tradičné jedlo netradične
Tradičný hovädzí Stroganov s kolienkami, tým si snáď v školskej jedálni prešiel každý. Napodiv, chutil veľmi dobre a bolo to medzi nami deťmi obľúbené jedlo. Ja ho mám rada dodnes. Tentokrát mi ale moja priateľka Janka poradila ľahšiu verziu s morčacím mäskom, a aby som k tomu skúsila karfiolové pyré. Hneď mi stiekla slinka. Výborná chuť, síce iná, ako tradičná, ale opäť jeden recept, ktorý zapisujem do obľúbených. Pridať pórik bol výborný nápad, pretože omáčku krásne zahustil. A jemne aromatické karfiolové pyré, to vám je lahôdka.
Množstvo | Príprava |
5 porcii | 20 min |
Doba varenia |
20 min |
|
|
Tradičný hovädzí Stroganov s kolienkami, tým si snáď v školskej jedálni prešiel každý. Napodiv, chutil veľmi dobre a bolo to medzi nami deťmi obľúbené jedlo. Ja ho mám rada dodnes. Tentokrát mi ale moja priateľka Janka poradila ľahšiu verziu s morčacím mäskom, a aby som k tomu skúsila karfiolové pyré. Hneď mi stiekla slinka. Výborná chuť, síce iná, ako tradičná, ale opäť jeden recept, ktorý zapisujem do obľúbených. Pridať pórik bol výborný nápad, pretože omáčku krásne zahustil. A jemne aromatické karfiolové pyré, to vám je lahôdka.
|
Čo budeme potrebovať
- 1 ks pór
- 550 gram morčacie prsia
- 10 ks zemiaky
- 1/2 ks karfiol
- 7 ks zavárané uhorky
- 250 ml 33% šľahačková smotana
- Na dochutenie: 1 PL mletá červená paprika, 1 PL plnotučná horčica, 2 ČL dijonská horčica, 4 PL kečup, 1 ČL worchesterská omáčka, 1 ČL sójová omáčka, soľ, drvená rasca, maslo, mlieko, muškátový oriešok
Množstvo: porcii
Postup prípravy
- Do kanvice si dáme zovrieť vodu.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Karfiol oberieme na ružičky a pridáme k zemiakom. Zalejeme vriacou vodou a necháme variť domäkka asi 12 minút.
- Pór prekrojíme napoly a nakrájame na kolieska. Do panvice dáme olivový olej, mierne rozhorúčime, pridáme pórik a na malom ohni, aby sa nám nespálil, 1 – 2 minútky restujeme. Medzitým si mäsko nakrájame na malé kocky a pridáme k restujúcemu sa póriku. Zvýšime oheň a minútku necháme zatiahnuť. Pridáme horčice, kečup, papriku, worchester aj sójovku, soľ, drvenú rascu a 2 PL zo sterilizovaných uhoriek. Podlejeme trochou vody a dusíme 10 minút domäkka.
- Zemiaky zlejeme z vody, pridáme maslo, trochu mlieka a metličkovým mixérom vyšľaháme na pyré. Osolíme a dochutíme muškátovým orieškom.
- Na záver do omáčky nahrubo nastrúhame kyslé uhorky a necháme minútku spojiť. V prípade potreby omáčku zriedime, alebo zahustíme.
Poznámka k receptu
TIP: Do omáčky môžete pridať aj čili. Ak máte radi viac omáčky, pridajte vodu a zahustite zemiakovým škrobom v troche vody.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tinka, prosím Vás, kde a kedy sa ma pridať tá šľahačka? ? Ďakujem za odpoved. Ivka
mňam, veľmi mi chutilo, len na budúce by som kvôli deťom dala na konci menej nastrúhaných uhoriek, nech je to len jemnulinko do kyslasta. Ale inak výborné a mäsko mäkkučké.
výborné ??
Tiež som už nepridávala na koci nastrúhane uhorky. Bolo to už dostatočne kyslé.
Dievčatá, ako sa pýtala Ivka, kde a kedy ste pridali spomínanú šlahačku?
Smotanu treba pridať na konci do omáčky spolu s uhorkami s nechať prevrieť minútku.
veľká mňam.. dokonca aj dieťa, ktoré sa tváriť byť vegetariánom spapalo mäsko 🙂 ďakujeeeeem
Ani pórik (pór), ani worchester (worcester) a ani sôjovka (sójová omáčka) nie sú spisovné názvy v slovenčine.
Recepty sú takisto prejavom kultúry národa a majú obsahovať spisovné slová a nie nárečové a pod.
🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Náš národ je už dávno bez kultúry a spisovná slovenčina to nezachráni.
Takisto odraz nášho národa riešiť veci, ktoré sa absolútne riešiť nemusia.