Túto kapitolu polievok by som rada uzavrela opäť jedným jednoduchým no zároveň úžasne chutným receptom zo svokričkinej kuchyne. Je to typicky letná osviežujúca polievka, keď už sú v záhrade dozreté šťavnaté rajčiny a zároveň začína mladá kapusta. Raz darmo, slovenská tradičná kuchyňa je len jedna. Uvarte si ju na víkend, bude chutiť celej rodine.
Túto kapitolu polievok by som rada uzavrela opäť jedným jednoduchým no zároveň úžasne chutným receptom zo svokričkinej kuchyne. Je to typicky letná osviežujúca polievka, keď už sú v záhrade dozreté šťavnaté rajčiny a zároveň začína mladá kapusta. Raz darmo, slovenská tradičná kuchyňa je len jedna. Uvarte si ju na víkend, bude chutiť celej rodine.
Bôčik si poriadne pod vodou umyjeme a pridáme do hrnca spolu s bobkovým listom, prekrojenými cesnakmi, jednou prekrojenou cibuľou, korením, soľou a rascou. Zalejeme vriacou vodou z kanvice tak, aby bol ponorený a necháme variť cca 1 hodinu, respektíve domäkka. Môžete si proces urýchliť v tlakovom hrnci.
Medzitým si nakrájame nadrobno druhú cibuľku a kapustu si nastrúhame alebo nakrájame na tenko- jemno. Do hrnca dáme bravčovú masť, pridáme cibuľku a restujeme cca 3 minútky. Následne pridáme kapustu, kmín a soľ, znížime oheň, prikryjeme a 10 minút podusíme. Sem tam premiešame.
Medzitým si rajčiny a papriky nakrájame na kúsky, rozmixujeme v mixéri a následne prepasírujeme do kapusty. Precedíme ku kapuste vodu aj mäsko z obvaru, očistíme si a nastrúhame jeden zemiak najemno a ešte 10-15 minút spolu povaríme.
Na záver dochutíme trochou cukru, soľou a citrónovou šťavou.
Poznámka k receptu
TIP: Ak nemáte čerstvé rajčiny, môžete ich nahradiť rajčinovým pretlakom. K mäsku môžete dať variť aj hokkaido a následne ho s vodou rozmixovať, polievka dostane ešte krajšiu farbu. Ak vám je málo kyslá, môžete pridať ešte ocot. V prípade ľahšej diétnejšej verzie môžete bôčik nahradiť morčacími krkmi, alebo morčacím stehnom.
Za recept chcem veľmi pekne poďakovať mojej svokričke Marte Karmažínovej.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Dobrý den Tinka, chcem sa opytat, vo vsetkych knihach je jedlo (polievka, hl. Jedlo, natierky a pod), alebo ich mate najeko rozdelene?. Uz dlhsie citam a sledujem vas profil, nieco aj uvarim ale asi to chce knihu uz konecne kupit?. Zatial mi staci len jedna, neskor dokupim. Prosim poradite mi? Dakujem
PS: natierky su TOP?, to uz ked moj manzel povie, tak to je co povedat ??
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Dobrý den Tinka, chcem sa opytat, vo vsetkych knihach je jedlo (polievka, hl. Jedlo, natierky a pod), alebo ich mate najeko rozdelene?. Uz dlhsie citam a sledujem vas profil, nieco aj uvarim ale asi to chce knihu uz konecne kupit?. Zatial mi staci len jedna, neskor dokupim. Prosim poradite mi? Dakujem
PS: natierky su TOP?, to uz ked moj manzel povie, tak to je co povedat ??