Špaldové fánky s tvarohom

rýchly, chrumkavý recept s vláčnou striedkou <3

Špaldové fánky s tvarohom
Špaldové fánky s tvarohom
Hodnotienie: 19
Hodnotenie: 4.16
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
U nás v rodine bola tradícia na fašiangy vždy robiť tvarohové fánky. Milovala som ich, vnútri nafúknuté ako balónik a na povrchu neskutočne chrumkavé. Expresne pripravené, bez droždia či kysnutia a samé zdravé ingrediencie. Recept od mojej nebohej zemianskej babky z Párnice, ktorá bola jedna úžasná dáma a vedela aj neskutočne variť. Babi posielam ti do neba modlitbu, verím, že sa pozeráš a máš z nás radosť❤️
Množstvo Príprava
cca 100 ks 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
60 min 0-24 hodín
Množstvo Príprava
cca 100 ks 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
60 min 0-24 hodín
Špaldové fánky s tvarohom
Špaldové fánky s tvarohom
Hodnotienie: 19
Hodnotenie: 4.16
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
U nás v rodine bola tradícia na fašiangy vždy robiť tvarohové fánky. Milovala som ich, vnútri nafúknuté ako balónik a na povrchu neskutočne chrumkavé. Expresne pripravené, bez droždia či kysnutia a samé zdravé ingrediencie. Recept od mojej nebohej zemianskej babky z Párnice, ktorá bola jedna úžasná dáma a vedela aj neskutočne variť. Babi posielam ti do neba modlitbu, verím, že sa pozeráš a máš z nás radosť❤️
Množstvo Príprava
cca 100 ks 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
60 min 0-24 hodín
Množstvo Príprava
cca 100 ks 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
60 min 0-24 hodín
Postup prípravy
  1. Všetky ingrediencie okrem kokosového oleja a trstinového cukru si zmiešame dokopy a vypracujeme ručne alebo robotom v mierne lepivé cesto. Ak sa bude veľmi lepiť, trochu pomúčime. S cestom môžete pracovať ihneď, ale ak ich dáte odležať na 24 hodín do chladničky, budú chutiť lepšie.
  2. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske. Ak by sa vám zvrchu lepilo na valček, pomúčte. Vyvaľkáme do obdĺžnika, naozaj na tenko na 3-5 milimetrov. Radielkom prejdeme po ceste zhora nadol a vytvoríme tak pásiky. Následne prejdeme aj dokríža a vytvoríme tak kosoštvorce o veľkosti 3-4 centimetre. Do každého kosoštvroca spravíme jeden alebo dva zárezy, aby mal kade unikať vzduch.
    Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske. Ak by sa vám zvrchu lepilo na valček, pomúčte. Vyvaľkáme do obdĺžnika, naozaj na tenko na 3-5 milimetrov. Radielkom prejdeme po ceste zhora nadol a vytvoríme tak pásiky. Následne prejdeme aj dokríža a vytvoríme tak kosoštvorce o veľkosti 3-4 centimetre. Do každého kosoštvroca spravíme jeden alebo dva zárezy, aby mal kade unikať vzduch.
  3. Do menšieho hrnca s pevnejším dnom si dáme rozhorúčit kokosový olej alebo masť na výšku asi pol centimetra. Je lepší hrniec ako panvica, netreba potom použiť toľko oleja. Olej neprepalujte, držte na takej polovičnej až malej teplote a vkladajte kosoštvorce. Pozor na to, aby sa vám nepripálili hotové sú naozaj expresne rýchlo. V momente ako sa nafúknu hore sú z tej strany hotové, otočíme a opečieme na druhej. Opečieme dozlatova za pár sekúnd z oboch strán a dáme na papierovú utierku, aby odtiekol tuk a ihneď posypeme pomletým trstinovým cukrom.
    Do menšieho hrnca s pevnejším dnom si dáme rozhorúčit kokosový olej alebo masť na výšku asi pol centimetra. Je lepší hrniec ako panvica, netreba potom použiť toľko oleja. Olej neprepalujte, držte na takej polovičnej až malej teplote a vkladajte kosoštvorce. Pozor na to, aby sa vám nepripálili hotové sú naozaj expresne rýchlo. V momente ako sa nafúknu hore sú z tej strany hotové, otočíme a opečieme na druhej. Opečieme dozlatova za pár sekúnd z oboch strán a dáme na papierovú utierku, aby odtiekol tuk a ihneď posypeme pomletým trstinovým cukrom.
  4. K fánkam výborne chutí šípková alebo malinová pena. Stačí vyšľahať šľahačku a zamiešať do nej lyžičku dve obľúbeného džemu ?
Poznámka k receptu

TIP : do cesta môžete pridať aj trochu rumu 🙂 cesto po odstáti v chlade zostane mierne sivé, je to v poriadku, to len zoxidovala sóda bicarbóna 🙂

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Výborné cviklové palacinky

Výborné a svieže Cviklové palacinky Hodnotienie: 6 Hodnotenie: 4.5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spísala …

10 komentárov

  1. Milá Tinko,
    už delší dobu sleduju Váš blog a několikrát už jsem podle Vás vařila i pekla. Vždy chutnalo MOC!!! A stejně tak i tyto fánky jsou vynikající. Dělala jsem je poprvé v životě. U nás – v Čr se v masopustu dělají koblihy.
    Moc díky za recept. Jsou skvělé!!!

  2. Tinka, Vynikajúce fánky, ľahučké na žalúdok i keď v masti smažené.. ďakujem za recept

  3. Je možné pridať namiesto hrudkoviteho tvarohu termínovaný? Dakujem

  4. Su vyborne. Odporucam vsetkymi desiatimi. Deti nemaju velmi radi tvaroh ale po tonto sa len zaprasilo.

  5. Tinka a cukor do cesta si zabudla?

  6. Ja som skusala tento recept uz 3x a nikdy mi fanky nevzrastli ani o 1 mm. Nevieme mi poradit preco? Dakujem

  7. Výborné fánky pripravené rýchlosťou svetla. Ďakujem za recept

Napísať odpoveď pre Katarína Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.