lahulinký ako obláčik
Zákusok môjho detstva. Maminka ho vždy robila na celý plech a zmizol rýchlosťou blesku. Teraz po rokoch, som ho našla v jej zápisníku receptov a volal sa že Tvarohový koláč od Beátky Dubasovej. Ak by sa tieto riadky niekedy dostali k pani Beátke, tak jej za tento úžasný kúsok zo srdca ďakujem. Ja som si ho urobila do formy ako tortu, vyzerá v reze úplne nádherne a nazvala som ho tvarohovým krémešom, lebo sa naozaj rozplýva ako ten najjemnejší krémeš na jazyku a osviežila som ho ríbezľami.
Množstvo | Príprava |
26 cm forma | 20 min |
Doba varenia |
20 min |
|
|
Zákusok môjho detstva. Maminka ho vždy robila na celý plech a zmizol rýchlosťou blesku. Teraz po rokoch, som ho našla v jej zápisníku receptov a volal sa že Tvarohový koláč od Beátky Dubasovej. Ak by sa tieto riadky niekedy dostali k pani Beátke, tak jej za tento úžasný kúsok zo srdca ďakujem. Ja som si ho urobila do formy ako tortu, vyzerá v reze úplne nádherne a nazvala som ho tvarohovým krémešom, lebo sa naozaj rozplýva ako ten najjemnejší krémeš na jazyku a osviežila som ho ríbezľami.
|
Čo budeme potrebovať
- CESTO
- 160 gram špaldová hladká múka
- 50 gram pomletý trstinový cukor
- 1 čl bezfosfátový prášok do pečiva
- 1 ks vajce
- 70 gram maslo
- 2 čl rum
- TVAROHOVÁ PLNKA
- 250 gram tvaroh alebo ricotta
- 170 ml mlieko
- 2 PL kokosový olej
- 2 ks žĺtok
- 1 ks vanilkový lusk
- 50 gram pomletý trstinový cukor
- 1/2 balenia vanilkový puding prášok
- 2 hrste ríbezle
- kôra z 1/2 citróna
- snehová prikrývky
- 3 ks bielok
- 3 PL trstinový cukor
Množstvo: cm forma
Postup prípravy
- Rúru si zapneme na 180 stupňov, hore dole a pripravíme si 26 cm tortovú formu.
- Ingrediencie na cesto dáme do misky a ručne spracujeme v cesto. Mokrými rukami ho rovnomerne ucapkáme vo forme až k okrajom.
- Suroviny na plnku (všetky okrem ríbezli) si dáme do misky a ručne metličkou rozhabarkujeme. Je liate - tak to je v poriadku, nebojte sa. Vylejeme na cesto. Umyté a očistené ribezle vpúšťame rovnomerne do cesta. Dme piecť do rúry na 20 min.
- 5 min pred upečením si vyšľaháme sneh z bielkov, najprv so štipkou soli a potom zapracujeme cukor. Koláč vyberieme z rúry, znížime ju na 150 stupňov. Na koláč rovnomerne rozotrieme sneh a stierkou potiahneme také cípy, aby nebol rovný. Dáme ešte zapiecť na 10 min. Necháme vychladnúť, vrch ozdobíme ríbezľami a môžeme posypať aj prachom - lyofilizované ovocie si rozmixujeme.
Poznámka k receptu
TIP: Ak nemám tvaroh, tak do plnky pridám čo mám, pochúťkovú smotanu, alebo pribináčik, alebo čo mliečne mám doma, chutí aj tak stále výborne. Ríbezle môžete nahradiť aj iným drobným ovocím, napr. čučoriedkami, alebo lesnou zmesou.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Ahoj Tinka, chcem sa spýtat, aký tvaroh si použila? Hrudkovity alebo mäkký? Dakujem pekne 🙂
Ja by som určite pouzila jemný, pretože aj ricotta je jemná, je to tu spomenuté ako alternatíva k tvarohu.
Tinka prosim ta, ak orechy nemozem, čo miesto nich? Dakujem pekne. Monika
Neviem kde som urobila chybu, ale je to strašné tekuté po upečení. Cesto neostalo naspodku. Chutné to je, to hej. Ale je to kaša…;(
Aj ja som mala riedke to cesto som ďalšie piekla necelú hodinu