zdravé, krehké, jemné, rozplývajúce sa na jazyku 🙂
Vanilkové rožky (bezlepkové)
Hodnotienie: 21 Hodnotenie: 3.48 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Aby aj bezlepkové vanilkové rožky boli jemné, neskutočne krehké až sa rozsýpajúce na jazyku. Vďaka pohánkovej múke s jej nezameniteľnou arómou aj budú. Je to náš rodinný recept, rožky sú bez vajíčka a môžete si urobiť aj vegan či bezlaktózovú verziu. Obalené sú v domácom vanilkovom cukre, ktorý si vyrobíte úplne jednoducho a ešte aj zdravo.
Aby aj bezlepkové vanilkové rožky boli jemné, neskutočne krehké až sa rozsýpajúce na jazyku. Vďaka pohánkovej múke s jej nezameniteľnou arómou aj budú. Je to náš rodinný recept, rožky sú bez vajíčka a môžete si urobiť aj vegan či bezlaktózovú verziu. Obalené sú v domácom vanilkovom cukre, ktorý si vyrobíte úplne jednoducho a ešte aj zdravo.
Príprava vanilkáčov je úplne jednoduchá. Suroviny na cesto si zmiešame dokopy a dáme aspoň na hodinu do chladničky odležať. Ak máte formu, je to o to jednoduchšie. Ak nemáte, tak si ušúľajte valček, odkrajujte a tvarujte rožky.
Rúru si rozhorúčime na 170 stupňov. Vložíme rožky a v momente stiahneme na 150 stupňov. Pečieme 10-12 min, keď začnú hnednúť okraje a prevoňajú nám kuchyňu, sú hotové. Necháme vychladnúť a posypeme/obalíme v domácom vanilkovom pomletom trstinovom cukre.
Ak sa vám cesto "drolí" stačí pridať trochu viac citrónovej šťavy, alebo masla, ak je lepivé naopak prisypať múku. Každá múka saje tekutiny inak.
Poznámka k receptu
TIP na domáci vanilkový cukor : Trstinový cukor si pomelieme a vložíme doň pozdĺžne prerezanú vanilku, taktiež môžete rozmrviť aj vnútro vanilky. Zavrieme nádobu/pohár a necháme týždeň luhovať 🙂 Tú vanilku tam môžete nechať nastálo a len dosypávať cukor. Keď mi po čase vanilka v cukre úúplne stvrdne, vždy dám na 50 gram 1/3 lusku zomlieť v kávovom mlynčeku na prach. Do pečeného to je super, lepšie ako vnútro, chuť a vôňa sa zdvojnásobí.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Robila som ich na Vianoce, naozaj jemne a krehke, vsetko super, ale nabuduce by som ich uz robila z inej muky, nie z pohankovej. Mne tam ta pohanka vadila, nic ju neprerazilo a chut ani zdaleka nepripominala vanilkove rozky. Snad by vysli aj z inej bezlepkovej muky…
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Robila som ich na Vianoce, naozaj jemne a krehke, vsetko super, ale nabuduce by som ich uz robila z inej muky, nie z pohankovej. Mne tam ta pohanka vadila, nic ju neprerazilo a chut ani zdaleka nepripominala vanilkove rozky. Snad by vysli aj z inej bezlepkovej muky…