V špajzi sa na mňa usmievala ešte posledná tekvica z jesene. Tekvice sú skvelé v tom, že aj dva mesiace vydržia v chladnejšej špajzi bez zmeny. Tak si vravím, že niet lepšej príležítosti na otvorenie kvalitného vínka. Výborné krémové rizoto ako zo slnečného talianska s farebných zimným módom. Jednoduché jedlo, ktoré prekvapí lahodnou krémovou chuťou s dozvukom vyzretého parmezánu a rozvinutým buketom lahodného vínka. Navyše, jedlo to výborných zdrojom rastlinnej bielkoviny.
Množstvo | Príprava |
2 porcie | 10 minút |
Doba varenia |
30 minút |
|
|
V špajzi sa na mňa usmievala ešte posledná tekvica z jesene. Tekvice sú skvelé v tom, že aj dva mesiace vydržia v chladnejšej špajzi bez zmeny. Tak si vravím, že niet lepšej príležítosti na otvorenie kvalitného vínka. Výborné krémové rizoto ako zo slnečného talianska s farebných zimným módom. Jednoduché jedlo, ktoré prekvapí lahodnou krémovou chuťou s dozvukom vyzretého parmezánu a rozvinutým buketom lahodného vínka. Navyše, jedlo to výborných zdrojom rastlinnej bielkoviny.
|
Čo budeme potrebovať
- 1 ks malá tekvica taká do ruky
- 1 ks malá červená cibuľa alebo pór
- 1/2 ks mrkva
- 1 strúčik cesnak
- 1 350 ml šálka ryža caneloni alebo arborio
- 1 PL červená šošovica
- 1 deci biele víno
- na dochutenie maslo, parmezán, soľ, citrónová šťava, bylinky
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Tekvicu bežne nešúpeme, len umyjeme a rozkrojíme na štvrtiny. Dáme ju do parného hrnca upariť 8 minút, stačí jej naozaj málo. Môžete ju aj v rúre upiecť.
- Do kanvice si dáme zovrieť vodu. Po celý čas varenia nám spraví výbornú službu, neprestane var v jedle.
- Cibuľku si nakrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji cca dve minútky. Medzitým si ošúpeme mrkvu a nastrúhame ju najemno priamo do hrnca k cibuľke. Prelisujeme jeden cesnak, zamiešame a pol minútky necháme prepojiť chute. Medzitým si pod teplou vodou viackrát premyjeme ryžu so šošovicou a pridáme do hrnca. Prilejeme vínko, horúcu vodu tesne nas, ligurčekovú, zelerovú alebo inú vňať a necháme variť.
- Pravidelne miešame a pravidelne dolievame vodu, aby sa ryža neprilepila. Varíme odokryté asi 20-30 minút stále miešajúc.
- Medzitým si uparenú tekvicu rozmixujeme na pyré. Do mäkkej ryže vmiešame pyré, vhodíme kus masla, nastrúhame parmezán, dochutíme soľou, kvapkou citrónovej šťavy a môžete pridať aj bylinky.
Poznámka k receptu
TIP: Do rizota môžete na záver rozmrviť aj kúsky bryndze, alebo nivy. Vnútro tekvice nevyhadzujte, jadierka dodajú výbornú chuť do vývaru.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.