak dokážem zo zeleninového jedla vykúzliť symfonický orchester chutí. Aj teraz sa mi to podarilo a to sa priznám, že k cvikle som si hľadala naozaj cestu. Pečením cvikla krásne skaramelizuje aj spolu s balsamicom vytvorí vynikajúcu redukciu. Šťuchané zemiačky som robila často s cibuľkou, ale s pórikom sú také jemnejšie, vyskúšajte. A ten mrkvovo zelerový šalát si isto spravte, moja nová závislosť. Nech vám chutí moji 🙂
| Množstvo | Príprava |
| 2 porcie | 20 min |
| Doba varenia |
| 45 min |
|
|
![]() | Zeleninku mám veľmi rada a pripravujem ju doma naozaj denne. Najviac sa teším, ak dokážem zo zeleninového jedla vykúzliť symfonický orchester chutí. Aj teraz sa mi to podarilo a to sa priznám, že k cvikle som si hľadala naozaj cestu. Pečením cvikla krásne skaramelizuje aj spolu s balsamicom vytvorí vynikajúcu redukciu. Šťuchané zemiačky som robila často s cibuľkou, ale s pórikom sú také jemnejšie, vyskúšajte. A ten mrkvovo zelerový šalát si isto spravte, moja nová závislosť. Nech vám chutí moji 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 3 ks väčšia čerstvá cvikla
- 1 ks červená cibuľa
- 5 ks zemiaky
- 1/2 ks pórik
- 2 ks mrkva
- 1/4 ks koreňový zeler
- na dochutenie: olivový olej, mletá červená paprika, maslo, balsamico ocot, med, soľ, citrón, čerstvé bylinky, rasca, muškátový oriešok,
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Rúru si rozhorúčime na 200 stupňov a zapekaciu misku si vymažeme maslom.
- Cviklu aj cibuľu si ošúpeme, nakrájame na kúsky a dáme do misky. Pridáme rascu, 1 PL balsamica, 1 čl med, soľ, olivový olej a zamiešame. Vysypeme do zapekacej misky, podlejeme deci vody a dáme piecť do rúry na 45 minút. Každých 15 min premiešame. Ak by sa voda vyparila, dolejeme.
- Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na malé kúsky, zalejeme vriacou vodou a uvaríme domäkka cca 10-12 min.
- Pórik si rozkrojíme dokríža a nakrájame na tenké kolieska. Do panvice si dáme trochu olivového oleja, pridámé pór a minútku na veľkom ohni sprudka orestujeme. Pridáme mletú červenú papriku, vypneme, osolíme, vhodíme maslo a necháme rozpustiť na póriku. Hotové zemiaky pučítkom zľahka popučíme, pridáme pórik a zamiešame. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
- Mrkvu a zeler si ošúpeme a nastrúhame nahrubo, pridáme olivový olej, soľ, vodu citrónovú šťavu a med na dochutenie.
- Upečenú cviklu vyberieme, vhodíme kus masla, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, zamiešame a prípadne ešte dochutíme soľou.
Poznámka k receptu
TIP: K cvikle môžete dať upiecť aj mrkvu, či zeler.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tinkine recepty Všetci, ktorí chcete zdravo variť, piecť, skúšať nové, ale aj osvedčené z tradičnej kuchyne a ochutnávať zážitkovú gastronómiu.
Tinka, musim Vam napisat, skvely napad! Moja 2-rocna vylizala tanier a potom sa pustila aj do mojej porcie 🙂 Mala som doma sice varenu cviklu, tak som to len tak rychlo „zohriala“ na panvici, ale chuti to neublizilo. Dakujem za inspiraciu 🙂
Dobrý deň,
úvodom chcem zdôrazniť, že Vaše recepty sú skvelé a rada ich varím. Mám aj všetky Vaše knižky. Práve som si chcela vyhľadať na vašej stránke nejaké recepty napr. na Cviklu, Brokolicu… a zistila som, že Váš vyhľadávač tak vôbec nefunguje. Ak zadám do hľadania „cvikla“, tak mi dá výsledok hľadania „žiadne výsledky“. Pritom viem minimálne o dvoch receptoch, ktoré obsahujú cviklu. Vedeli by ste prosím zaviesť vyhľadávanie receptov podľa základných surovín, ktoré recept obsahuje?